Page 243 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 243
4. Ünite: Kimya Her Yerde
Notlarım
YENİLEBİLİR YAĞ TÜRLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
KATI YAĞLAR
Oda sıcaklığında katı hâlde bulunan ve doymuş yağ asidi oranı yüksek olan yağlar-
dır. Katı yağlar hayvansal kaynaklardan veya bitkisel yağların hidrojenle doyurulma-
sından elde edilir. Tereyağı, margarin gibi çeşitleri vardır.
Tereyağı Margarin
Doymuş yağ sınıfında olan, taze veya Margarin yüksek erime noktasına
fermente kremadan veya sütten ayrılmış sahip katı yağların; krema, A vitamini
süt ürünüdür. Lezzeti yüksektir ve ağızda ve renklendiricilerle işlem görmesi ile
eriyen bir dokusu vardır. elde edilir.
SIVI YAĞLAR
Oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan ve doymamış yağ asidi oranı yüksek olan yağlardır.
Zeytinyağı Ayçiçeği Yağı
Zeytinlerin ezilerek macun hâline geti- Ayçiçeği bitkisinin tohumlarının
rilmesi ve ardından karışımdaki fazla presleme, ekstraksiyon vb. işlemlerin-
suyun uzaklaştırılması ile elde edilir. den sonra çıkan yağın rafine edilme-
siyle elde edilir.
Mısır Özü Yağı Fındık Yağı
Mısır bitkisi tanelerinden elde edilen Fındıktan elde edilen maliyeti yüksek
yağdır. Yüksek ısıya dayanıklıdır. bir yağdır. Yüksek sıcaklıkta toksik
kimyasallara dönüşür.
242