Page 69 - Kimya
P. 69
Kimya 11. Sınıf
ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
3.5.1. ÇÖZÜNÜRLÜĞÜN SICAKLIK VE BASINÇLA İLİŞKİSİ
Sıcaklığın Etkisi: Katıların çözünürlüğü genellikle sıcaklık arttıkça artar. Soğuk ortamda saklanan
yiyeceklerin kristallenmelerinin nedeni şekerin çözünürlüğünün sıcaklıkla azalmasından kaynaklanır.
Katı ve sıvıların çözünürlüğü genellikle endotermik olduğu için sıcaklık arttıkça çözünürlükleri artar
(Grafik 3.5.1).
X(k) + Enerji X(suda)
Grafik 3.5.2’de bazı tuzların farklı sıcaklıklardaki sıcaklık-çözünürlük grafiği verilmiştir.
200
Çözünürlük (g/100 g su) 160
180
140
120
100
80
60
40 Sodyum klörür
20
Seryum (III)sülfat
0
10 20 30 40 50 60 70 80 90
o
Sıcaklık ( C)
Grafik 3.5.2: Bazı tuzların farklı sıcaklıklardaki sıcaklık-çözünürlük değişimi
Grafik 3.5.2’yi yorumlayarak aşağıdaki soruları boş bırakılan yerlere cevaplayınız.
1. Grafikte verilen tuzlardan hangileri endotermik olarak çözünmüştür?
..................................................................................................................................................................
2. Grafikte ekzotermik olarak çözünen tuz var mıdır?
..................................................................................................................................................................
3. Hangi tuzların çözünürlüğü sıcaklık artışından daha fazla etkilenmiştir?
..................................................................................................................................................................
69