Page 244 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 244

4. Ünite: Kimya Her Yerde
                                                                                              Notlarım

             YAĞ ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN KAVRAMLAR
             Yağlar üretim şekline göre sızma, riviera, rafine ve vinterize olarak adlandırılır.

             Sızma Yağ
             Yağın yapısını değiştirmeden saflığını ve tadını koruyarak mekanik yöntemler ve ısı
             uygulaması ile elde edilen yağdır. Yağı saflaştırmak amacı ile ürüne sadece su ile
             yıkama, çöktürme, süzme ve santrifüjleme işlemleri yapılır.

             Sızma yağ; asit oranı yüksek, keskin ve güçlü bir tada sahip olan yağdır.

             Rafine Yağ
             Yağın yapısı değiştirilmeden ağartma, koku, asitlik ve reçine giderme gibi işlemlere
             tabi tutulmasıyla elde edilen yağdır. Yağa yabancı madde eklenmez.

             Kokusu ve asitlik derecesi daha az olan, açık renkli yağdır. Rafine yağların gıda
             değeri azdır.

             Riviera Yağ
             Rafine yağa belirli oranlarda (%15-40) sızma yağ karıştırılması ile elde edilen
             yağdır.
             Sızma yağa göre tadı ve kokusu daha hafiftir.

             Vinterize Yağ
             Yağlarda bulunan yağ asitleri aşamalı olarak soğutularak dondurulur. Donmuş yağ
             asitlerinin süzülerek yağdan uzaklaştırılması sonucunda elde edilen yağa vinterize
             yağ denir. İşlem sonucunda yağın bulanıklığı giderilir.

             YENİLEBİLİR YAĞLARIN YANLIŞ KULLANIMI VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
             Yağlar canlılar için enerji verici olması, hücre zarı ve hormonların yapısına katıl-
             ması gibi önemli işlevlere sahiptir. Ayrıca yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E, K)
             vücuda alınmasını sağlar. Ancak bilinçsiz kullanım yağları zararlı hâle getirebildiği
             gibi sağlığı da olumsuz etkiler.



             Yağların yanlış kullanımının sağlık üzerindeki etkileri aşağıdaki şekilde özetlenebilir.





                                                 Gereksiz
                                                enerji artışı

                           Damar
                          tıkanıklığı
                                                                   Şişmanlık

                                              YAĞLARIN
                                          GEREKENDEN FAZLA
                                           KULLANILMASININ             Kalp
                Kanda kolesterol              ETKİLERİ              hastalıkları
                   yükselmesi


                                                           Tip 2
                                     Karaciğer             diyabet
                                    yağlanması






                                                                                                                     243
   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249