Page 268 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 268

4. Ünite: Kimya Her Yerde


          17.  Hazır gıdalarla ilgili,                          21.  Yağ türleri ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangi-
                                                                    si yanlıştır?
              I.   Çeşitli gıda katkı maddeleri içerir.

             II.  Doğal gıdalara göre raf ömrü kısadır.             A) Tereyağı ve margarin katı yağlardandır.
             III. İnsan sağlığına etkileri bakımından tüketilmesi   B) Sızma zeytinyağının asit oranı yüksektir.
                tavsiye edilir.
                                                                    C) Tereyağı, hayvansal yağ türündendir.
             ifadelerinden hangileri doğrudur?
                                                                    D) Mısır özü yağı, yüksek ısıya dayandığı için kı-
                                                                        zartmalarda kullanılır.
              A) Yalnız I    B) Yalnız II      C) I ve II
                                                                    E) Ayçiçeği yağı, fındık yağından daha sağlıklıdır.
                        D) II ve III      E) I, II ve III
                                                                22. Riviera yağ ile sızma yağ arasında işlenme ve kat-
                                                                    kı maddesi ekleme süreçlerinde farklılıklar vardır.
          18.  Hamburger, cips, hazır meyve suyu, şekerleme,
                                                                    Örneğin zeytinyağının her iki örneği birçok açıdan
             bisküvi gibi besinleri tüketenler;
                                                                    farklılıklar gösterir.
              I. Sindirim sistemi hastalıkları,
                                                                    Aşağıdakilerden hangisi bu farklılıklardan değildir?
             II. Kalp rahatsızlıkları,
             III. Obezite                                           A) Gıda değeri
             gibi sorunlardan hangilerini yaşayabilir?              B) Tat ve koku

                                                                    C) Yağ yapısı
              A) Yalnız I    B) Yalnız II      C) I ve II
                                                                    D) Renk
                        D) II ve III      E) I, II ve III
                                                                    E) Asit oranı

          19.  Hazır gıdalarda kullanılan katkı maddeleriyle ilgili  23. Yenilebilir yağların yanlış kullanılması

              I.  Koruyucular, gıdanın raf ömrünü uzatır.            I. Karaciğer yağlanması,
             II.  Renklendiriciler, gıdayı çekici hâle getirir.     II. Damar tıkanıklığı,
             III. Emülgatörler, gıdaya homojen görünüm kazandırır.  III. Kanda kolesterol yükselmesi
                                                                    durumlarından hangilerine neden olabilir?
             ifadelerinden hangileri doğrudur?
                                                                     A) Yalnız I    B) I ve II        C) I ve III
              A) Yalnız I    B) Yalnız II      C) I ve II
                                                                               D) II ve III      E) I, II ve III
                        D) II ve III      E) I, II ve III

                                                                24.  I. Doymuş yağ oranı yüksek olma,
          20. Yenilebilir yağlarla ilgili aşağıdaki ifadelerden
                                                                     II. Mısırdan elde edilme,
             hangisi yanlıştır?
                                                                     III. Yüksek sıcaklıklara dayanıklılık
             A) Bitkisel veya hayvansal kaynaklıdır.
                                                                    Yukarıdaki ifadelerinden hangileri mısır özü yağı
             B) Sıvı yağlar, doymamış yağ asidi oranı yüksek        için doğrudur?
                 olan yağlardır.

             C) Katı yağlar, yüksek ısıda yanma eğilimi gösterir.    A) Yalnız I    B) Yalnız II      C) I ve III
             D) Tereyağı, margarin, fındık yağı katı yağlara                   D) II ve III      E) I, II ve III
                 örnektir.
             E) Sıvı yağlar ekstraksiyon ya da presleme yönte-
                 miyle elde edilir.








                                                                                                                   267
   263   264   265   266   267   268   269   270   271   272   273