Page 276 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 276

4. Ünite: Kimya Her Yerde




         16.                                                    18.  Tereyağı ile ilgili
               1. Gıdanın   a) Uygun şekilde saklandığın-
               üretim tarihi  da gıdanın özelliklerini koruduğu      I. Katı yağ olarak sınıflandırılır.
                            süreyi gösteren tarihtir.               II. Hayvansal kaynaklardan elde edilir.
               2. Son kulla- b) Hazır gıdaya bağlı alerjik          III. Doymamış yağ asidi oranı yüksektir.
               nım tarihi   durumların oluşmaması ve obezi-
                            tenin engellenmesi için gereklidir.     yargılarından hangileri doğrudur?

               3. Tavsiye   c) Dikkat edilmesi gereken sak-
               edilen tüke-  lanma koşullarını belirtir.             A) Yalnız I    B) Yalnız II      C) I ve II
               tim tarihi                                                      D) II ve III      E) I, II ve III
               4. Gıdanın   ç) Kolay bozulabilen ve bu
               saklanma     yüzden kısa bir süre sonra insan
               koşulları    sağlığı açısından tehlike oluştu-
                            rabilecek gıdaların tüketilebileceği
                            son tarihi gösterir.

               5. Gıdanın   d) Tüketici, ürünün kendine         19.  Yağlar üretim şekline göre farklı isimlerle adlandırı-
               içeriği ve   ulaşıncaya kadar geçen zamanı           lır.
               besin değeri  öğrenerek ürünün tazeliğini de-
                            ğerlendirebilir.                         I. Rafine,
                                                                    II. Sızma,

             Tabloya göre verilen etiket bilgisi ve açıkla-         III. Riviera
             masının eşleştirilmesi hangi seçenekte doğru           Yukarıdaki yağların asitlik derecelerinin büyükten
             verilmiştir?
                                                                    küçüğe sıralaması hangi seçenekte doğru verilmiş-
                                                                    tir?
             A) 1.b, 2.ç, 3.d, 4.c, 5.a
             B) 1.d 2.ç, 3.a, 4.c, 5.b
                                                                     A) I > II > III B) I > III > II   C) II > I > III
             C) 1.a, 2.d, 3.ç, 4.c, 5.b
                                                                               D) II > III > I   E) III > II > I
             D) 1.c, 2.b, 3.a, 4.ç, 5.d

             E) 1.ç, 2.a, 3.b, 4.d, 5.c




         17.  Aşağıdaki yağ türlerinden hangisi bitkisel yağların
                                                                20. Yağların yanlış kullanımı ve sağlığa etkileri ile il-
             hidrojenle doyurulmasından elde edilir?                gili

             A) Zeytinyağı                                           I. Yağların aşırı kullanılması şişmanlık ve damar tı-
                                                                       kanıklığına neden olur.
             B) Tereyağı
                                                                    II. Aynı yağın tekrar tekrar kullanılması bağışıklık
             C) Mısır özü yağı                                         sistemine zarar verir.
             D) Margarin                                            III. Yağın yüksek sıcaklıkta kullanılması yağın zehirli
                                                                       hâle gelmesine neden olur.
             E) Ayçiçeği yağı
                                                                    yargılarından hangileri doğrudur?


                                                                     A) Yalnız I    B) I ve II        C) I ve III

                                                                               D) II ve III      E) I, II ve III











                                                                                                                   275
   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281