Page 303 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 303
ÖDEVİM s. 232
A. EŞLEŞTİRME s. 232
1-c 2-d 3-b 4-ç
B. TANILAYICI DALLANMIŞ AĞAÇ s. 232
6. çıkış
C. AÇIK UÇLU SORULAR s. 233
1. Hidrofob ve hidrofil kısmı bulunanlar: deterjan, sabun
Kişisel temizlikte kullanılanlar: Şampuan, diş macunu, sabun
Hijyen amacıyla kullanılanlar: Ca(OCl) 2 , NaCIO, NaOH, Na 2 CO 3
2.
a) Proteinler polimer yapılıdır. Bu protein doğal sütte dağılmış olarak bulunur. Fakat süt ısıtılıp ortam asidik
yapılınca kazein molekülleri uç uca eklenip daha uzun protein zincirleri oluşturur ve suda çözünemez hâle
gelir. Bu sayede plastik özellik kazanır.
b) Nurten, süt ve sirkeyi karıştırarak doğal bir polimer oluşturmuştur. Doğal polimerler doğada kolaylıkla
dönüşüme uğrar.
c) Doğal polimerler: nişasta, selüloz
Yapay polimerler: PVC, teflon tava, plastikler, ayakkabı tabanı
ç) Farklı monomerlerden oluşmaları ve üretim sürecindeki farklılıklar polimerlerin özelliklerinin farklı olmasına
sebep olur.
Ç. ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR s. 234
1-D 2-D 3-E 4-E 5-E 6-D 7-D 8-B 9-D 10-A 11-C 12-E 13-D 14-B 15-D 16-E 17-E
18-C
1I. BÖLÜM: GIDALAR
ETKİNLİK s. 239
1.
Çorba içindeki yağ, hazır Kutuda satılan sütler İşlem görmüş et ürünle-
çorba piştikten sonra sıvı zararlı mikroorganizma- rinin (sosis, salam, vb.)
üzerinde birikmez. lardan arındırılmış ve bu bozulması engellenmiştir.
canlıların üremesi engel-
lenmiştir.
Emülgatörler UHT Koruyucular
Dondurma üretimin- Sodalarda meyvenin Marketlerde satılan
de kullanılan meyvenin kendisinden ziyade yoğurdun ekşime süresi
rengi, dondurmayı daha aroması kullanılır. ev yoğurduna göre daha
çekici hâle getirmektedir. uzundur.
Renklendiriciler Tatlandırıcılar Pastörizasyon
Kırmızı pancar, hazır Şeker otu; çikolata, Paket içinde satılan
gıdalara renk vermekte bisküvi ve sakızlarda sütlü tatlılar sulanmaz,
kullanılır. şeker yerine kullanılan kristalize şeker oluşumu
bir bitkidir. bu tatlılarda gözlenmez.
Renklendiriciler Tatlandırıcılar Emülgatörler
302