Page 272 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 272

4. Ünite: Kimya Her Yerde


          16.   I. Margarin                                     18.  Yağ endüstrisinde kullanılan yağlarla ilgili aşağı-
                                                                    daki ifadelerden hangisi yanlıştır?
               II. Ayçiçeği yağı
              III. Mısır özü yağı                                   A) Sızma yağ; kimyasal işleme tutulmadan elde
              IV. Tereyağı                                              edilen, yağ asidi oranı, tadı ve aroması yüksek
                                                                        bir yağdır.
               V. Fındık yağı
                                                                    B) Yağlar, üretimde uygulanan işlemlere göre
             Yukarıdaki yağ türlerinin sınıflandırılması hangi
                                                                        sınıflandırılır.
             seçenekte doğru verilmiştir?
                                                                    C) Rafine yağ; yağın kimyasal yapısı değiştiril-
                  Katı yağ    Sıvı yağ                                  meden rengi, kokusu, asitlik düzeyi ayarlanmış
                                                                        yağdır.
              A) I ve V       II, III ve IV
                                                                    D) Riviera yağı; vinterize ve sızma yağın karıştırıl-
              B) I ve IV      II, III ve V                              ması ile elde edilen, tadı ve kokusu ağır olan bir
              C) II ve IV     I, III ve V                               yağdır.
                                                                    E) Vinterize yağ, bulanıklık veren maddelerden
              D) I, III ve V  II ve IV
                                                                        arınmış berrak görünümlü bir yağdır.
              E) I, IV ve V   II ve III



          17.  Yağlar, canlı sistemi için enerji kaynağıdır. Gıda
             maddelerine tat katar. Katı ve sıvı yağlar olmak
             üzere iki çeşittir.                                19.  Yağların kullanımı ile ilgili
             Yağ türleri ve özellikleri ile ilgili aşağıdaki bilgiler-  I. Kızartma yağları defalarca kullanılabilir.
             den hangisi yanlıştır?                                 II. Yüksek sıcaklıkta kullanılması kimyasal yapısı-
                                                                       nı değiştirir.
                      Yağ Türü               Özellik                III. Fazla kullanılması, damar tıkanıklığına neden
                                                                       olur.
              A)                   Kalorisi yüksek ama vitamin
                                   ve mineral oranı düşük bir       ifadelerinden hangileri doğrudur?
                                   yağdır.

                                                                     A) Yalnız I    B) Yalnız II      C) Yalnız III
                                                                               D) II ve III      E) I, II ve III
              B)                   Sütten elde edilen, kahvaltı
                                   ve yemeklerde kullanılan,
                                   kızartma için uygun olma-
                                   yan yağdır.

              C)                   İçerisinde bol miktarda
                                   doymamış yağ asidi içeren,   20. Aşağıdakilerden hangisi yağların gerekenden faz-
                                   yemeklerde ve salatalarda        la tüketilmesinin sağlık üzerindeki etkileri arasın-
                                   kullanılan yağdır.               da yer almaz?

                                                                    A) Obeziteye neden olur.
              D)                   Doymamış yağ oranı yük-
                                   sek, rafine edilmeden kulla-     B) Damar tıkanıklığına neden olur.
                                   nılabilen, pahalı bir yağdır.
                                                                    C) Karaciğer yağlanmasına yol açar.
                                                                    D) Kalp hastalığına yakalanma riskini artırır.

                                                                    E) Kanda kolesterol düşmesine neden olur.
              E)                   Mısırın yaş veya kuru
                                   öğütülmesi ile elde edilen,
                                   tutuşma sıcaklığı yüksek
                                   bir yağdır.



                                                                                                                   271
   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277