Page 271 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 271
4. Ünite: Kimya Her Yerde
11. Adnan Bey, sırtı ağrıdığı için doktora gitmiş ve dok- 13. ( ) Pastörizasyon işleminde sütün yapısındaki tüm
torunun verdiği kremi kullanınca ağrıları geçmiştir. mikroorganizmalar öldürülür.
O günden sonra sırt, göğüs ve kollarındaki ağrılarda
( ) UHT işleminde sütün raf ömrü artarken besin
aynı kremi kullanmıştır. Ayrıca kremin daha etkili
değeri azalır.
olması adına her kullanımda yeni krem almıştır.
( ) Pastörize sütlerin raf ömrü UHT sütlerin raf
Buna göre Adnan Bey’in ilaç kullanımı ile ilgili
ömründen daha uzundur.
I. Farklı ağrılar için kullanacağı kreme kendisinin ( ) UHT işlemi daha yüksek sıcaklıkta ve kısa
karar vermesi sağlığı için faydalıdır. sürede yapılırken pastörizasyon işlemi düşük
II. Her ağrısında yeni krem satın alarak ülke ekono- sıcaklıkta ve uzun sürede yapılır.
misine katkı sağlamıştır.
Yukarıda verilen ifadeler sırasıyla doğru “D” ve
III. Kullandığı krem farklı sağlık sorunlarına neden yanlış “Y” olarak değerlendirildiğinde hangi seçe-
olabilir. neğe ulaşılır?
yargılarından hangileri doğrudur?
A) D, D, D, Y B) D, Y, D, Y C) Y, D, D, D
A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) Y, D, Y, D E) Y, D, Y, Y
D) I ve III E) II ve III
14. Aşağıda son kullanma tarihi geçmiş bir gıda ile ilgili
öğrenci yorumları verilmiştir.
Ömer: Ambalajı sağlam ise kullanılabilir.
12. Bazı katkı maddelerinin E kodları tabloda verilmek- Sude: Kesinlikle kullanılmamalıdır.
tedir. Deniz: Fiyatı uygun ise alınıp hemen tüketilebilir.
Oğuz: Bir aydan daha az zaman geçmişse kullanıla-
Gıda Katkı Maddesi E Kodu Aralığı bilir.
Buna göre hangi öğrencilerin yorumları yanlıştır?
Renklendiriciler E100-E180
Koruyucular E200-E285, E330 A) Ömer
Antioksidanlar E300-E321 B) Sude
Jelleştiriciler E400-E495 C) Ömer ve Sude
Tatlandırıcılar E950-E959 D) Deniz ve Oğuz
E) Deniz, Oğuz ve Ömer
Bir jelibonun etiketi incelendiğinde E160, E310,
E250 ve E953 kodlu katkı maddelerini içerdiği gö- 15. Hazır gıdalarda kullanılan koruyucu, renklendirici ve
rülmüştür. yapay tatlandırıcıların sağlık üzerinde bazı etkile-
ri bulunur.
Buna göre
Aşağıdakilerden hangisi bu etkiler ile ilgili yanlış
I. E250 ve E310 kodlu katkı maddeleri raf ömrünü bir ifadedir?
uzatmak için kullanılır.
II. E160 kodlu gıda katkı maddesi gıdayı daha çekici A) Koruyucu kullanılan bazı kimyasallar kansorejen
hâle getirmek için kullanılır. etkiye sahiptir.
III. E953 kodlu gıda katkı maddesi gıdanın lezzetini B) SO 2 gibi koruyucu maddeler astım ataklarına ne-
artırmak için kullanılır. den olur.
yargılarından hangileri doğrudur? C) Hazır gıdada kullanılan yapay tatlandırıcılar doğal
tatlandırıcılara oranla daha pahalıdır.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) Renklendiriciler toksik özelliktedir ve kanser olu-
şumuna neden olabilir.
D) II ve III E) I, II ve III
E) Yapay tatlandırıcıların alerjik reaksiyonlardan kan-
sere kadar birçok zararlı etkisi olabilir.
270