Page 249 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 249
4. Ünite: Kimya Her Yerde
Ç. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.
1. Aşağıda hazır gıdalarla ilgili bilgi kartları verilmiştir. Kartları inceleyerek uygun kavramı kartın üzerin-
deki boşluğa yazınız.
a) ..................................................... b) .....................................................
• Koku ve aromayı değiştirmek için kul- • Zararlı mikroorganizmaların tamamını
lanılır. yok eder.
• Maliyeti düşürmek için tercih edilir. • İşlem, çok yüksek sıcaklıkta gerçek-
• Sakkarin aspartam bu amaç için kul- leştirilir.
lanılır. • Raf ömrünü uzatır.
c) ..................................................... ç) .....................................................
• Homojen görünüm sağlar. • Mikroorganizma çoğalmasını önler.
• Kıvam ayarlayıcıdır. • Benzoik asit, sorbik asit gibi kimya-
sallar bu amaç için kullanılır.
• Alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
• Raf ömrünü uzatır.
2. Aşağıda verilen balık kılçığı modelinde boş bırakılan kutulara gıda katkı maddelerinin kullanım amaç-
larını yazınız. (Antioksidan ve kullanım amacı örnek olarak verilmiştir.)
Antioksidan Emülgatör Koruyucu
Gıdaların
havadaki oksi-
jenle tepkimeye
girmemesi için Hazır gıdalarda
bulunan mad-
delerin kullanım
amacı
Renklendirici Tatlandırıcı Yapay aroma
248