Page 69 - Kimya
P. 69

Kimya                     11. Sınıf






               ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

                   3.5.1. ÇÖZÜNÜRLÜĞÜN SICAKLIK VE BASINÇLA İLİŞKİSİ



                   Sıcaklığın Etkisi: Katıların çözünürlüğü genellikle sıcaklık arttıkça artar. Soğuk ortamda saklanan
               yiyeceklerin kristallenmelerinin nedeni şekerin çözünürlüğünün sıcaklıkla azalmasından kaynaklanır.


                   Katı ve sıvıların çözünürlüğü genellikle endotermik olduğu için sıcaklık arttıkça çözünürlükleri artar
               (Grafik 3.5.1).

                   X(k) + Enerji      X(suda)
                   Grafik 3.5.2’de bazı tuzların farklı  sıcaklıklardaki sıcaklık-çözünürlük grafiği verilmiştir.


                                    200
                                  Çözünürlük (g/100 g su)  160
                                    180



                                    140
                                    120

                                    100
                                     80

                                     60
                                     40 Sodyum klörür

                                     20
                                                                Seryum (III)sülfat
                                      0
                                             10   20   30    40   50   60    70   80   90
                                                                                       o
                                                                                Sıcaklık ( C)
                              Grafik 3.5.2: Bazı tuzların farklı sıcaklıklardaki sıcaklık-çözünürlük değişimi




                   Grafik 3.5.2’yi yorumlayarak aşağıdaki soruları boş bırakılan yerlere cevaplayınız.

                1.  Grafikte verilen tuzlardan hangileri endotermik olarak çözünmüştür?
                   ..................................................................................................................................................................

                2.  Grafikte ekzotermik olarak çözünen tuz var mıdır?
                   ..................................................................................................................................................................

                3.  Hangi tuzların çözünürlüğü sıcaklık artışından daha fazla etkilenmiştir?
                   ..................................................................................................................................................................






                                                                                                           69
   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74