Page 253 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 253
4. Ünite: Kimya Her Yerde
A. Aşağıdaki tabloda hazır gıdalar ile ilgili ifadeler ve kavramlar verilmiştir. Bu ifadeleri kavramlar ile eşleş-
tirerek doğru harfi kutucuğun içine yazınız.
İFADELER KAVRAMLAR
1. Genellikle süt ve süt ürünlerini dayanıklı hâle (a) Koruyucular
getirmek için uygulanan işlemdir.
(b) Renklendiriciler
2. Hazır gıdalara homojen görüntü kazandırmak
için katılan maddelerdir.
(c) Emülgatörler
3. Hazır gıdalarda oluşabilecek bakteri, küf ve
maya bozulmasına karşı gıdayı korumak, raf (ç) Tatlandırıcılar
ömrünü uzatmak için kullanılan maddelerdir.
4. Hazır gıdayı çekici hâle getirmek için kullanılan (d) Pastörizasyon
doğal ve sentetik kimyasallardır.
B. Aşağıda birbiri ile bağlantılı doğru/yanlış ifadeler içeren tanılayıcı dallanmış ağaç tekniğinde bir soru ve-
rilmiştir. a ifadesinden başlayarak her doğru ya da yanlış cevabınıza göre çıkışlardan sadece birini işa-
retleyiniz.
ç) Nitrit, nitrat, kükürt diok-
sit, benzoik asit, propiyonik 1. ÇIKIŞ
asit, sorbik asit hazır gı-
dalarda kullanılan koruyucu 2. ÇIKIŞ
b) Doğal gıdalar çeşit-
kimyasallardır.
li kimyasallar içeren
besin maddeleridir.
d) Sakız, şekerleme, biskü-
3. ÇIKIŞ
vi gibi birçok hazır gıdanın
a) Herhangi bir işlem- üretiminde tatlandırıcılar 4. ÇIKIŞ
den geçmemiş gıda kullanılır.
maddelerine doğal
gıda denir. e) Katı yağlar hayvansal kay-
5. ÇIKIŞ
naklardan veya bitkisel
c) Yağlar anorganik yağların hidrojenle doyu- 6. ÇIKIŞ
doğal maddelerdir. rulmasından elde edilir.
7. ÇIKIŞ
f) Sıvı yağlar doymamış yağ
asidi oranı yüksek olan
yağlardır. 8. ÇIKIŞ
252