Page 148 - Kimya 10| Kavram Öğretimi Kitabı
P. 148

90     KİMYA 11


          6. ÜNİTE    : KİMYASAL TEPKİMELERDE DENGE > 6.3. Sulu Çözelti Dengeleri > 6.3.8. Kuvvetli Asit Baz Titrasyonu
          Kavram      : Titrasyon
          Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
          Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

          Çalışmanın Adı                        MEYVELERDEKİ ASİT                                25 dk.
          Çalışmanın Amacı  Titrasyon yöntemini örneklerle açıklayabilme.


          Yönerge: Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

                                             MEYVELERDEKİ ASİT
          Gıdalarda birçok organik asit bulunur. Bunlar, gıdalarda ya doğal olarak bulunur ya da fermantasyon
          yoluyla oluşur. Organik asitler; gıdaların tat, aroma, renk parlaklığı, dayanıklılık ve kalitesinin korunma-
          sında önemli bir rol oynar.
          Meyve ve sebzelerin olgunluk derecesinin ve gıda maddelerinin depolanmaya dayanıklılığının belirlen-
          mesi vb. nedenlerden dolayı gıdalarda asitlik tayini yapılır. Örneğin elmalardaki galakturonik asidinin
          oluşması küf gelişiminde çok önemli bir göstergedir.
          Asitlik tayininde titrasyon asitliğinin tespit edilmesi gerekir. Titrasyon asitliği, gıdadaki asidin toplam mik-
          tarıdır. Hacmi belirli bir örneğin konsantrasyonu bilinen bir baz çözeltisi ve titrasyon yoluyla saptanır.
          Titrasyon için çözelti ve indikatör hazırlama gibi bazı ön işlemler yapılır, daha sonra ise analize başlanır.
          Örneğin meyve suyunda asitlik tayini şu şekilde yapılır:
          Berrak bir meyve suyundan 25 mL alınır ve bir erlenmayere koyulur. Meyve suyunun renginin iyice
          açılması için hacmi saf su ilave edilerek 200 mLʼye tamamlanır ve fenolftalein indikatöründen bir iki
          damla damlatılır. Daha sonra 0,1 molar NaOH bürete doldurulur. Erlenmayere damla damla ilave edilen
          bürete, fenolftalein eşliğinde titrasyon yapılır. Titrasyon işleminde çözeltiye bir seferde tek bir damla tit-
          rant eklenir ve erlen sürekli çalkalanır. Asit çözeltisi geçici olarak pembe renge döner. Fakat çalkalama
          işleminden sonra bu etki kaybolur. Bu durum ise dönüm noktasına (eşdeğerlik noktası) yaklaşıldığını
          gösterir. Böylelikle erlenmayerdeki rengin tamamen açık pembeye döndüğü, çalkalamadan sonra bile
          kaybolmadığı bir noktada tamamlanır. Dönüm noktasında NaOH çözeltisinden kaç mL sarf edildiği kay-
          dedilerek titrasyon asitliği aşağıdaki formül yardımıyla hesaplanır.
            +
          n = n  -
           H   OH
           M  . V  .D  = M  . V  . D
            A   A  A    B  B   B
          M = Asidin molaritesi
           A
          M = Bazın molaritesi
           B
          V = Asit çözeltisinin hacmi
           A
          V = Baz çözeltisinin hacmi
           B
          D = Asidin değerliği
           A
          D = Bazın değerliği
           B






















          146
   143   144   145   146   147   148   149   150   151   152   153