Page 247 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 247

4. Ünite: Kimya Her Yerde


         B.   Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri verilen sözcüklerden uygun olanlarla doldurunuz.



                        tatlandırıcılar       üretim tarihi          renklendiriciler        hazır gıda



                               emülgatörler         son kullanım tarihi         doğal gıda




                         koruyucular             tereyağı                  katı                 sıvı



                       suda çözünen vitaminler          zeytinyağı           yağda çözünen vitaminler



                           sızma                mısır özü               margarin              ayçiçeği







              Üretiminde kimyasal gübre ve katkı maddesi kullanılmayan, kaynağından elde edildiği gibi kullanılan herhangi
              bir işlemden geçmemiş gıda maddelerine ….....……………………; tüketilmesi kolay, raf ömrü uzun, koruyucu,
              renklendirici gibi çeşitli kimyasallar içeren besin maddelerine de ….....…………………… denir. Doğal gıdalar oksit-
              lenme, mikroorganizmalar vb. nedenlerle uzun süre saklanamaz. Hazır gıdalara ise bozulmayı önlemek, göze
              güzel görünmesini sağlamak amacıyla birçok kimyasal madde katılır. Bu kimyasal maddeler ….....……………………,
              ….....……………………,  ….....……………………,  ….....…………………… şeklinde sınıflandırılabilir.
              Hazır gıdalardaki etiketlerde ürünün üretildiği yer, içeriği, besin değerleri, saklanma koşulları gibi birçok bilgi
              bulunduğu gibi üretim ve son kullanım tarihleri de bulunur. Ürünün ….....……………………  ürünün ne zaman üre-
              tildiği hakkında bilgi verir. Böylece tüketici, ürünün kendine ulaşıncaya kadar geçen zamanı öğrenerek ürünün
              tazeliğini değerlendirebilir. ….....……………………, mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden kısa bir
              süre sonra insan sağlığı açısından tehlike oluşturabilecek gıdaların tüketilebileceği son tarihi gösterir.

              Yağlar saf hâldeyken renksiz, kokusuz ve tatsızdır. Yağa karakteristik özelliğini (koku, renk, tat) üretildiği
              ana madde verir. Yağlar canlılar için enerji verici olması, hücre zarı ve hormonların yapısına katılması gibi
              önemli işlevlere sahiptir. Ayrıca ….....……………………   (A, D, E, K) vücuda alınmasını sağlar. Ancak bilinçsiz ve
              aşırı tüketim yağları zararlı hâle getirebildiği gibi sağlığı da olumsuz etkiler. Yağ türleri ….....…………………… ve
              ….....…………………… yağlar olarak sınıflandırılabilir. Katı yağlar grubunda ….....…………………… ve ….....……………………,
              sıvı yağlar grubunda ….....……………………, ….....…………………… yağı, ….....…………………… yağı gibi bitkisel yağlar
              bulunur.


























     246
   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252