Page 246 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 246

4. Ünite: Kimya Her Yerde



                SIRA S ZDE




         A.   Aşağıda verilen ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” harfini ifadenin başındaki kutucuğa yazınız. Yanlış
              ifadelerin altına doğrusunu yazınız.


                        DOĞRU-YANLIŞ


                        Doğal gıdalar oksitlenme, mikroorganizmalar vb. nedenlerle uzun süre saklanabilir.


                        ...........................................................................................................................................................................
                        ..........................................................................................................................................................................


                        Tatlandırıcılar, hazır gıdanın lezzetini ve aromasını daha çekici hâle getirmek ve gıdanın tatlı
                        olmasını sağlamak amacıyla kullanılır.

                        ...........................................................................................................................................................................
                        ...........................................................................................................................................................................

                        Hazır gıdalara homojen görüntü kazandırmak için gıda renklendirici katılır.


                        ...........................................................................................................................................................................
                        ...........................................................................................................................................................................


                        Hazır gıdalarda bulunan etiket bilgilerine dikkat etmek sağlık açısından oldukça önemlidir.


                        ...........................................................................................................................................................................
                        ...........................................................................................................................................................................

                        Katkı maddeleri dışında hazır gıdalarda kullanılan yağlar, genellikle ucuz ve sağlıksız olduğu için
                        damar tıkanıklıklarına yol açarak kalp krizine neden olabilir.

                        ...........................................................................................................................................................................
                        ...........................................................................................................................................................................

                        Margarin doymuş yağ sınıfında olan, taze veya fermente kremadan veya sütten ayrılmış süt
                        ürünüdür.


                        ...........................................................................................................................................................................
                        ...........................................................................................................................................................................

                        Ayçiçeği yağı; ayçiçeği bitkisinin tohumlarının presleme, ekstraksiyon gibi işlemlerden sonra
                        rafine edilmesiyle elde edilir.

                        ...........................................................................................................................................................................
                        ...........................................................................................................................................................................













                                                                                                                   245
   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251