Page 58 - Biyoloji 9 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 58

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
                                                                                       BİYOLOJİ 9
            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı                    Kavram Öğretimi  26
            1. ÜNİTE     : YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ > 1.2. Canlıların Yapısında Bulunan Temel Bileşikler
            Kavram       : Denatürasyon, Renatürasyon
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
            Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

             Çalışmanın Adı                          DENATÜRASYON                                   20 dk.
             Çalışmanın Amacı  Denatürasyon ve renatürasyonu açıklayabilme.


            Yönerge: Aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

            Hepimizin severek tükettiği protein kaynakları: et, süt, yumurta... Peki, bu besinleri çiğ mi tüketmeyi
            tercih edersiniz yoksa pişirerek mi? Yumurtanın çiğ hâli ile pişmiş hâli ne kadar da birbirinden farklı, öyle
            değil mi? Sizce eti pişirirken, sütü kaynatırken hatta yumurtayı haşlarken proteinlerin yapısı değişir mi?
            Bu sorunun cevabını bulabilmek için ataşları inceleyebilirsiniz.
            Ataş, iç içe bükülmüş telden veya plastikten yapılmış kırtasiye malzemesidir. Ataşın iç içe geçen par-
            çaları,  kuvvet  uygulanarak  açılırsa  bir  daha  kullanılabilir  mi?  Cevap  “Tabii  ki  hayır.”  olacaktır  çünkü
            açıldıktan sonra ataşın yapısı bozulur ve ataş işlevini kaybeder (Şekil 1). Ataşın yapısındaki bu değişimi
            yumurtanın pişirilmesine benzetebilirsiniz. Pişirildiğinde yumurtanın da tıpkı ataşta olduğu gibi üç boyut-
            lu yapısı bozulur ve şekli değişir (Şekil 2). Bu olay denatürasyon olarak isimlendirilir. Yüksek ve düşük
            sıcaklıklar, yüksek basınç, asit ve bazlar, radyasyon denatürasyona neden olan faktörlerdendir.






                         Kuvvet            Tel

                                                               Yapısındaki          Yapısındaki
                                                               protein şekli        protein şekli




                 Şekil 1: Ataş yapısının bozulması                       Şekil 2: Çiğ ve pişirilmiş yumurtadaki protein yapısı

            Denatüre olmuş bazı proteinler, eski hâline dönebilir. Bu olay ise renatürasyon olarak isimlendirilir. Renatüras-
            yonu, açılmış bir iplik yumağının tekrar sarılarak eski hâline dönmesine (Şekil 3) benzetebilirsiniz.








                                       Normal protein       Denatüre protein













                                       Şekil 3: Denatürasyon ve renatürasyon arasındaki ilişki


                              • Denatüre olmuş proteinlerin biyolojik özellikleri kaybolur fakat besin değerleri kay-
                  DİKKAT      • Denatürasyonda proteinlerin üç boyutlu yapısı bozulur ama amino asitler arasında-
                                bolmaz.
                                ki peptit bağı kopmaz.

                                                                                                    55
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63