Page 255 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 255

4. Ünite: Kimya Her Yerde


              3.  Aşağıdaki tabloda bazı yağ çeşitleri ile ilgili bilgiler verilmiştir.




                                                                                       o
                          Yağ Türü             Doymuş/Trans Yağ         Erime Noktası ( C)

                          Zeytinyağı           11                       -6

                          Tereyağı             66                       36

                          Margarin             100                      46
                          Mısırözü yağı        14                       -11

                          Kanola yağı          7                        10

                          Soya yağı            15                       -21




                  a) Tablodan yararlanarak doymuş yağ içeriğine karşı numunelerin erime noktalarını aşağıdaki grafiğe
                     işaretleyiniz.


                          50

                          40
                        Erime noktası ( o C)  20
                          30


                          10
                           0

                         -10

                         -20
                         -30


                               10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
                                      Doymuş yağ oranı

                  b) İşaretlediğiniz noktalardan yararlanarak erime sıcaklığı-doymuş yağ oranı arasındaki ilişkiyi açık-
                     layınız.





                  c) Oda sıcaklığında katı olan yağlar hangileridir?





                  ç) Vücutta sindirilmesi zor olan yağ türü hangisidir? Açıklayınız.











     254
   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260