Page 73 - Defterim Biyoloji - 9
P. 73

10. Aşağıda asit ve bazlarla ilgili bir tepkime        13. Bir öğrenci dört farklı deney tüpüne
              verilmiştir.                                           sırasıyla beşer mL su, süt, et suyu ve
                                                                     yumurta akını koyar; üzerlerine beşer
                  HCl  +  NaOH          NaCl  +  H 2 O               damla biüret çözeltisi ilave ederek aşağıda
                                                                     görseli verilen deneyi gerçekleştirir. Tüpleri
              Bu tepkimeyle ilgili aşağıdakilerden hangisi           37°C‘ye kadar ısıtarak bir süre bekler ve
              yanlıştır?                                             sonucu gözlemler.

                                                                     (Biüret çözeltisi mavi renkte olup protein
              A) NaCl bileşiği tuzdur.
                                                                     belirtecidir. Proteinlerle tepkimeye
                                                                     girdiğinde pembe-mor renge dönüşür).
              B) HCl bileşiği asittir.
                                                                            1        2         3        4
              C) NaOH bileşiği bazdır.

              D) Nötrleşme tepkimesidir.

              E) Tepkime sonunda ortam pH’ı asidik
                  olur.



                                                                            Su       Süt     Et suyu  Yumurta akı
          11.    I.  Glikojen                                                +        +        +         +
                                                                          Biüret    Biüret   Biüret    Biüret
                                                                          çözeltisi  çözeltisi  çözeltisi  çözeltisi
                 II. Nişasta                                                 +        +        +         +
                                                                            Isı      Isı       Isı       Isı
                 III. Fruktoz
                                                                     Deney sonunda 1. tüpte renk değişimi
                 IV. Glikoz
                                                                     gözlenmezken 2,3 ve 4. tüplerde mavi olan
              Yukarıdaki karbonhidrat çeşitlerinden                  biüret çözeltisinin pembe-mor renge dö-
              hangileri insana ait hücrelerde hidrolize              nüştüğü gözlemlenir.
              uğramadan enerji kaynağı olarak
              kullanılabilir?                                        Buna göre


              A) Yalnız I                                              I.  Tüplerin ısıtılması tepkime hızını
                                                                           artırmıştır.
              B) I ve III
                                                                       II. İçinde su bulunan tüp, kontrol grubu
              C) III ve IV                                                 olarak iş görmektedir.

                                                                       III. Bu deneyin amacı tüplerdeki besinlerde
              D) I, II ve IV
                                                                           protein varlığını araştırmaktır.
              E) I, II, III ve IV
                                                                       IV. Bu deneyle besinlerdeki protein oranı
                                                                           veya miktarı hesaplanabilir.
         12. Aşağıdakilerden hangisi polisakkaritlerin
              ortak özelliklerindendir?                              ifadelerinden hangileri doğrudur?


              A) İki çeşit monomer içermeleri                        A) Yalnız I

              B) Hayvanlarda karaciğerde depo                        B) I ve II
                  edilebilmeleri
                                                                     C) II ve III
              C) Bitki yapısına katılmaları
                                                                     D) I, II ve III
              D) Glikozit bağı içermeleri
                                                                     E) I, II ve IV
              E) İnsanlar tarafından sindirilebilmeleri


      72
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78