Page 241 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 241
4. Ünite: Kimya Her Yerde
Notlarım
HAZIR GIDA ETİKETLERİNİN ÖNEMİ
BESİN DEĞERLERİ
Hazır gıda etiketlerinde ürünün üretildiği yer,
Porsiyon Büyüklüğü: 20 g
içeriği, besin değerleri, saklanma koşulları,
Porsiyon Sayısı: 20
üretim ve son kullanma tarihleri gibi bilgiler
Her Porsiyon İçin Miktar (20g)
bulunur.
Enerji (kj/kcal) 508 kj/122 kcal
Ürünün üretim tarihi, ürünün ne zaman üretil-
Yağ 8,96 g
diği hakkında bilgi verir.
Doymuş Yağ 1,40 g
Son kullanım tarihi, mikrobiyolojik açıdan kolay
Karbonhidrat 5,30 g
bozulabilen ve bu yüzden kısa bir süre sonra
Şeker 0,48 g
insan sağlığı açısından tehlike oluşturabilecek
Lif 1,62 g
gıdaların tüketilebileceği son tarihi gösterir.
Protein 4,34 g
Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) ise Sodyum 0,06 g
uygun şekilde saklandığında gıdanın özelliklerini
100 Gram İçin Miktar
koruduğu süreyi gösteren tarihtir.
Enerji (kj/kcal) 2542 kj/612 kcal
Hazır gıdaya bağlı alerjik durumların oluşma-
Yağ 44,80 g
ması için gıdanın içeriğine, obeziteyi engellemek
Doymuş Yağ 7,00 g
için de etiket üzerindeki besin değerlerine dikkat
edilmelidir. Karbonhidrat 26,50 g
Şeker 2,40 g
Hazır gıdalarda bulunan etiket bilgilerine dikkat
etmenin sağlık açısından oldukça önemli olduğu Lif 8,10 g
unutulmamalıdır. Protein 21,70 g
Sodyum 0,30 g
KORUYUCULAR, RENKLENDİRİCİLER VE YAPAY TATLANDIRICILARIN
SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Koruyucular: Hazır gıdalarda kullanılan koruyucular nitrit, nitrat, kükürt dioksit,
benzoik asit, propiyonik asit, sorbik asit gibi kimyasallardır. Bu kimyasallar kanse-
rojen etkiye sahip olabilir. Sosis, salam gibi birçok hazır gıdada kullanılır.
Renklendiriciler: Astım, deri döküntüleri, migren, erken doğum, kanser, tiroid
tümörü, kromozom zedelenmesi, çocuklarda hiperaktivite, davranış bozukluğu gibi
hastalıklara ve aşırı duyarlılığa neden olabilir. Şekerleme, dondurma, sakız, sosis,
reçel gibi birçok hazır gıdada kullanılır.
Yapay Tatlandırıcılar: Tatlandırıcılar alerjiye, kalp ve sindirim sistemi hastalıkla-
rına, tümör oluşumuna ve kansere neden olabileceği gibi toksik etki de göstermek-
tedir. Hamile ve emziren kadınlarda da çeşitli hastalıklara neden olabilir. Sakız,
şekerleme, bisküvi, soda, meşrubat, enerji içeceği, diyet ürünü, kolalı içecek, hazır
köfte harcı, et suyu tableti, hazır çorba, cips, kraker, salam, sosis, hamburger gibi
birçok hazır gıdanın üretiminde kullanılır.
Aklınızda Bulunsun
GÜNLÜK TÜKETİM MADDELERİNDEKİ KATKI MADDESİ
İÇERİĞİ VE KATKI MADDESİ KODLARI
Gıda Katkı Maddesi E Kodu Aralığı
Renklendiriciler E100–E180
Koruyucular E200–E285, E330
Antioksidanlar E300–E321
Kalınlaştırıcı, jelleştiriciler E400–E495
E951 (aspartam) yapay tatlandırıcıdır.
Tatlandırıcılar E950–E959
240