Page 255 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 255
4. Ünite: Kimya Her Yerde
3. Aşağıdaki tabloda bazı yağ çeşitleri ile ilgili bilgiler verilmiştir.
o
Yağ Türü Doymuş/Trans Yağ Erime Noktası ( C)
Zeytinyağı 11 -6
Tereyağı 66 36
Margarin 100 46
Mısırözü yağı 14 -11
Kanola yağı 7 10
Soya yağı 15 -21
a) Tablodan yararlanarak doymuş yağ içeriğine karşı numunelerin erime noktalarını aşağıdaki grafiğe
işaretleyiniz.
50
40
Erime noktası ( o C) 20
30
10
0
-10
-20
-30
10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
Doymuş yağ oranı
b) İşaretlediğiniz noktalardan yararlanarak erime sıcaklığı-doymuş yağ oranı arasındaki ilişkiyi açık-
layınız.
c) Oda sıcaklığında katı olan yağlar hangileridir?
ç) Vücutta sindirilmesi zor olan yağ türü hangisidir? Açıklayınız.
254