Page 239 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 239

4. Ünite: Kimya Her Yerde



                                        HAZIR GIDALARI SEÇERKEN VE TÜKETİRKEN DİKKAT

                                        EDİLMESİ GEREKENLER

                                        Üretiminde hiçbir kimyasal gübre ve katkı maddesi kullanılmayan, kaynağından elde
                                        edildiği gibi tüketilen gıda maddelerine doğal gıda denir. Doğal gıdalarda kimyasal
                                        kullanılmadığı için oksitlenme ve oluşan mikroorganizmalar gibi nedenlerle doğal
                                        gıdalar uzun süre saklanamaz.
                 Doğal gıda             Raf ömrü uzun ve koruyucu, renklendirici gibi çeşitli kimyasallar içeren besin mad-
                                        delerine hazır gıda denir. Hazır gıdalarda bozulmayı önlemek için birçok kimyasal
                                        kullanılır.



                                                               Koruyucular
                                                      (Antimikrobiyal Maddeler)
                                                Hazır gıdalarda oluşabilecek bakteri ve küfe karşı
                                                gıdayı, gıdanın doğal rengini, aromasını korumak
                 Hazır gıda                     ve raf ömrünü uzatmak, pH değerini ayarlamak
                                                       amacıyla kullanılan maddelerdir.



                   Renklendiriciler
                   (Gıda Boyaları)                                                                Tatlandırıcılar
            Hazır gıdayı çekici hâle getirmek                                               Hazır gıdanın lezzetini ve aro-
            için kullanılan, doğal ve sentetik                  HAZIR                    masını artırmak amacıyla kullanılan
                     maddelerdir.                                                                   maddelerdir.
                                                             GIDALARDA
                                                             KULLANILAN
                                                            KİMYASALLAR

      Notlarım




                                                                  Emülgatörler
                                                              (Emülsiyonlaştırıcılar)
                                                       Gıda-su, yağ-su-gıda gibi bileşenleri olan
                                                    hazır gıdalara homojen görüntü kazandırmak
                                                             için kullanılan maddelerdir.





                                                         Hazır Gıdalarda Kullanılan Isıl İşlemler


                                                Pastörizasyon                                  UHT
                                       100 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda      Süt ve süt ürünleri UHT işleminde
                                       uygulanan bir ısıl işlemdir. Süt ve     2 saniye boyunca en az 138 ºC’ye
                                       süt ürünlerinde raf ömrünü uzatmak      kadar ısıtılır. Süt ve süt ürünlerinin raf
                                       amacıyla yapılır. Pastörizasyonla       ömrünü uzatmak amacıyla yapılır. UHT
                                       gıda maddesinin içindeki zararlı        işleminde sütün yapısındaki bütün mik-
                                       (patojen) mikroorganizmaların           roorganizmalar öldürülür. Ürünün raf
                                       tamamı, yararlı mikroorganizmaların     ömrü artarken besin değeri kaybolur.
                                       ise büyük çoğunluğu yok edilir.




     238
     238
   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244