Page 271 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 271

4. Ünite: Kimya Her Yerde


          11.  Adnan Bey, sırtı ağrıdığı için doktora gitmiş ve dok-  13.  (  ) Pastörizasyon işleminde sütün yapısındaki tüm
             torunun verdiği kremi kullanınca ağrıları geçmiştir.         mikroorganizmalar öldürülür.
             O günden sonra sırt, göğüs ve kollarındaki ağrılarda
                                                                     (  ) UHT işleminde sütün raf ömrü artarken besin
             aynı kremi kullanmıştır. Ayrıca kremin daha etkili
                                                                          değeri azalır.
             olması adına her kullanımda yeni krem almıştır.
                                                                     (  ) Pastörize sütlerin raf ömrü UHT sütlerin raf
             Buna göre Adnan Bey’in ilaç kullanımı ile ilgili
                                                                          ömründen daha uzundur.
              I. Farklı ağrılar için kullanacağı kreme kendisinin    (  ) UHT işlemi daha yüksek sıcaklıkta ve kısa
                karar vermesi sağlığı için faydalıdır.                    sürede yapılırken pastörizasyon işlemi düşük

             II. Her ağrısında yeni krem satın alarak ülke ekono-         sıcaklıkta ve uzun sürede yapılır.
                misine katkı sağlamıştır.
                                                                    Yukarıda verilen ifadeler sırasıyla doğru “D” ve
             III. Kullandığı krem farklı sağlık sorunlarına neden   yanlış “Y” olarak değerlendirildiğinde hangi seçe-
                olabilir.                                           neğe ulaşılır?
             yargılarından hangileri doğrudur?
                                                                     A) D, D, D, Y  B) D, Y, D, Y     C) Y, D, D, D
              A) Yalnız I    B) Yalnız III     C) I ve II                      D) Y, D, Y, D     E) Y, D, Y, Y
                        D) I ve III       E) II ve III
                                                                14.  Aşağıda son kullanma tarihi geçmiş bir gıda ile ilgili
                                                                    öğrenci yorumları verilmiştir.

                                                                    Ömer: Ambalajı sağlam ise kullanılabilir.
          12.  Bazı katkı maddelerinin E kodları tabloda verilmek-  Sude: Kesinlikle kullanılmamalıdır.
             tedir.                                                 Deniz: Fiyatı uygun ise alınıp hemen tüketilebilir.
                                                                    Oğuz: Bir aydan daha az zaman geçmişse kullanıla-
               Gıda Katkı Maddesi        E Kodu Aralığı                   bilir.
                                                                    Buna göre hangi öğrencilerin yorumları yanlıştır?
                  Renklendiriciler         E100-E180
                   Koruyucular         E200-E285, E330              A) Ömer

                  Antioksidanlar           E300-E321                B) Sude
                   Jelleştiriciler         E400-E495                C) Ömer ve Sude

                  Tatlandırıcılar          E950-E959                D) Deniz ve Oğuz
                                                                    E) Deniz, Oğuz ve Ömer
             Bir jelibonun etiketi incelendiğinde E160, E310,
             E250 ve E953 kodlu katkı maddelerini içerdiği gö-  15.  Hazır gıdalarda kullanılan koruyucu, renklendirici ve
             rülmüştür.                                             yapay tatlandırıcıların sağlık üzerinde bazı etkile-
                                                                    ri bulunur.
             Buna göre
                                                                    Aşağıdakilerden hangisi bu etkiler ile ilgili yanlış
              I. E250 ve E310 kodlu katkı maddeleri raf ömrünü      bir ifadedir?
                uzatmak için kullanılır.
             II. E160 kodlu gıda katkı maddesi gıdayı daha çekici   A) Koruyucu kullanılan bazı kimyasallar kansorejen
                hâle getirmek için kullanılır.                          etkiye sahiptir.
             III. E953 kodlu gıda katkı maddesi gıdanın lezzetini   B) SO 2  gibi koruyucu maddeler astım ataklarına ne-
                artırmak için kullanılır.                               den olur.
             yargılarından hangileri doğrudur?                      C) Hazır gıdada kullanılan yapay tatlandırıcılar doğal
                                                                        tatlandırıcılara oranla daha pahalıdır.
              A) Yalnız I    B) Yalnız II      C) I ve III          D) Renklendiriciler toksik özelliktedir ve kanser olu-
                                                                        şumuna neden olabilir.
                        D) II ve III      E) I, II ve III
                                                                    E) Yapay tatlandırıcıların alerjik reaksiyonlardan kan-
                                                                        sere kadar birçok zararlı etkisi olabilir.



     270
   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276