Page 252 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 252

4. Ünite: Kimya Her Yerde


          7.  Yağ üretimi ile ilgili                            10.  Aşağıdaki yağ türlerinden hangisi kimyasal işlem
                                                                    görmemiştir?
              I. Sızma yağ: Asitlik oranı yüksek bir yağdır.
             II. Riviera yağ: Rafine yağa belirli oranda sızma yağ   A) Margarin    B) Rafine         C) Riviera
                karıştırılması ile elde edilir.
                                                                               D) Sızma          E) Vinterize
             III. Vinterize yağ: Yağ soğutularak yağ asitleri-
                nin aşamalı olarak dondurulup süzülerek yağdan
                uzaklaştırılması ile elde edilir.

             yargılarından hangileri doğrudur?
                                                                11.  Aşağıda verilen yağ türlerinden hangisi yüksek
                                                                    ısıya daha dayanıklıdır?
              A) Yalnız I    B) Yalnız III     C) I ve II
                        D) II ve III      E) I, II ve III           A) Margarin
                                                                    B) Tereyağı

          8.  Aşağıdakilerden hangisi yenilebilir yağ seçiminde     C) Zeytinyağı
             dikkat edilmesi gerekenlerden biri değildir?
                                                                    D) Fındık yağı
             A) Kızartma yaparken yanma noktası yüksek olan         E) Mısır özü yağı
                 yağlar tercih edilmelidir.
             B) Dengeli beslenmek için hayvansal yağlar
                 kullanılmalıdır.
                                                                12.  Yağ türleriyle ilgili
             C) Büyüme ve gelişme çağındaki çocukların beslen-
                 mesinde protein içeriği yüksek tereyağı kullanı-    I. Ayçiçeği yağı vitamin ve mineralden yoksundur.
                 mı önemlidir.                                      II. Margarin, sıvı yağların hidrojenle doyurulmasıy-

             D) Uzun yıllar beklemiş yağ daha sağlıklıdır.             la elde edilir.
                                                                    III. Zeytinyağının besin değeri yüksektir.
             E) Fındık yağı kolesterol sorunu olanlar için en
                 sağlıklı yağ türüdür.                              yargılarından hangileri doğrudur?


                                                                     A) Yalnız I    B) I ve II        C) I ve III
          9.  Zeytinlerin ezilmesi ve elde edilen karışımdan fazla             D) II ve III      E) I, II ve III
             suyun uzaklaştırılması ile ---- elde edilir. Asit ora-
             nı yüksek, keskin ve güçlü bir tada sahip olan bu
             yağa ---- denir. Yağın yapısı değiştirilmeden ağart-
             ma, koku, asitlik ve reçine giderme gibi işlemlere
                                                                13.  Yağlarla ilgili olarak verilen aşağıdaki ifadelerden
             tabi tutulmasıyla elde edilen yağa ---- denir. Yağ-
                                                                    hangisi yanlıştır?
             larda bulunan yağ asitlerinin aşamalı olarak soğutu-
             larak dondurulması ile ---- elde edilir.
                                                                    A) Margarin oda koşullarında katı hâlde bulunur.
             Verilen metinde bulunan boşluklar uygun terim-         B) Bazı yağlar ısıtıldığında yapısı bozulur ve kanse-
             lerle doldurulduğunda aşağıdakilerden hangisi              rojen etki gösterir.
             açıkta kalır?
                                                                    C) Margarin sıvı yağlara göre daha sağlıklıdır.
             A) Zeytinyağı                                          D) Zeytinyağı E vitamini içerdiğinden dolayı güçlü
             B) Riviera yağ                                             bir antioksidandır.
             C) Vinterize yağ                                       E) Sıvı yağlarda doymamış yağ oranı yüksektir.

             D) Sızma yağ
             E) Rafine yağ









                                                                                                                   251
   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257