Page 240 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 240

4. Ünite: Kimya Her Yerde






               1.  Aşağıda bazı hazır gıdaların özellikleri verilmiştir. Parantez içindeki gıda katkı maddelerini, özellikle-
                  rinin bulunduğu kutuların altındaki noktalı alanlara yazınız. (koruyucular, renklendiriciler, emülgatörler,
                  tatlandırıcılar, pastörizasyon, UHT)



                   Çorba içindeki yağ, hazır çor-   Kutuda satılan sütler zararlı    İşlem görmüş et ürünlerinin (so-
                   ba piştikten sonra sıvı üzerinde   mikroorganizmalardan arındırılmış  sis, salam vb.) bozulması engel-
                   birikmez.                        ve bu canlıların üremesi engel-  lenmiştir.
                                                    lenmiştir.

                   .............................................  .............................................  .............................................
                   Dondurma üretiminde kullanılan   Sodalarda meyvenin kendisinden   Marketlerde satılan yoğurdun
                   meyvenin rengi, dondurmayı daha  ziyade aroması kullanılır.       ekşime süresi ev yoğurduna göre
                   çekici hâle getirmektedir.                                        daha uzundur.

                   .............................................  .............................................  .............................................

                   Kırmızı pancar, hazır gıdalara   Şeker otu; çikolata, bisküvi ve   Paket içinde satılan sütlü
                   renk vermekte kullanılır.        sakızlarda şeker yerine kullanılan  tatlılar sulanmaz, kristalize şeker
                                                    bir bitkidir.                    oluşumu bu tatlılarda gözlenmez.
                   .............................................  .............................................  .............................................



              2.  Aşağıdaki yapılandırılmış gridde (numaralandırılmış kutucuk) gıdalarla ilgili kavramlar verilmiştir.
                  Kutucuklardaki numaraları kullanarak soruların cevaplarını yazınız. (Aynı kutucuğu birden fazla soru
                  için kullanabilirsiniz.)

                   1. Doğal Gıda                             2. Renklendiriciler (Gıda Boyaları)   3. Hazır Gıda

                   4. Koruyucular (Antimikrobiyal Maddeler)  5. Emülgatörler (Emülsiyonlaştırıcılar)  6. Organik Gıda

                   7. Tatlandırıcılar                        8. UHT                                9. Pastörizasyon




                  a) Hangi kutucuklardaki kavramlar, hazır gıda katkı kimyasalıdır?





                  b) Hangi kutucuklardaki kavramlar kanserojendir?




                  c) Hangi kutucuklardaki kavramlar, genellikle süt ve süt ürünlerini dayanıklı hâle getirmek için yapılan
                      işlemlerdir?




                  ç) Hangi kutucuklardaki kavramlar, hazır gıdalar dışındaki gıda türleridir?












                                                                                                                   239
   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245