Page 243 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 243

4. Ünite: Kimya Her Yerde
      Notlarım

                                       YENİLEBİLİR YAĞ TÜRLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

                                       KATI YAĞLAR
                                       Oda sıcaklığında katı hâlde bulunan ve doymuş yağ asidi oranı yüksek olan yağlar-
                                       dır. Katı yağlar hayvansal kaynaklardan veya bitkisel yağların hidrojenle doyurulma-
                                       sından elde edilir. Tereyağı, margarin gibi çeşitleri vardır.
                                          Tereyağı                                  Margarin
















                                       Doymuş yağ sınıfında olan, taze veya      Margarin yüksek erime noktasına
                                       fermente kremadan veya sütten ayrılmış    sahip katı yağların; krema, A vitamini
                                       süt ürünüdür. Lezzeti yüksektir ve ağızda   ve renklendiricilerle işlem görmesi ile
                                       eriyen bir dokusu vardır.                 elde edilir.


                                       SIVI YAĞLAR
                                       Oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan ve doymamış yağ asidi oranı yüksek olan yağlardır.

                                          Zeytinyağı                                Ayçiçeği Yağı

















                                       Zeytinlerin ezilerek macun hâline geti-  Ayçiçeği bitkisinin tohumlarının
                                       rilmesi ve ardından karışımdaki fazla    presleme, ekstraksiyon vb. işlemlerin-
                                       suyun uzaklaştırılması ile elde edilir.  den sonra çıkan yağın rafine edilme-
                                                                                siyle elde edilir.

                                          Mısır Özü Yağı                            Fındık Yağı
















                                       Mısır bitkisi tanelerinden elde edilen   Fındıktan elde edilen maliyeti yüksek
                                       yağdır. Yüksek ısıya dayanıklıdır.       bir yağdır. Yüksek sıcaklıkta toksik
                                                                                kimyasallara dönüşür.


     242
   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248