Page 276 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 276
4. Ünite: Kimya Her Yerde
16. 18. Tereyağı ile ilgili
1. Gıdanın a) Uygun şekilde saklandığın-
üretim tarihi da gıdanın özelliklerini koruduğu I. Katı yağ olarak sınıflandırılır.
süreyi gösteren tarihtir. II. Hayvansal kaynaklardan elde edilir.
2. Son kulla- b) Hazır gıdaya bağlı alerjik III. Doymamış yağ asidi oranı yüksektir.
nım tarihi durumların oluşmaması ve obezi-
tenin engellenmesi için gereklidir. yargılarından hangileri doğrudur?
3. Tavsiye c) Dikkat edilmesi gereken sak-
edilen tüke- lanma koşullarını belirtir. A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
tim tarihi D) II ve III E) I, II ve III
4. Gıdanın ç) Kolay bozulabilen ve bu
saklanma yüzden kısa bir süre sonra insan
koşulları sağlığı açısından tehlike oluştu-
rabilecek gıdaların tüketilebileceği
son tarihi gösterir.
5. Gıdanın d) Tüketici, ürünün kendine 19. Yağlar üretim şekline göre farklı isimlerle adlandırı-
içeriği ve ulaşıncaya kadar geçen zamanı lır.
besin değeri öğrenerek ürünün tazeliğini de-
ğerlendirebilir. I. Rafine,
II. Sızma,
Tabloya göre verilen etiket bilgisi ve açıkla- III. Riviera
masının eşleştirilmesi hangi seçenekte doğru Yukarıdaki yağların asitlik derecelerinin büyükten
verilmiştir?
küçüğe sıralaması hangi seçenekte doğru verilmiş-
tir?
A) 1.b, 2.ç, 3.d, 4.c, 5.a
B) 1.d 2.ç, 3.a, 4.c, 5.b
A) I > II > III B) I > III > II C) II > I > III
C) 1.a, 2.d, 3.ç, 4.c, 5.b
D) II > III > I E) III > II > I
D) 1.c, 2.b, 3.a, 4.ç, 5.d
E) 1.ç, 2.a, 3.b, 4.d, 5.c
17. Aşağıdaki yağ türlerinden hangisi bitkisel yağların
20. Yağların yanlış kullanımı ve sağlığa etkileri ile il-
hidrojenle doyurulmasından elde edilir? gili
A) Zeytinyağı I. Yağların aşırı kullanılması şişmanlık ve damar tı-
kanıklığına neden olur.
B) Tereyağı
II. Aynı yağın tekrar tekrar kullanılması bağışıklık
C) Mısır özü yağı sistemine zarar verir.
D) Margarin III. Yağın yüksek sıcaklıkta kullanılması yağın zehirli
hâle gelmesine neden olur.
E) Ayçiçeği yağı
yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III
D) II ve III E) I, II ve III
275