Page 241 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 241

4. Ünite: Kimya Her Yerde
      Notlarım

                                       HAZIR GIDA ETİKETLERİNİN ÖNEMİ
                                                                                        BESİN DEĞERLERİ
                                       Hazır gıda etiketlerinde ürünün üretildiği yer,
                                                                                        Porsiyon Büyüklüğü: 20 g
                                       içeriği, besin değerleri, saklanma koşulları,
                                                                                        Porsiyon Sayısı: 20
                                       üretim ve son kullanma tarihleri gibi bilgiler
                                                                                        Her Porsiyon İçin    Miktar (20g)
                                       bulunur.
                                                                                        Enerji (kj/kcal)  508 kj/122 kcal
                                       Ürünün üretim tarihi, ürünün ne zaman üretil-
                                                                                        Yağ                  8,96 g
                                       diği hakkında bilgi verir.
                                                                                        Doymuş Yağ           1,40 g
                                       Son kullanım tarihi, mikrobiyolojik açıdan kolay
                                                                                        Karbonhidrat         5,30 g
                                       bozulabilen ve bu yüzden kısa bir süre sonra
                                                                                        Şeker                0,48 g
                                       insan sağlığı açısından tehlike oluşturabilecek
                                                                                        Lif                  1,62 g
                                       gıdaların tüketilebileceği son tarihi gösterir.
                                                                                        Protein              4,34 g
                                       Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) ise         Sodyum               0,06 g
                                       uygun şekilde saklandığında gıdanın özelliklerini
                                                                                        100 Gram İçin    Miktar
                                       koruduğu süreyi gösteren tarihtir.
                                                                                        Enerji (kj/kcal)  2542 kj/612 kcal
                                       Hazır gıdaya bağlı alerjik durumların oluşma-
                                                                                        Yağ                 44,80 g
                                       ması için gıdanın içeriğine, obeziteyi engellemek
                                                                                        Doymuş Yağ           7,00 g
                                       için de etiket üzerindeki besin değerlerine dikkat
                                       edilmelidir.                                     Karbonhidrat        26,50 g
                                                                                        Şeker                2,40 g
                                       Hazır gıdalarda bulunan etiket bilgilerine dikkat
                                       etmenin sağlık açısından oldukça önemli olduğu   Lif                   8,10 g
                                       unutulmamalıdır.                                 Protein             21,70 g
                                                                                        Sodyum               0,30 g
                                       KORUYUCULAR, RENKLENDİRİCİLER VE YAPAY TATLANDIRICILARIN
                                       SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
                                       Koruyucular: Hazır gıdalarda kullanılan koruyucular nitrit, nitrat, kükürt dioksit,
                                       benzoik asit, propiyonik asit, sorbik asit gibi kimyasallardır. Bu kimyasallar kanse-
                                       rojen etkiye sahip olabilir. Sosis, salam gibi birçok hazır gıdada kullanılır.
                                       Renklendiriciler: Astım, deri döküntüleri, migren, erken doğum, kanser, tiroid
                                       tümörü, kromozom zedelenmesi, çocuklarda hiperaktivite, davranış bozukluğu gibi
                                       hastalıklara ve aşırı duyarlılığa neden olabilir. Şekerleme, dondurma, sakız, sosis,
                                       reçel gibi birçok hazır gıdada kullanılır.
                                       Yapay Tatlandırıcılar: Tatlandırıcılar alerjiye, kalp ve sindirim sistemi hastalıkla-
                                       rına, tümör oluşumuna ve kansere neden olabileceği gibi toksik etki de göstermek-
                                       tedir. Hamile ve emziren kadınlarda da çeşitli hastalıklara neden olabilir. Sakız,
                                       şekerleme, bisküvi, soda, meşrubat, enerji içeceği, diyet ürünü, kolalı içecek, hazır
                                       köfte harcı, et suyu tableti, hazır çorba, cips, kraker, salam, sosis, hamburger gibi
                                       birçok hazır gıdanın üretiminde kullanılır.

                     Aklınızda Bulunsun


                                                     GÜNLÜK TÜKETİM MADDELERİNDEKİ KATKI MADDESİ
                                                     İÇERİĞİ VE KATKI MADDESİ KODLARI

                                                           Gıda Katkı Maddesi                E Kodu Aralığı
                                                      Renklendiriciler              E100–E180

                                                      Koruyucular                   E200–E285, E330

                                                      Antioksidanlar                E300–E321
                                                      Kalınlaştırıcı, jelleştiriciler  E400–E495
                E951 (aspartam) yapay tatlandırıcıdır.
                                                      Tatlandırıcılar               E950–E959



     240
   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246