Page 75 - Defterim Biyoloji - 9
P. 75

18. İnsanlarda protein eksikliğinde gerçekleşen       20. Aşağıda iki farklı tepkimeye ait tepkime
                                                                     hızı-pH grafiği verilmiştir.
                I.   bağışıklık sisteminin bozulması,

                II.  kasların sağlıklı kasılıp
                    gevşeyememesi,
                                                                              Pepsin
                III. alyuvar yapımında eksiklik ve
                    kansızlık görülmesi

              olaylarından hangileri proteinlerin                     Tepkime hızı                   lipaz
              vücutta yapıcı-onarıcı olduklarını
              desteklemektedir?

              A) Yalnız I                                               0  1  2   3  4  5  6  7  8   9  10  11  12  13
                                                                                           pH
              B) Yalnız III

                                                                     Bu grafiğe göre
              C) I ve II
                                                                       I.   Pepsin enzimi hem asidik hem bazik
              D) II ve III
                                                                          ortamda çalışır.
              E) I, II ve III                                          II.  Pepsin ve lipaz enzimlerinin ortak
                                                                          çalıştığı pH değeri vardır.

                                                                       III. Lipaz enziminin optimum çalıştığı pH
                                                                          aralığı 8-9 aralığıdır.

                                                                     ifadelerinden hangileri doğrudur?

          19. Vitaminlerin bazı durumlarda kimyasal                  A) Yalnız I
               yapısı bozulabilir.
                                                                     B) Yalnız II
              Buna göre
                                                                     C) I ve II
                I.   meyve ve sebzelerin metalle temas
                    etmesi,                                          D) II ve III
                II.  meyve sularının uzun süre güneşe
                                                                     E) I, II ve III
                    maruz bırakılması,

                III. sebzelerin yüksek ısıda pişirilmesi

              uygulamalarından hangileri meyve ve
              sebzelerdeki vitaminlerin yapısını bozabilir?
                                                                21. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi
                                                                     denatüre olamaz?
              A) Yalnız I
                                                                     A) Amilaz
              B) Yalnız II
                                                                     B) Maltaz
              C) I ve II

                                                                     C) Sakkaraz
              D) II ve III
                                                                     D) Polisakkarit
              E) I, II ve III
                                                                     E) Pepsin




      74
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80