Page 256 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 256

4. Ünite: Kimya Her Yerde

          Ç.  Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

          1.  Aşağıdakilerden hangisi hazır gıda alırken yapılan   4.  Kutu süt etiketinde
             yanlışlardan biridir?
                                                                     I. Üretim ve son kullanma tarihi
             A) Kapağı şişmiş hazır gıdalar alınmamalıdır.          II. Saklama koşulları
             B) Hazır gıda paketinde bulunan son kullanma tari-     III. Besin değerleri
                 hine dikkat edilerek alınmalıdır.
                                                                    bilgilerinden hangileri bulunmalıdır?
             C) Saklama koşullarına uygun depolanmayan ürün-
                 ler satın alınmamalıdır.                            A) Yalnız I    B) Yalnız II      C) I ve III
             D) Üzerinde etiket bulunan hazır gıdalar
                                                                               D) II ve III      E) I, II ve III
                 alınmamalıdır.
             E) Ambalajı yırtık veya kesik ürünler satın alınma-
                 malıdır.


          2.                  • Hazır gıdada mikroorganiz-
               Koruyucu         maların çoğalmasını önlemek      5.  Oda koşullarında sıvı hâlde bulunan, doymamış yağ
                                amacıyla kullanılır.                asidi oranı yüksek olan yağlar sıvı yağlardır. Sıcaklı-
                                                                    ğa dayanıklılıkta olduğu gibi vitamin ve mineral ko-
                              • Hazır gıdayı çekici hâle
               Renklendirici                                        nusunda da değişkenlik gösteren çeşitli sıvı yağlar
                                getirmek için kullanılır.
                                                                    vardır.
                              • Hazır gıdanın homojen bir
                                                                    Buna göre sıvı yağlarla ilgili
               Emülgatör        şekilde görünmesi için kulla-
                                nılır.                               I. Zeytinyağı yüksek sıcaklıkta toksik kimyasalla-
                                                                       ra dönüşür.
                              • Hazır gıdanın lezzetini ve aro-
               Tatlandırıcı     masını çekici hâle getirmek         II. Ayçiçeği yağı vitamin ve mineral bakımından çok
                                için kullanılır.                       zengindir.
                              • Besinlerdeki mikroorganizmala-      III. Fındık yağının maliyeti düşük olduğu için üreti-
                                                                       mi yaygındır.
               Pastörizasyon    rın tamamen yok edilmesi için
                                kullanılır.                         yargılarından hangileri doğrudur?


                                                                     A) Yalnız I    B) Yalnız II      C) I ve III
             Yukarıdaki tabloda hazır gıda ile ilgili kavramlar-
             dan  hangisinin açıklaması yanlıştır?
                                                                               D) II ve III      E) I, II ve III
             A) Emülgatör

             B) Pastörizasyon
             C) Koruyucu                                         6.  Yağlarla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi
                                                                    yanlıştır?
             D) Tatlandırıcı
             E) Renklendirici                                       A) İnsan vücudu için gerekli olan enerjiyi sağlar.

                                                                    B) Organik maddedir.
          3.  Aşağıda verilenlerden hangisi hazır gıdaların son
             yıllarda daha çok tercih edilme nedeni olamaz?         C) Aşırı tüketimi sağlığa zararlıdır.
                                                                    D) Doğadaki tek kaynağı yağlı bitki ve tohumlardır.
             A) Hazırlamak için zahmet gerekmemesi.
                                                                    E) Fiziksel ve kimyasal yöntemler kullanılarak el-
             B) El yapımına göre ucuz olması.
                                                                        de edilir.
             C) Daha kısa sürede hazırlanabilmesi.

             D) Raf ömrünün daha kısa olması.
             E) Farklı lezzetler içermesi.




                                                                                                                   255
   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261