Page 257 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 257

4. Ünite: Kimya Her Yerde


          7.   I. Yağın yapısını değiştirmeden saflığını ve tadını   10.  Televizyonda sağlık programlarından birine katılan bir
                koruyarak mekanik yöntemlerle elde edilen yağa      gıda mühendisi verdiği bir röportajda kızartma ve kı-
                ---- denir.                                         zartma yağlarıyla ilgili aşağıdaki açıklamaları yap-
              II. Donmuş yağ asitlerinin süzülerek yağdan uzaklaş-  mıştır.
                tırılması sonucu ---- yağ elde edilir.
                                                                    “Kızartma yağı kullanımı ile ilgili birçok yerde farklı
             III. Bitkisel yağların hidrojenle doyurulması ile ----   açıklamalar görebilirsiniz. En fazla 2, 3 ve hatta 4
                elde edilir.                                        kullanımdan sonra usulüne uygun biçimde atık ola-
             IV. Yağın yapısı değiştirilmeden ağartma, koku, asitlik   rak mutfaktan uzaklaştırılması gerektiği söylenmek-
                ve reçine giderme gibi işlemlere tabi tutulması ile   tedir. Genel olarak 2 kullanımdan sonra yağın kul-
                elde edilen yağa ---- denir.                        lanılmasının uygun olduğunu düşünmüyorum. Çünkü
                                                                    önemli olan, yağı olması gerekenden daha fazla
             Yukarıda verilen boşluklar uygun şekilde doldurul-     ısıtmamaktır. Yağın sıcaklığı 100°C’yi geçmemelidir.
             duğunda hangisi açıkta kalır?                          Geçerse kimyasal bozunma ve yanma olayı başlar ki
                                                                    bu kanserojen yapıların yiyeceğe geçmesi demektir.
              A) Margarin    B) Vinterize      C) Sızma
                                                                    Yağ sıcaklığını ölçmenin uygun olmadığı mutfak or-
                        D) Rafine         E) Riviera                tamında basit bir yöntem uygulanabilir: Yağa atılan
                                                                    bir parça ekmek içi kararıyorsa yağ bozulmuştur,
          8.  Yağların kullanımı ile ilgili                         kullanmayınız. Kararma yoksa kullanabilirsiniz.”

              I. Aşırı tüketimi obeziteye neden olur.               Röportajın bu bölümüyle ilgili aşağıdaki ifadeler-
                                                                    den hangisi çıkarılamaz?
             II. Tutuşma sıcaklığı düşük yağlar defalarca kullanı-
                labilir.
                                                                    A) Yağın yanması kimyasal toksik maddelerin oluş-
             III. Kalp sağlığı için doymuş yağlar tercih edilmelidir.
                                                                        masına neden olur.
             yargılarından hangileri doğrudur?
                                                                    B) Dörtten fazla kullanılırsa yağda bozulma
                                                                        gerçekleşmez.
              A) Yalnız I    B) Yalnız II      C) I ve III
                                                                    C) Yüksek sıcaklıklardaki yağın yapısı bozunabilir.
                        D) II ve III      E) I, II ve III
                                                                    D) Defalarca kullanılan yağlar, oksitlenerek zararlı
                                                                        ürünler oluşturur.
          9.
              Yağ Türü       A             B            C           E) Yağ yapısında kolay bozunabilen vitaminler ve
              Yapılan   Yağ asitleri- Yapısı değiş- Mekanik             mineraller vardır.
              İşlem     nin aşamalı  tirilmeden    presleme
                        olarak don-  renk, koku    ve fiziksel   11.                               II
                        durulmasıyla  ve asitlik   yöntem-               1      Tereyağı                   Fındık
                        elde edilir.  ayarlaması   lerle elde              kızartma için uygun       yağında doymamış
                                     yapılmıştır.  edilmiştir.                 değildir.           yağ oranı yüksektir.


             Yukarıdaki tabloya göre A, B ve C yağ türleri
             hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
                                                                                       Yağlar
                                                                          III                         IV
                    A              B              C                                                      Mısır
                                                                          Margarinler             özü yağı kızartma-
              A) Sızma           Rafine         Riviera               C vitamini içerir.        larda tercih edilebilir.
              B) Rafine          Riviera        Vinterize
                                                                    Yenilebilir yağlarla ilgili yukarıda verilen bilgiler-
              C) Vinterize       Rafine         Sızma
                                                                    den hangileri doğrudur?
              D) Vinterize       Sızma          Riviera
                                                                     A) Yalnız II   B) I ve IV        C) II ve III
              E) Rafine          Vinterize      Sızma
                                                                               D) I, II ve IV    E) I, II, III ve IV





     256
   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262