Page 298 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 298

IV. BÖLÜM: TUZLAR

        SIRA SİZDE s. 186

         A. DOĞRU/YANLIŞ s. 186

             Y   Tuzların sulu çözeltileri nötr, asidik veya bazik özellik gösterebilir.
             Y   Etlerin ve gıdaların korunmasında kullanılır.

             D
             Y   Tuzlar iyonik yapılı bileşikler olduğu için erime kaynama noktaları yüksektir.

             D
             D

             Y   Balgam söktürücü özelliğinden dolayı soğuk algınlığı ilaçlarında nişadır bulunur.

         B. BOŞLUK DOLDURMA s. 187 asit-baz, metallerin, iyonik, iletmezler, iyonlarına, sodyum klorür, yemek sodası,
            kalsiyum karbonat, amonyum klorür
         C. BULMACA s. 187 1. çamaşır sodası, 2. nişadır, 3. kireç taşı, 4. yemek sodası, 5. yemek tuzu

         Ç. AÇIK UÇLU SORULAR s. 188

          1.
             a) NH 4 Cl
             b) NaCl

             c) CaCO 3
             ç) NaHCO 3

         2.
             a) NaCl = Sodyum klorür = Yemek tuzu
                 CaCO 3  = Kalsiyum karbonat = Kireç taşı
                 NaHCO 3  = Sodyum bikarbonat = Yemek sodası
                 NH 4 Cl = Amonyum klorür = Nişadır
                 Na 2 CO 3  = Sodyum karbonat = Çamaşır sodası
                 KNO 3  = Potasyum nitrat = Güherçile
             b) HCl + NaOH        NaCl + H 2 O
                 NH 3  + HCl    NH 4 Cl
                 2NaOH + H 2 CO 3     Na 2 CO 3  + 2H 2 O
                 NaOH + CO 2      NaHCO 3
                 Ca(OH) 2  + H 2 CO 3     CaCO 3  + 2H 2 O
                 KOH + HNO 3      KNO 3  + H 2 O
             c) NaCl = Nötr tuz
                 Na 2 CO 3  = Bazik tuz
                 NaHCO 3  = Bazik tuz
                 NH 4 Cl = Asidik tuz
                 CaCO 3  = Bazik tuz
                 KNO 3  = Nötr tuz

        D.  ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR s. 189
            1-B   2-C   3-E   4-E   5-B   6-C







                                                                                                                     297
   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303