Page 253 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 253

4. Ünite: Kimya Her Yerde







         A.   Aşağıdaki tabloda hazır gıdalar ile ilgili ifadeler ve kavramlar verilmiştir. Bu ifadeleri kavramlar ile eşleş-
              tirerek doğru harfi kutucuğun içine yazınız.



                                   İFADELER                                             KAVRAMLAR


                       1.  Genellikle süt ve süt ürünlerini dayanıklı hâle   (a) Koruyucular
                          getirmek için uygulanan işlemdir.
                                                                            (b) Renklendiriciler
                      2.  Hazır gıdalara homojen görüntü kazandırmak
                          için katılan maddelerdir.
                                                                            (c) Emülgatörler
                      3.  Hazır gıdalarda oluşabilecek bakteri, küf ve
                          maya bozulmasına karşı gıdayı korumak, raf        (ç) Tatlandırıcılar
                          ömrünü uzatmak için kullanılan maddelerdir.

                      4.  Hazır gıdayı çekici hâle getirmek için kullanılan   (d) Pastörizasyon
                          doğal ve sentetik kimyasallardır.








           B.  Aşağıda birbiri ile bağlantılı doğru/yanlış ifadeler içeren tanılayıcı dallanmış ağaç tekniğinde bir soru ve-
               rilmiştir. a ifadesinden başlayarak her doğru ya da yanlış cevabınıza göre çıkışlardan sadece birini işa-
               retleyiniz.



                                                                          ç) Nitrit, nitrat, kükürt diok-
                                                                             sit, benzoik asit, propiyonik    1. ÇIKIŞ
                                                                             asit, sorbik asit hazır gı-
                                                                             dalarda kullanılan koruyucu      2. ÇIKIŞ
                                        b) Doğal gıdalar çeşit-
                                                                             kimyasallardır.
                                            li kimyasallar içeren
                                            besin maddeleridir.
                                                                          d) Sakız, şekerleme, biskü-
                                                                                                              3. ÇIKIŞ
                                                                             vi gibi birçok hazır gıdanın
         a) Herhangi bir işlem-                                              üretiminde tatlandırıcılar       4. ÇIKIŞ
            den geçmemiş gıda                                                kullanılır.
            maddelerine doğal
            gıda denir.                                                   e) Katı yağlar hayvansal kay-
                                                                                                              5. ÇIKIŞ
                                                                             naklardan veya bitkisel
                                         c) Yağlar anorganik                 yağların hidrojenle doyu-        6. ÇIKIŞ
                                            doğal maddelerdir.               rulmasından elde edilir.

                                                                                                              7. ÇIKIŞ
                                                                          f) Sıvı yağlar doymamış yağ
                                                                             asidi oranı yüksek olan
                                                                             yağlardır.                       8. ÇIKIŞ










     252
   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258