Page 76 - Defterim Biyoloji - 9
P. 76
22. Karaciğerde hidrojen peroksidi (H O ) 23. Yapılan bir deneyde eşit miktarda ekmek
2
2
suya ve oksijene parçalayan katalaz parçası üç farklı deney tüpüne konulur ve
enzimi bulunur. Bir araştırmacı, koyun tüplerin içine eşit miktarda tükürük
O
karaciğerinden aldığı eşit miktardaki çözeltisi eklenir. Tüplerden birincisi 0 C,
O 0
parçaları iki farklı deney kabına koyar ve ikincisi 35 C, üçüncüsü ise 80 C’de
aşağıdaki deneyi yapar. tutulur. Belirli bir süre beklenir, sonra her
bir tüpe Benedict çözeltisi eklenerek renk
5 ml değişimi gözlenir. Deney sonucunda sadece
H2O2 0
35 C’de tutulan tüpte renk değişimi
gözlenir. (Benedict çözeltisi glikoz
ayıracıdır.)
Buna göre verilen deneyle ilgili
Parçalanmış Ezilmiş
karaciğer karaciğer aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Su Su
0 0 A) Bu deney farklı sıcaklıklarda enzim
35 C 35 C
I. Düzenek II. Düzenek etkinliğini anlamak için tasarlanmıştır.
B) Deney tüplerine tükürük çözeltisinin
Deney sonunda her iki kapta da
eklenmesinin nedeni, tükürükte amilaz
tepkimenin gerçekleştiğini ancak ikinci
enzimi bulunmasıdır.
kaptaki tepkimenin daha hızlı olduğunu
gözlemler. C) İkinci tüpte renk değişimi olması amilaz
enziminin ekmekteki nişasta ile
Buna göre araştırmacının bu deneyden tepkimeye girdiğini gösterir.
elde ettiği sonuçlar,
D) Bir ve üçüncü tüplerde renk değişimi
I. Substrat yüzeyi arttıkça enzim
olmamasının nedeni, düşük ve yüksek
etkinliği ve tepkime hızı artar.
sıcaklıkta enzimlerin yapısının
II. Karaciğer ezildiğinde serbest enzim bozulmasıdır.
miktarı arttığından tepkime hızı
E) Deney tüplerine Benedict çözeltisinin
artar.
eklenmesinin nedeni, tüplerdeki
III. Aktivatör miktarı arttıkça enzim nişastanın parçalanıp parçalanmadığını
etkinliği ve tepkime hızı artar. anlamaktır.
ifadelerinden hangilerini desteklemektedir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II 24. Aşağıdakilerden hangisi vitamin ve
minerallerin ortak özelliklerindendir?
C) I ve II
A) Hidrolize uğramak
D) II ve III
B) Enzimlerin yapısına katılmak
E) I, II ve III
C) Organik yapıya sahip olmak
D) Enerji eldesinde kullanılmak
E) Sindirilerek kana karışmak
75