Page 251 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 251

4. Ünite: Kimya Her Yerde


         Ç.   Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

         1.  Aşağıdakilerden hangisi hazır gıda alırken dikkat   3.  Hazır gıda etiketlerinde aşağıdaki bilgilerden han-
             edilmesi gerekenlerden değildir?                       gisi yer almaz?

             A) Son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dik-       A) Üretildiği yer
                kat edilmelidir.
                                                                    B) Besin değerleri
             B) Hazır gıdaların etiketli olmasına dikkat
                                                                    C) Üretim şekli
                edilmelidir.
                                                                    D) Üretim tarihi
             C) Kutusu, kapağı şişmiş konserve ürünler satın
                alındığı gün tüketilmelidir.                        E) Son kullanma tarihi
             D) Donmuş ürünler alışverişin en sonunda
                alınmalıdır.                                    4.  Koruyucular, renklendiriciler ve yapay tatlandırı-
                                                                    cılar için
             E) Ambalajı sağlam ürünler satın alınmalıdır.
                                                                     I. Hazır gıda katkı maddesi olması,
                                                                    II. Sağlık üzerine olumsuz etkileri bulunması,

                                                                   III. Şeker yerine kullanılması
         2.
                                                                    özelliklerinden hangileri ortaktır?

                                      Hazır gıdalarda
               Üretiminde hiçbir                                     A) Yalnız I      B) I ve II      C) I ve III
               kimyasal gübre         oluşabilecek bak-
               ve katkı maddesi       teri, küf ve maya                        D) II ve III     E) I, II ve III
               kullanılmayan,         bozulmasına
               herhangi bir           karşı gıdayı koru-
               işlemden geçme-        mak, raf ömrünü           5.  Yenilebilir yağ türleriyle ilgili
               miş gıda madde-        uzatmak ama-                   I. Trans yağlar sağlıklıdır.
               leridir.               cıyla kullanılan
                                      maddelerdir.                  II. Katı ve sıvı hâlde olabilir.
                                                                   III. Tereyağı bitkisel kaynaklı katı yağdır.

                                 Gıda                               yargılarından hangileri doğrudur?

                                                                     A) Yalnız I    B) Yalnız II      C) I ve III

                                      Hazır gıdalardaki                        D) II ve III     E) I, II ve III
               Tüketilmesi
                                      hetereojen bile-
               kolay, raf ömrü
                                      şenlerin birbirine
               uzun; koruyucu,
                                      karışmasını               6.  Margarinlerle ilgili
               renklendirici gibi
                                      sağlamak ve ho-
               çeşitli kimyasal-                                    I. Genellikle hayvansal kaynaklıdır.
                                      mojen görüntü
               lar içeren gıda
                                      kazandırmak için
               maddeleridir.                                        II. Doğal yağ türüdür.
                                      kullanılan mad-
                                      delerdir.
                                                                    III. Doymamış yağların doyurulmasıyla elde edilir.
                                                                    yargılarından hangileri yanlıştır?
             Gıdalarla ilgili verilen bilgi şemasında aşağıdaki-
             lerden hangisinin tanımı yapılmamıştır?
                                                                     A) Yalnız I    B) Yalnız II      C) I ve II
             A) Doğal gıda
                                                                               D) II ve III     E) I, II ve III
             B) Hazır gıda

             C) Tatlandırıcı
             D) Emülgatör

             E) Koruyucu

     250
   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256