Page 261 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 261

4. Ünite: Kimya Her Yerde


              2.  Ham madde satışı yapan bir pazarlamacı sırasıyla
                 • Yanmaz ve yapışmaz özelliğe sahip mutfak eşyası üretimi yapan A fabrikasına;
                 • İzolasyon malzemesi ve tek kullanımlık tabak, yumurta ve meyve ambalajı üreten B fabrikasına;
                 • Su, yağ ve meşrubat şişesi ile yiyecek kaplarının üretimini yapan C fabrikasına;
                 • Kapı ve pencere profili, çatı ve yer döşemesi, dış cephe kaplaması üretimi yapan Ç fabrikasına uğramıştır.
                  Pazarlamacı bu fabrikalarda ham madde satmıştır.
                  a) Bu pazarlamacı hangi kimya disiplininin ürünlerini pazarlamaktadır?







                  b) Bu pazarlamacı A, B, C ve Ç fabrikalarına hangi ham maddeleri satmıştır? Açıklayınız.
















              3.  Uzmanlar gıda katkı maddelerinin insan vücuduna etkisini araştırmaktadır. Araştırma sonuçları endi-
                  şe vericidir. Polifosfat katkı maddesi içeren gıdaların aşırı tüketimi damarlarda hızlı kolesterol birikmesi-
                  ne neden olmaktadır. İç organlar ve beyin daha az beslenmekte, kan dolaşımı bozulmakta, damar sertliği
                  meydana gelmektedir.
                  Monosodyum glutamat (MSG) lezzet arttırıcı bir gıda katkı maddesidir. MSG hücreleri aşırı uyarır. Bu da
                  hücrelerin zarar görmesine ve ölmesine neden olabilir. Yol açtığı hastalıklardan bazıları şöyle sıralanabilir:
                  Merkezî sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak alzaymır, Parkinson, epilepsi, doyma mekanizmasın-
                  da bozukluk, obezite, büyüme hormonu baskılanması, pankreas hasarı, insülinde artış, böbrek ve karaciğer
                  hasarı ortaya çıkabilir.
                  Hazır gıdalardan aşırı miktarda tüketmek, vücuda fazla miktarda katkı maddesinin alınması anlamına
                  gelir. Bu durum katkı maddelerinin vücuda etkisini de artırır. Bu katkılardan olan kıvam arttırıcılar bazı
                  insanlarda alerjik bir reaksiyonu, nadir de olsa, tetikleyebilir..



                                                  Görseldeki Hazır Gıda İçeriği: bitkisel yağ (palm), buğday unu
                                                  (glüten), asitlik düzenleyici, tuz (potasyum karbonat), renklendirici
                                                  (riboflavin), kıvam arttırıcı (guar gam), emülgatör (sodyum polifosfat),
                                                  kabartıcı (sodyum karbonat), aroma verici karışım içeriği: tuz, yapay
                                                  dana eti aroması (<%2), aroma arttırıcı (monosodyum glutamat),
                                                  biber tozu, soğan tozu, maya, şeker, kuru pırasa, kuru kereviz, sarımsak
                                                  tozu
                  a) Görseldeki hazır gıda içeriğinde hangi katkı maddeleri kullanılmıştır?







                  b) Aşırı hazır gıda tüketen bireylerde hangi sağlık sorunları olabilir?








     260
   256   257   258   259   260   261   262   263   264   265   266