Page 246 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 246
4. Ünite: Kimya Her Yerde
SIRA S ZDE
A. Aşağıda verilen ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” harfini ifadenin başındaki kutucuğa yazınız. Yanlış
ifadelerin altına doğrusunu yazınız.
DOĞRU-YANLIŞ
Doğal gıdalar oksitlenme, mikroorganizmalar vb. nedenlerle uzun süre saklanabilir.
...........................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................
Tatlandırıcılar, hazır gıdanın lezzetini ve aromasını daha çekici hâle getirmek ve gıdanın tatlı
olmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
...........................................................................................................................................................................
...........................................................................................................................................................................
Hazır gıdalara homojen görüntü kazandırmak için gıda renklendirici katılır.
...........................................................................................................................................................................
...........................................................................................................................................................................
Hazır gıdalarda bulunan etiket bilgilerine dikkat etmek sağlık açısından oldukça önemlidir.
...........................................................................................................................................................................
...........................................................................................................................................................................
Katkı maddeleri dışında hazır gıdalarda kullanılan yağlar, genellikle ucuz ve sağlıksız olduğu için
damar tıkanıklıklarına yol açarak kalp krizine neden olabilir.
...........................................................................................................................................................................
...........................................................................................................................................................................
Margarin doymuş yağ sınıfında olan, taze veya fermente kremadan veya sütten ayrılmış süt
ürünüdür.
...........................................................................................................................................................................
...........................................................................................................................................................................
Ayçiçeği yağı; ayçiçeği bitkisinin tohumlarının presleme, ekstraksiyon gibi işlemlerden sonra
rafine edilmesiyle elde edilir.
...........................................................................................................................................................................
...........................................................................................................................................................................
245