Page 275 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 275
4. Ünite: Kimya Her Yerde
11. İlaç kullanımı ile ilgili 14. Besinlerin, uzun süre bekletilmeden tüketilmesi ter-
cih edilir. Çünkü uzun süre bekleyen besin zamanla
I. İlaç yazdırmak için hastalanmayı beklememeli.
bozunabilir. Besinlerin bozunması, birbirinden farklı
II. Artan ilaçlar çöpe atılmalı. gelişen üç ayrı olayın sonucudur.
III. Hastalığın şiddetine göre ilaç dozunu kişi kendi • Havadaki oksijen ile oksitlenme (yükseltgenme)
ayarlamalı.
• Mikroorganizma faaliyetleri sonucunda çürüme ve
IV. İlaç seçiminde arkadaş tavsiyesine uyulmalı.
kokma
V. Kişi kendisini iyi hissettiğinde hemen ilaç tedavi-
• Besindeki yağ ve su benzeri farklı fazların birbirin-
sini bırakmalı.
den ayrılması
ifadelerinden hangileri yanlıştır? Bu olayları geciktirmek için doğal besinlere birtakım
fiziksel ve kimyasal işlemler uygulanır. Böyle işlem-
A) I, II, III B) I, III, IV C) II, III, IV ler uygulanarak ambalajlanmış gıdalar hazır gıda
adını alır.
D) II, III, IV, V E) I, II, III, IV, V
Buna göre
12. İlaçların farklı formlarının özellikleri aşağıda verilmiştir.
I. Doğal gıdaların raf ömürleri, hazır gıdaların raf
• Ağız yoluyla vücuda alınan, sert ve sıkıştırılmış olan ömürlerine göre çok daha uzun olabilir.
ilaçlardır. II. Ambalaj etiketlerinde, hazır gıdanın üretim ve
son tüketim tarihi ile tercih edilen muhafaza
• Konsantre çözeltiler hâlinde hazırlanan sıvı ilaç
şartları yazılır.
formudur.
III. Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) geçmiş
• Enjektör yardımıyla kas içine, damara, deri veya deri
ürünler kontrollü şekilde tüketilebilir.
altına uygulanan steril çözeltilerdir.
yargılarından hangileri doğrudur?
• Etken maddenin dağıtıcı bir faz içinde bulunduğu
ilaç formudur.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
Buna göre aşağıdakilerden hangisi bir ilaç formu
D) II ve III E) I, II ve III
değildir?
A) İğne B) Şurup C) Antibiyotik
D) Merhem E) Hap 15. Yaygın olarak kullanılan bazı renklendiriciler çocuk-
larda hiperaktivite semptomlarına ve DEHB’ye (Dik-
kat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna) neden
13. Birçok insan, gıdayı tadarken algıladığı lezzeti, gıda- olabilmektedir. Bu renklendiricilerden en önemlileri
nın rengi ile az veya cok ilişkilendirir. Başka bir de- E102, E131, E133, E127, E110, E124 ve E120’dir.
yişle, gıdaların renginin, algılanan lezzet üzerinde
psikolojik bir etkisi vardır. Buna göre
Buna göre I. Katkı maddeleri ‘‘E’’ harfinin yanında birçok ra-
kamdan oluşan kodlarla gösterilir.
I. Hazır gıdalara eklenen renklendiriciler doğal gıda- II. Gıda katkı maddelerinin zararlı yan etkileri olma-
ya benzetme veya özendirme amaçlıdır.
dığı için tüketilebilir.
II. Taze olarak tüketilebilen birçok gıdanın doğal
III. Renkli şeker, sakız vb. ürünlerin çocuklar tarafın-
rengi zaman içerisinde değişmez, rengini korur.
dan tüketimine dikkat edilmelidir.
III. Çilek aroması katılmış doğal yoğurda kırmızı renk-
lendirici eklenince tadının çileğe daha çok benze- yargılarından hangileri doğrudur?
diği algısı uyanabilir.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III
yargılarından hangileri çıkarılamaz?
D) II ve III E) I, II ve III
A) Yalnız II B) Yalnız III C) I ve II
D) I ve III E) I, II ve III
274