Page 76 - Defterim Biyoloji - 9
P. 76

22. Karaciğerde hidrojen peroksidi (H O )             23. Yapılan bir deneyde eşit miktarda ekmek
                                                       2
                                                    2
               suya ve oksijene parçalayan katalaz                   parçası üç farklı deney tüpüne konulur ve
               enzimi bulunur. Bir araştırmacı, koyun                tüplerin içine eşit miktarda tükürük
                                                                                                               O
               karaciğerinden aldığı eşit miktardaki                 çözeltisi eklenir. Tüplerden birincisi 0  C,
                                                                                 O                      0
               parçaları iki farklı deney kabına koyar ve            ikincisi 35  C, üçüncüsü ise 80  C’de
               aşağıdaki deneyi yapar.                               tutulur. Belirli bir süre beklenir, sonra her
                                                                     bir tüpe Benedict çözeltisi eklenerek renk
                               5 ml                                  değişimi gözlenir. Deney sonucunda sadece
                               H2O2                                      0
                                                                     35  C’de tutulan tüpte renk değişimi
                                                                     gözlenir. (Benedict çözeltisi glikoz
                                                                     ayıracıdır.)

                                                                     Buna göre verilen deneyle ilgili
                           Parçalanmış               Ezilmiş
                           karaciğer                 karaciğer       aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
                           Su                         Su
                  0                          0                       A) Bu deney farklı sıcaklıklarda enzim
               35  C                      35  C
               I. Düzenek                 II. Düzenek                   etkinliğini anlamak için tasarlanmıştır.
                                                                     B) Deney tüplerine tükürük çözeltisinin
               Deney sonunda her iki kapta da
                                                                        eklenmesinin nedeni, tükürükte amilaz
               tepkimenin gerçekleştiğini ancak ikinci
                                                                        enzimi bulunmasıdır.
               kaptaki tepkimenin daha hızlı olduğunu
               gözlemler.                                            C) İkinci tüpte renk değişimi olması amilaz
                                                                        enziminin ekmekteki nişasta ile
               Buna göre araştırmacının bu deneyden                     tepkimeye girdiğini gösterir.
               elde ettiği sonuçlar,
                                                                     D) Bir ve üçüncü tüplerde renk değişimi
                I.  Substrat yüzeyi arttıkça enzim
                                                                        olmamasının nedeni, düşük ve yüksek
                    etkinliği ve tepkime hızı artar.
                                                                        sıcaklıkta enzimlerin yapısının
                II. Karaciğer ezildiğinde serbest enzim                 bozulmasıdır.
                    miktarı arttığından tepkime hızı
                                                                     E) Deney tüplerine Benedict çözeltisinin
                    artar.
                                                                        eklenmesinin nedeni, tüplerdeki
                III. Aktivatör miktarı arttıkça enzim                   nişastanın parçalanıp parçalanmadığını
                    etkinliği ve tepkime hızı artar.                    anlamaktır.

               ifadelerinden hangilerini desteklemektedir?

               A) Yalnız I

               B) Yalnız II                                     24. Aşağıdakilerden hangisi vitamin ve
                                                                     minerallerin ortak özelliklerindendir?
               C) I ve II
                                                                     A) Hidrolize uğramak
               D) II ve III
                                                                     B) Enzimlerin yapısına katılmak
               E) I, II ve III
                                                                     C) Organik yapıya sahip olmak

                                                                     D) Enerji eldesinde kullanılmak

                                                                     E) Sindirilerek kana karışmak








                                                                                                                     75
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81