Page 307 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 307

ÜNİTE DEĞERLENDİRME s. 258

         A. BULMACA s. 258 1. organik gıda, 2. geri dönüşüm, 3. ağartıcı, 4. monomer, 5. apolar grup, 6. hijyen, 7. yüzey
            aktif madde, 8. polar uç, 9. polimer
         B. TANILAYICI DALLANMIŞ AĞAÇ s. 259
              7. çıkış
          C. AÇIK UÇLU SORULAR s. 259

          1.

              a) X maddesi NaOH’tir.
              b) II ve IV. kap baziktir.
              c) Arap sabunu için X maddesi yerine KOH kullanmalıdır.

              ç) Sabunun sert sularda temizleme özelliği zayıftır.
                 Deterjanlar sert sulardan etkilenmez.
                 Sabunun çevreyi kirletici özelliği azdır.
                 Benzen halkası taşıyan deterjanlar çevreyi kirletir.
                 Sabunun kaynağı bitkisel ve hayvansal yağlardır.
                 Deterjanın kaynağı petroldür.

          2.
              a) Polimer kimyası disiplininin ürünlerini pazarlamaktadır.

              b) A fabrikasına politetraflor eten (PTFE/Teflon), B fabrikasına polistiren (PS), C fabrikasına polietilen terafta-
                 lat (PET), Ç fabrikasına polivinil klorür (PVC) ham maddelerini satmıştır.


          3.
              a) Renklendirici, kıvam arttırıcı, emülgatör, aroma arttırıcı, koruyucu
              b) Aşırı hazır gıda tüketimi bireylerde alzaymır, Parkinson, epilepsi, yüksek tansiyon, obezite,  yüksek koleste-
                 rol, şeker hastalığı ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır.

          4.
              a) Veli Şef’in yaptığı hatalar yağı bol kullanmak, yağı yüksek sıcaklıklara kadar kızdırmak, yağı çok kez kul-
                 lanmak, yağı yanlış koşullarda saklamaktır.
              b) Yağların gerekenden fazla kullanılması gereksiz enerji artışına, şişmanlığa, kalp hastalığına, tip 2 diyabete,
                 karaciğer yağlanmasına, kanda kolesterol yükselmesine, damar tıkanıklığına neden olabilir.
                 Yağların yüksek sıcaklıklarda kullanılması kimyasal yapısının değişmesine, yağın yanarak zehirli hâle gelme-
                 sine, zararlı maddelerin oluşmasına, kanserojen etki oluşturmasına neden olabilir.
                 Yağların defalarca kullanılması kanserojen madde oluşmasına, oksijen ile tepkimeye girerek zararlı yan ürün-
                 lerin oluşmasına, bağışıklık sisteminin zarar görmesine neden olur. Yağların yanlış koşullarda saklanması da
                 sağlığı olumsuz etkileyebilir.

         Ç.  ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR s. 261

                         1  2   3   4   5   6  7   8   9   10  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23              24
              TEST-1    E   C   B   D   D  E   E   E   E   C   D  D   E   A   E   D   E

              TEST-2    B   B   A   D   D  A   B   D   C   B   C  E   E   C   C   E   A  E   E   D   E    C   E    D
              TEST-3    E   A   C   A   B  C   C   E   E   A   B  E   D   E   C   B   C  D   D   E
              TEST-4    A   C   B   D   C  B   E   E   E   D   E  C   A   B   C   B  D   C   D   E

              ÖSYM      A   C   B   E





     306
   302   303   304   305   306   307   308