Page 239 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 239
4. Ünite: Kimya Her Yerde
HAZIR GIDALARI SEÇERKEN VE TÜKETİRKEN DİKKAT
EDİLMESİ GEREKENLER
Üretiminde hiçbir kimyasal gübre ve katkı maddesi kullanılmayan, kaynağından elde
edildiği gibi tüketilen gıda maddelerine doğal gıda denir. Doğal gıdalarda kimyasal
kullanılmadığı için oksitlenme ve oluşan mikroorganizmalar gibi nedenlerle doğal
gıdalar uzun süre saklanamaz.
Doğal gıda Raf ömrü uzun ve koruyucu, renklendirici gibi çeşitli kimyasallar içeren besin mad-
delerine hazır gıda denir. Hazır gıdalarda bozulmayı önlemek için birçok kimyasal
kullanılır.
Koruyucular
(Antimikrobiyal Maddeler)
Hazır gıdalarda oluşabilecek bakteri ve küfe karşı
gıdayı, gıdanın doğal rengini, aromasını korumak
Hazır gıda ve raf ömrünü uzatmak, pH değerini ayarlamak
amacıyla kullanılan maddelerdir.
Renklendiriciler
(Gıda Boyaları) Tatlandırıcılar
Hazır gıdayı çekici hâle getirmek Hazır gıdanın lezzetini ve aro-
için kullanılan, doğal ve sentetik HAZIR masını artırmak amacıyla kullanılan
maddelerdir. maddelerdir.
GIDALARDA
KULLANILAN
KİMYASALLAR
Notlarım
Emülgatörler
(Emülsiyonlaştırıcılar)
Gıda-su, yağ-su-gıda gibi bileşenleri olan
hazır gıdalara homojen görüntü kazandırmak
için kullanılan maddelerdir.
Hazır Gıdalarda Kullanılan Isıl İşlemler
Pastörizasyon UHT
100 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda Süt ve süt ürünleri UHT işleminde
uygulanan bir ısıl işlemdir. Süt ve 2 saniye boyunca en az 138 ºC’ye
süt ürünlerinde raf ömrünü uzatmak kadar ısıtılır. Süt ve süt ürünlerinin raf
amacıyla yapılır. Pastörizasyonla ömrünü uzatmak amacıyla yapılır. UHT
gıda maddesinin içindeki zararlı işleminde sütün yapısındaki bütün mik-
(patojen) mikroorganizmaların roorganizmalar öldürülür. Ürünün raf
tamamı, yararlı mikroorganizmaların ömrü artarken besin değeri kaybolur.
ise büyük çoğunluğu yok edilir.
238
238