Page 298 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 298
IV. BÖLÜM: TUZLAR
SIRA SİZDE s. 186
A. DOĞRU/YANLIŞ s. 186
Y Tuzların sulu çözeltileri nötr, asidik veya bazik özellik gösterebilir.
Y Etlerin ve gıdaların korunmasında kullanılır.
D
Y Tuzlar iyonik yapılı bileşikler olduğu için erime kaynama noktaları yüksektir.
D
D
Y Balgam söktürücü özelliğinden dolayı soğuk algınlığı ilaçlarında nişadır bulunur.
B. BOŞLUK DOLDURMA s. 187 asit-baz, metallerin, iyonik, iletmezler, iyonlarına, sodyum klorür, yemek sodası,
kalsiyum karbonat, amonyum klorür
C. BULMACA s. 187 1. çamaşır sodası, 2. nişadır, 3. kireç taşı, 4. yemek sodası, 5. yemek tuzu
Ç. AÇIK UÇLU SORULAR s. 188
1.
a) NH 4 Cl
b) NaCl
c) CaCO 3
ç) NaHCO 3
2.
a) NaCl = Sodyum klorür = Yemek tuzu
CaCO 3 = Kalsiyum karbonat = Kireç taşı
NaHCO 3 = Sodyum bikarbonat = Yemek sodası
NH 4 Cl = Amonyum klorür = Nişadır
Na 2 CO 3 = Sodyum karbonat = Çamaşır sodası
KNO 3 = Potasyum nitrat = Güherçile
b) HCl + NaOH NaCl + H 2 O
NH 3 + HCl NH 4 Cl
2NaOH + H 2 CO 3 Na 2 CO 3 + 2H 2 O
NaOH + CO 2 NaHCO 3
Ca(OH) 2 + H 2 CO 3 CaCO 3 + 2H 2 O
KOH + HNO 3 KNO 3 + H 2 O
c) NaCl = Nötr tuz
Na 2 CO 3 = Bazik tuz
NaHCO 3 = Bazik tuz
NH 4 Cl = Asidik tuz
CaCO 3 = Bazik tuz
KNO 3 = Nötr tuz
D. ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR s. 189
1-B 2-C 3-E 4-E 5-B 6-C
297