Page 254 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 254

4. Ünite: Kimya Her Yerde


         C.   Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.


               1.  Aşağıda pastörizasyon ve UHT işlemlerinin bazı özellikleri verilmiştir.
                  a) Süt ve süt ürünleri için kullanılır.
                  b) Patojen mikroorganizmaları tamamen yok etmeyen ısıl işlemdir.
                  c) Ürünün yapısındaki bütün mikroorganizmaları öldüren işlemdir.

                  ç) Amacı son kullanma tarihine kadar ürünü korumaktır.
                  d) Ürünün besin değerinin tamamen kaybolmadığı yöntemdir.
                  e) Diğer yöntemlere göre en uzun raf ömrü sağlayan ısıl işlemdir.

                  Bu özelliklerin başındaki harfleri görseldeki ilgili alana yazarak özellikleri sınıflandırınız.



                            UHT                                        Pastorizasyon














              2.  Gıda katkı maddeleri ile ilgili aşağıda verilen soruları cevaplayınız.


















                  a) Koruyucuların, gıdaların raf ömrünü nasıl uzattığını açıklayınız.







                  b) Çilek aromalı süt üretilirken neden emülgatör kullanıldığını açıklayınız.







                  c) Koruyucu olarak kullanılan nitrat ve nitritlerin insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerini yazınız.













                                                                                                                   253
   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259