Page 264 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 264
4. Ünite: Kimya Her Yerde
9. I. Hastanın doğru dozu almasını sağlamak 13. Doğal sütlere uygulanan pastörizasyon ve UHT
işlemi ile ilgili
II. Etken maddelerinin tat ve kokusunu baskılamak
III. Vücutta dağılım ve emilimini kontrol etmek I. Pastörizasyon UHT işlemine göre daha düşük sı-
caklıkta uygulanır.
Yukarıdakilerden hangileri ilaçların farklı formda
II. Pastörizasyon UHT işlemine göre daha uzun sü-
olmasının nedenleri arasındadır?
rer.
III. UHT sütlerin raf ömrü, pastörize sütlerden fazla-
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
dır.
D) II ve III E) I, II ve III yargılarından hangileri doğrudur?
10. Aşağıdakilerden hangisi hap, şurup, iğne ve mer- A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III
hemin temel özelliklerinden değildir?
D) II ve III E) I, II ve III
A) Hap, sert ve sıkıştırılmış bir ilaçtır.
B) Şurup konsantre çözeltiler hâlinde hazırlanan sı-
vı ilaç formudur.
14. Aşağıda 01.04.2023 tarihinde alışveriş yapan bir ki-
C) Şurup istenilen dozda tüketilebilir.
şinin marketten satın aldığı gıdalar gösterilmiştir.
D) İğne diğer ilaç formlarına göre hızlı etki gösterir.
E) Merhem etken maddenin dağıtıcı bir faz içinde
bulunduğu ilaçtır.
11. Aşağıda ilaç kullanımı ile ilgili verilenlerden han-
gisi yanlıştır?
A) Reçete ile satılmalıdır.
I II III
B) İlaç dozu doktor tarafından belirlenmelidir.
Bu gıdalardan hangileri satın alındığı tarih itiba-
C) İlaçların belli saat aralığında kullanılması
rıyla “Güvenilir Olmayan Gıda” olarak kabul edilir?
gereklidir.
D) Kullanılmayan veya tarihi geçen ilaçlar bir an
önce çöpe atılmalıdır. A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D) II ve III E) I, II ve III
E) İlaçların gereksiz kullanımı, kişiye ve ülke ekono-
misine zarar vermektedir.
12. Aşağıdakilerden hangisi hazır gıdaları seçerken
veya kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerden 15. Hazır gıdalarda bulunan katkı maddeleriyle ilgili
biridir? aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Kapağı şişkin konserveler son tüketim tarihi A) Katkı maddesi, doğal ya da yapay olabilir.
geçmemişse kullanılabilir.
B) Renklendiriciler; astım, alerji ve döküntü gibi
B) Açıkta satılan gıdalar uygun fiyatlı olduğu için sorunlara neden olabilir.
tercih edilmelidir.
C) Koruyucular, kanserojen özellik gösterebilir.
C) İsraf olmaması için ambalajı yırtılmış gıdalar
D) Emülgatörler, hazır gıdanın içindeki maddele-
satın alınabilir.
rin birbiriyle daha iyi etkileşip homojen kalması-
D) İndirime girmiş gıdaların son tüketim tarihine nı sağlar.
dikkat edilmelidir.
E) Tatlandırıcılardaki glikoz şurubu hem ekonomik
E) Donmuş ürünler alışverişin başında alınmalıdır. hem sağlığa faydalıdır.
263