Page 272 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 272
4. Ünite: Kimya Her Yerde
16. I. Margarin 18. Yağ endüstrisinde kullanılan yağlarla ilgili aşağı-
daki ifadelerden hangisi yanlıştır?
II. Ayçiçeği yağı
III. Mısır özü yağı A) Sızma yağ; kimyasal işleme tutulmadan elde
IV. Tereyağı edilen, yağ asidi oranı, tadı ve aroması yüksek
bir yağdır.
V. Fındık yağı
B) Yağlar, üretimde uygulanan işlemlere göre
Yukarıdaki yağ türlerinin sınıflandırılması hangi
sınıflandırılır.
seçenekte doğru verilmiştir?
C) Rafine yağ; yağın kimyasal yapısı değiştiril-
Katı yağ Sıvı yağ meden rengi, kokusu, asitlik düzeyi ayarlanmış
yağdır.
A) I ve V II, III ve IV
D) Riviera yağı; vinterize ve sızma yağın karıştırıl-
B) I ve IV II, III ve V ması ile elde edilen, tadı ve kokusu ağır olan bir
C) II ve IV I, III ve V yağdır.
E) Vinterize yağ, bulanıklık veren maddelerden
D) I, III ve V II ve IV
arınmış berrak görünümlü bir yağdır.
E) I, IV ve V II ve III
17. Yağlar, canlı sistemi için enerji kaynağıdır. Gıda
maddelerine tat katar. Katı ve sıvı yağlar olmak
üzere iki çeşittir. 19. Yağların kullanımı ile ilgili
Yağ türleri ve özellikleri ile ilgili aşağıdaki bilgiler- I. Kızartma yağları defalarca kullanılabilir.
den hangisi yanlıştır? II. Yüksek sıcaklıkta kullanılması kimyasal yapısı-
nı değiştirir.
Yağ Türü Özellik III. Fazla kullanılması, damar tıkanıklığına neden
olur.
A) Kalorisi yüksek ama vitamin
ve mineral oranı düşük bir ifadelerinden hangileri doğrudur?
yağdır.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) II ve III E) I, II ve III
B) Sütten elde edilen, kahvaltı
ve yemeklerde kullanılan,
kızartma için uygun olma-
yan yağdır.
C) İçerisinde bol miktarda
doymamış yağ asidi içeren, 20. Aşağıdakilerden hangisi yağların gerekenden faz-
yemeklerde ve salatalarda la tüketilmesinin sağlık üzerindeki etkileri arasın-
kullanılan yağdır. da yer almaz?
A) Obeziteye neden olur.
D) Doymamış yağ oranı yük-
sek, rafine edilmeden kulla- B) Damar tıkanıklığına neden olur.
nılabilen, pahalı bir yağdır.
C) Karaciğer yağlanmasına yol açar.
D) Kalp hastalığına yakalanma riskini artırır.
E) Kanda kolesterol düşmesine neden olur.
E) Mısırın yaş veya kuru
öğütülmesi ile elde edilen,
tutuşma sıcaklığı yüksek
bir yağdır.
271