Page 294 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 294
b) Kola, kahve, yeşil erik, domates gibi maddeler asidik özellik gösterdiği için hastalığı tetikler bu nedenle
asidik yiyecekler tavsiye edilmemiştir.
c) Kuvvetli baz mideye ve sindirim sistemine zarar vereceği için kullanılmaz.
2. pH değeri 0-7 olan asidik gıdalara örnekler: inek sütü, sirke, domates, gazlı içecekler
pH değeri 7-14 arası olan bazik gıdalara örnekler: ıspanak, salatalık, brokoli, acı biber.
Ç. ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR s. 149
1-E 2-B 3-A 4-D 5-C 6-A 7-C 8-E 9-E 10-E
I1. BÖLÜM: ASİTLERİN VE BAZLARIN TEPKİMELERİ
ETKİNLİK s. 154
1.
a) I. Mg(OH) 2 (suda) + 2HCl(suda) MgCI 2 (suda) + 2H 2 O(s)
II. Al(OH) 3 (suda) + 3HCl(suda) AlCI 3 (suda) + 3H 2 O(s)
b) Ca(OH) 2 (suda) + 2HCl(suda) CaCI 2 (suda) + 2H 2 O(s)
5 mol Ca(OH) 2
2.
a) Kısmi nötralleşme gerçekleşir. Asitten artan olacağı için ortam asidiktir.
b) Sınırlayıcı bileşen: NaOH’tir.
ETKİNLİK s. 157
1. Al, amfoter metal olduğu için hem asitlerle hem de kuvvetli bazlarla tepime verir.
2. Al(k)+ 3HCl(suda) AlCl 3 (suda) + 3/2H 2 (g)
Al(k) + 3NaOH(suda) Na 3 AlO 3 (suda) + 3/2H 2 (g)
3. Tepkime sonunda gaz oluştuğu için balon şişer.
4. Hidrojen gazı
SIRA SİZDE s. 159
A. DOĞRU/YANLIŞ s. 159
D
Y Nötralleşme tepkimelerinde tuz ve su oluşur.
Y Amfoter metaller hem asitlerle hem bazlarla tepkimeye girerek H 2 gazı açığa çıkar.
D
D
Y Soy metaller sadece kral suyu ile tepkimeye girer.
D
B. BOŞLUK DOLDURMA s. 159 nötralleşme, H 2 gazı, yarı soy metaller, kral suyu, amfoter, aktif, cam
C. BULMACA s. 160 1. nötralleşme, 2. aktif metal, 3. baz, 4. yarı soy metal, 5. soy metal, 6. amfoter metal, 7. asit,
8. tuz, 9. kral suyu, 10. su
293