Page 73 - Defterim Biyoloji - 9
P. 73
10. Aşağıda asit ve bazlarla ilgili bir tepkime 13. Bir öğrenci dört farklı deney tüpüne
verilmiştir. sırasıyla beşer mL su, süt, et suyu ve
yumurta akını koyar; üzerlerine beşer
HCl + NaOH NaCl + H 2 O damla biüret çözeltisi ilave ederek aşağıda
görseli verilen deneyi gerçekleştirir. Tüpleri
Bu tepkimeyle ilgili aşağıdakilerden hangisi 37°C‘ye kadar ısıtarak bir süre bekler ve
yanlıştır? sonucu gözlemler.
(Biüret çözeltisi mavi renkte olup protein
A) NaCl bileşiği tuzdur.
belirtecidir. Proteinlerle tepkimeye
girdiğinde pembe-mor renge dönüşür).
B) HCl bileşiği asittir.
1 2 3 4
C) NaOH bileşiği bazdır.
D) Nötrleşme tepkimesidir.
E) Tepkime sonunda ortam pH’ı asidik
olur.
Su Süt Et suyu Yumurta akı
11. I. Glikojen + + + +
Biüret Biüret Biüret Biüret
çözeltisi çözeltisi çözeltisi çözeltisi
II. Nişasta + + + +
Isı Isı Isı Isı
III. Fruktoz
Deney sonunda 1. tüpte renk değişimi
IV. Glikoz
gözlenmezken 2,3 ve 4. tüplerde mavi olan
Yukarıdaki karbonhidrat çeşitlerinden biüret çözeltisinin pembe-mor renge dö-
hangileri insana ait hücrelerde hidrolize nüştüğü gözlemlenir.
uğramadan enerji kaynağı olarak
kullanılabilir? Buna göre
A) Yalnız I I. Tüplerin ısıtılması tepkime hızını
artırmıştır.
B) I ve III
II. İçinde su bulunan tüp, kontrol grubu
C) III ve IV olarak iş görmektedir.
III. Bu deneyin amacı tüplerdeki besinlerde
D) I, II ve IV
protein varlığını araştırmaktır.
E) I, II, III ve IV
IV. Bu deneyle besinlerdeki protein oranı
veya miktarı hesaplanabilir.
12. Aşağıdakilerden hangisi polisakkaritlerin
ortak özelliklerindendir? ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) İki çeşit monomer içermeleri A) Yalnız I
B) Hayvanlarda karaciğerde depo B) I ve II
edilebilmeleri
C) II ve III
C) Bitki yapısına katılmaları
D) I, II ve III
D) Glikozit bağı içermeleri
E) I, II ve IV
E) İnsanlar tarafından sindirilebilmeleri
72