Page 303 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 303

ÖDEVİM s. 232

         A. EŞLEŞTİRME s. 232
              1-c   2-d   3-b   4-ç
         B. TANILAYICI DALLANMIŞ AĞAÇ s. 232
              6. çıkış
         C. AÇIK UÇLU SORULAR s. 233

           1.  Hidrofob ve hidrofil kısmı bulunanlar: deterjan, sabun
              Kişisel temizlikte kullanılanlar: Şampuan, diş macunu, sabun
              Hijyen amacıyla kullanılanlar: Ca(OCl) 2 , NaCIO, NaOH, Na 2 CO 3

          2.
              a) Proteinler polimer yapılıdır. Bu protein doğal sütte dağılmış olarak bulunur. Fakat süt ısıtılıp ortam asidik
                 yapılınca kazein molekülleri uç uca eklenip daha uzun protein zincirleri oluşturur ve suda çözünemez hâle
                 gelir. Bu sayede plastik özellik kazanır.

              b) Nurten, süt ve sirkeyi karıştırarak doğal bir polimer oluşturmuştur. Doğal polimerler doğada kolaylıkla
                 dönüşüme uğrar.

              c) Doğal polimerler: nişasta, selüloz
                 Yapay polimerler: PVC, teflon tava, plastikler, ayakkabı tabanı

              ç) Farklı monomerlerden oluşmaları ve üretim sürecindeki farklılıklar polimerlerin özelliklerinin farklı olmasına
                 sebep olur.

         Ç.  ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR s. 234
            1-D   2-D   3-E   4-E   5-E   6-D   7-D   8-B   9-D   10-A   11-C   12-E   13-D   14-B   15-D   16-E   17-E
            18-C


                                                      1I. BÖLÜM: GIDALAR


         ETKİNLİK s. 239

          1.
              Çorba içindeki yağ, hazır  Kutuda satılan sütler   İşlem görmüş et ürünle-
              çorba piştikten sonra sıvı  zararlı mikroorganizma-  rinin (sosis, salam, vb.)
              üzerinde birikmez.       lardan arındırılmış ve bu  bozulması engellenmiştir.
                                       canlıların üremesi engel-
                                       lenmiştir.

              Emülgatörler             UHT                       Koruyucular

              Dondurma üretimin-       Sodalarda meyvenin        Marketlerde satılan
              de kullanılan meyvenin   kendisinden ziyade        yoğurdun ekşime süresi
              rengi, dondurmayı daha   aroması kullanılır.       ev yoğurduna göre daha
              çekici hâle getirmektedir.                         uzundur.

              Renklendiriciler         Tatlandırıcılar           Pastörizasyon
              Kırmızı pancar, hazır    Şeker otu; çikolata,      Paket içinde satılan
              gıdalara renk vermekte   bisküvi ve sakızlarda     sütlü tatlılar sulanmaz,
              kullanılır.              şeker yerine kullanılan   kristalize şeker oluşumu
                                       bir bitkidir.             bu tatlılarda gözlenmez.
              Renklendiriciler         Tatlandırıcılar           Emülgatörler








     302
   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308