Page 110 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 110

2. Ünite: Karışımlar
                                                                                              Notlarım

            ÇÖZÜNÜRLÜK FARKINDAN YARARLANARAK AYIRMA
            Karışımlar, maddelerin çözünürlüklerinin farklı olmasından yararlanılarak bileşen-
            lerine ayrılabilir. Karışımda bulunan bileşenlerden biri çözücüde çözünüyor, diğeri
            çözünmüyorsa bu yöntem uygulanabilir.









                                              tuz




            Şeker ve tuz karışımı

                                       Şeker
                                         +
                                      etil alkol
                                        tuz                                       tuz


                                Şeker etil alkol içinde   Şeker ve etil alkol
                               çözünür, tuz çözünmez.        karışımı



            Özütleme
            Karışımdaki bileşenlerden birinin karışıma ilave edilen çözücü yardımıyla ortamdan
            uzaklaştırılmasına ekstraksiyon (özütleme, çekme) denir.

            Kristallendirme
            Katı-sıvı homojen karışımlarından katının sıcaklıkla çözünürlüğünün değişiminden
            yararlanarak yapılan ayırma yöntemidir. Kristallendirme yönteminde sıcaklık düşü-
            rüldüğünde çözelti içindeki madde geometrik şekilli katılar hâlinde çöker. Belirli
            geometrik şekle sahip katı parçalarına kristal, olaya kristallenme denir.

            Ayrımsal Kristallendirme
            Çözünürlüklerinin sıcaklıkla değişimi farklı olan iki veya daha fazla maddenin bir-
            birinden ayrılmasına ayrımsal kristallenme denir. Tuz-şeker karışımı bu yöntemle
            bileşenlerine ayrılır.






                                Tuz, şeker
                                ve su
                                karışımı
                                           Çözelti hızla soğutulur,
                                            şeker kristallenmeye
                                                                     Tuzlu su
                                                   başlar.


                                                                               Kristallenen
                                       Buz                                        şeker





           Kristallenen şeker süzülür. Tuzlu sudaki su buharlaştırıldığında beherde tuz kalır.


                                                                                                                     109
   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114   115