Page 256 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 256
4. Ünite: Kimya Her Yerde
Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
1. Aşağıdakilerden hangisi hazır gıda alırken yapılan 4. Kutu süt etiketinde
yanlışlardan biridir?
I. Üretim ve son kullanma tarihi
A) Kapağı şişmiş hazır gıdalar alınmamalıdır. II. Saklama koşulları
B) Hazır gıda paketinde bulunan son kullanma tari- III. Besin değerleri
hine dikkat edilerek alınmalıdır.
bilgilerinden hangileri bulunmalıdır?
C) Saklama koşullarına uygun depolanmayan ürün-
ler satın alınmamalıdır. A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III
D) Üzerinde etiket bulunan hazır gıdalar
D) II ve III E) I, II ve III
alınmamalıdır.
E) Ambalajı yırtık veya kesik ürünler satın alınma-
malıdır.
2. • Hazır gıdada mikroorganiz-
Koruyucu maların çoğalmasını önlemek 5. Oda koşullarında sıvı hâlde bulunan, doymamış yağ
amacıyla kullanılır. asidi oranı yüksek olan yağlar sıvı yağlardır. Sıcaklı-
ğa dayanıklılıkta olduğu gibi vitamin ve mineral ko-
• Hazır gıdayı çekici hâle
Renklendirici nusunda da değişkenlik gösteren çeşitli sıvı yağlar
getirmek için kullanılır.
vardır.
• Hazır gıdanın homojen bir
Buna göre sıvı yağlarla ilgili
Emülgatör şekilde görünmesi için kulla-
nılır. I. Zeytinyağı yüksek sıcaklıkta toksik kimyasalla-
ra dönüşür.
• Hazır gıdanın lezzetini ve aro-
Tatlandırıcı masını çekici hâle getirmek II. Ayçiçeği yağı vitamin ve mineral bakımından çok
için kullanılır. zengindir.
• Besinlerdeki mikroorganizmala- III. Fındık yağının maliyeti düşük olduğu için üreti-
mi yaygındır.
Pastörizasyon rın tamamen yok edilmesi için
kullanılır. yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III
Yukarıdaki tabloda hazır gıda ile ilgili kavramlar-
dan hangisinin açıklaması yanlıştır?
D) II ve III E) I, II ve III
A) Emülgatör
B) Pastörizasyon
C) Koruyucu 6. Yağlarla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi
yanlıştır?
D) Tatlandırıcı
E) Renklendirici A) İnsan vücudu için gerekli olan enerjiyi sağlar.
B) Organik maddedir.
3. Aşağıda verilenlerden hangisi hazır gıdaların son
yıllarda daha çok tercih edilme nedeni olamaz? C) Aşırı tüketimi sağlığa zararlıdır.
D) Doğadaki tek kaynağı yağlı bitki ve tohumlardır.
A) Hazırlamak için zahmet gerekmemesi.
E) Fiziksel ve kimyasal yöntemler kullanılarak el-
B) El yapımına göre ucuz olması.
de edilir.
C) Daha kısa sürede hazırlanabilmesi.
D) Raf ömrünün daha kısa olması.
E) Farklı lezzetler içermesi.
255