Page 267 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 267

4. Ünite: Kimya Her Yerde


          11.  I. Tadı acı olan ilacın daha kolay içilmesini sağla-  14.  Hazır gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin kul-
                mak için kapsül formunda üretilmesi                 lanım amacı aşağıdakilerden hangisinde yanlış
                                                                    verilmiştir?
              II. Bebeklerin ve çocukların daha kolay içmesi için
                şeker oranı yüksek olan şurup şeklinde üretilmesi
                                                                         Katkı maddesi   Kullanım amacı
             III. Kana daha hızlı karışması için tablet şeklinde
                üretilmesi                                           A) Koruyucu         Bakteri, küflerin üremesini
             IV. Deri hastalıklarında deriye uygulanması için mer-                       engellemek
                hem veya krem şeklinde üretilmesi                    B) Boya             Albenisini artırmak


                                                                     C) Emülgatör        Raf ömrünü uzatmak
             Yukarıdakilerden hangileri ilaçların farklı şekilde
             üretilmesinin nedenlerinden değildir?                   D) Tatlandırıcı     Tat vermek

                                                                     E) Antioksidan      Gıdanın hava ile tepkime
              A) Yalnız I    B) Yalnız II      C) Yalnız III
                                                                                         vermesine engel olmak
                        D) I ve IV        E) I, II ve IV




                                                                15.  Hazır gıdaların üretiminde kullanılan UHT ve pas-
                                                                    törizasyon yöntemleri ile ilgili
          12.  Yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı
                                                                     I. Pastörizasyonda ısıtma, UHT’de soğutma yapılır.
              I. İnsan sağlığını olumsuz etkiler.
                                                                    II. Her ikisinde de amaç, besin maddelerini hastalık
             II. Bilinçsizce çevreye atılması toprak ve su kirlili-
                ğine neden olur.                                       yapıcı mikroorganizmalardan arındırmaktır.
                                                                    III. Pastörizasyona tabi tutulan gıdaların raf ömürleri
             III. Ülke ekonomisini olumsuz etkiler.
                                                                       UHT işlemi yapılanlara göre daha uzun olur.
             yargılarından hangileri gerçekleşir?
                                                                    ifadelerinden hangileri yanlıştır?

              A) Yalnız I    B) Yalnız II      C) I ve III
                                                                     A) Yalnız I    B) I ve II        C) I ve III
                        D) II ve III      E) I, II ve III
                                                                               D) II ve III      E) I, II ve III








          13.  Hazır gıdalarda kullanılan koruyucular için
                                                                16.  Son kullanma tarihi geçmiş gıdalarla ilgili
              I. Hazır gıdalarda oluşabilecek bakteri, küf ve ma-
                yaların neden olduğu bozulmaya karşı gıdayı          I. Tüketildiğinde gıda zehirlenmesine yol açar.
                korumak amacıyla kullanılır.                        II. Yapısında mikroorganizmalar çoğalır.

             II. Nitrit, nitrat, kükürt dioksit, benzoik asit, pro-  III. Vücutta alerjik reaksiyonlar gelişebilir.
                piyonik asit, sorbik asit gibi kimyasallardır.
                                                                    yargılarından hangileri doğrudur?
             III. Kanserojen etkiye sahiptir.

             yargılarından hangileri doğrudur?                       A) Yalnız I    B) Yalnız II      C) I ve II

                                                                               D) II ve III      E) I, II ve III
              A) Yalnız I    B) I ve II        C) I ve III
                        D) II ve III      E) I, II ve III











     266
   262   263   264   265   266   267   268   269   270   271   272