Page 247 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 247
4. Ünite: Kimya Her Yerde
B. Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri verilen sözcüklerden uygun olanlarla doldurunuz.
tatlandırıcılar üretim tarihi renklendiriciler hazır gıda
emülgatörler son kullanım tarihi doğal gıda
koruyucular tereyağı katı sıvı
suda çözünen vitaminler zeytinyağı yağda çözünen vitaminler
sızma mısır özü margarin ayçiçeği
Üretiminde kimyasal gübre ve katkı maddesi kullanılmayan, kaynağından elde edildiği gibi kullanılan herhangi
bir işlemden geçmemiş gıda maddelerine ….....……………………; tüketilmesi kolay, raf ömrü uzun, koruyucu,
renklendirici gibi çeşitli kimyasallar içeren besin maddelerine de ….....…………………… denir. Doğal gıdalar oksit-
lenme, mikroorganizmalar vb. nedenlerle uzun süre saklanamaz. Hazır gıdalara ise bozulmayı önlemek, göze
güzel görünmesini sağlamak amacıyla birçok kimyasal madde katılır. Bu kimyasal maddeler ….....……………………,
….....……………………, ….....……………………, ….....…………………… şeklinde sınıflandırılabilir.
Hazır gıdalardaki etiketlerde ürünün üretildiği yer, içeriği, besin değerleri, saklanma koşulları gibi birçok bilgi
bulunduğu gibi üretim ve son kullanım tarihleri de bulunur. Ürünün ….....…………………… ürünün ne zaman üre-
tildiği hakkında bilgi verir. Böylece tüketici, ürünün kendine ulaşıncaya kadar geçen zamanı öğrenerek ürünün
tazeliğini değerlendirebilir. ….....……………………, mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden kısa bir
süre sonra insan sağlığı açısından tehlike oluşturabilecek gıdaların tüketilebileceği son tarihi gösterir.
Yağlar saf hâldeyken renksiz, kokusuz ve tatsızdır. Yağa karakteristik özelliğini (koku, renk, tat) üretildiği
ana madde verir. Yağlar canlılar için enerji verici olması, hücre zarı ve hormonların yapısına katılması gibi
önemli işlevlere sahiptir. Ayrıca ….....…………………… (A, D, E, K) vücuda alınmasını sağlar. Ancak bilinçsiz ve
aşırı tüketim yağları zararlı hâle getirebildiği gibi sağlığı da olumsuz etkiler. Yağ türleri ….....…………………… ve
….....…………………… yağlar olarak sınıflandırılabilir. Katı yağlar grubunda ….....…………………… ve ….....……………………,
sıvı yağlar grubunda ….....……………………, ….....…………………… yağı, ….....…………………… yağı gibi bitkisel yağlar
bulunur.
246