Page 249 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 249

4. Ünite: Kimya Her Yerde


         Ç.   Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.


               1.  Aşağıda hazır gıdalarla ilgili bilgi kartları verilmiştir. Kartları inceleyerek uygun kavramı kartın üzerin-
                  deki boşluğa yazınız.




                         a) .....................................................  b) .....................................................


                      • Koku ve aromayı değiştirmek için kul-              • Zararlı mikroorganizmaların tamamını
                        lanılır.                                            yok eder.
                      • Maliyeti düşürmek için tercih edilir.              • İşlem, çok yüksek sıcaklıkta gerçek-
                      • Sakkarin aspartam bu amaç için kul-                 leştirilir.
                        lanılır.                                           • Raf ömrünü uzatır.





                         c) .....................................................  ç) .....................................................



                      • Homojen görünüm sağlar.                           • Mikroorganizma çoğalmasını önler.
                      • Kıvam ayarlayıcıdır.                              • Benzoik asit, sorbik asit gibi kimya-
                                                                            sallar bu amaç için kullanılır.
                      • Alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
                                                                          • Raf ömrünü uzatır.





               2.  Aşağıda verilen balık kılçığı modelinde boş bırakılan kutulara gıda katkı maddelerinin kullanım amaç-
                   larını yazınız. (Antioksidan ve kullanım amacı örnek olarak verilmiştir.)






                        Antioksidan                      Emülgatör                   Koruyucu


                       Gıdaların
                       havadaki oksi-
                       jenle tepkimeye
                       girmemesi için                                                              Hazır gıdalarda
                                                                                                    bulunan mad-
                                                                                                   delerin kullanım
                                                                                                        amacı











                      Renklendirici                   Tatlandırıcı                Yapay aroma






     248
   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254