Page 251 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 251
4. Ünite: Kimya Her Yerde
Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
1. Aşağıdakilerden hangisi hazır gıda alırken dikkat 3. Hazır gıda etiketlerinde aşağıdaki bilgilerden han-
edilmesi gerekenlerden değildir? gisi yer almaz?
A) Son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dik- A) Üretildiği yer
kat edilmelidir.
B) Besin değerleri
B) Hazır gıdaların etiketli olmasına dikkat
C) Üretim şekli
edilmelidir.
D) Üretim tarihi
C) Kutusu, kapağı şişmiş konserve ürünler satın
alındığı gün tüketilmelidir. E) Son kullanma tarihi
D) Donmuş ürünler alışverişin en sonunda
alınmalıdır. 4. Koruyucular, renklendiriciler ve yapay tatlandırı-
cılar için
E) Ambalajı sağlam ürünler satın alınmalıdır.
I. Hazır gıda katkı maddesi olması,
II. Sağlık üzerine olumsuz etkileri bulunması,
III. Şeker yerine kullanılması
2.
özelliklerinden hangileri ortaktır?
Hazır gıdalarda
Üretiminde hiçbir A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III
kimyasal gübre oluşabilecek bak-
ve katkı maddesi teri, küf ve maya D) II ve III E) I, II ve III
kullanılmayan, bozulmasına
herhangi bir karşı gıdayı koru-
işlemden geçme- mak, raf ömrünü 5. Yenilebilir yağ türleriyle ilgili
miş gıda madde- uzatmak ama- I. Trans yağlar sağlıklıdır.
leridir. cıyla kullanılan
maddelerdir. II. Katı ve sıvı hâlde olabilir.
III. Tereyağı bitkisel kaynaklı katı yağdır.
Gıda yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III
Hazır gıdalardaki D) II ve III E) I, II ve III
Tüketilmesi
hetereojen bile-
kolay, raf ömrü
şenlerin birbirine
uzun; koruyucu,
karışmasını 6. Margarinlerle ilgili
renklendirici gibi
sağlamak ve ho-
çeşitli kimyasal- I. Genellikle hayvansal kaynaklıdır.
mojen görüntü
lar içeren gıda
kazandırmak için
maddeleridir. II. Doğal yağ türüdür.
kullanılan mad-
delerdir.
III. Doymamış yağların doyurulmasıyla elde edilir.
yargılarından hangileri yanlıştır?
Gıdalarla ilgili verilen bilgi şemasında aşağıdaki-
lerden hangisinin tanımı yapılmamıştır?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
A) Doğal gıda
D) II ve III E) I, II ve III
B) Hazır gıda
C) Tatlandırıcı
D) Emülgatör
E) Koruyucu
250