Page 24 - Kimya 10 | 2.Ünite
P. 24

Karışımlar
            NELER KAZANILACAK?          Çözeltilerin özellikleri günlük hayattan örneklerle açıklanırken

            a)  Çözeltilerin donma ve kaynama noktasının çözücülerinkinden farklı olduğunu ve derişime bağlı olarak
               değişimi hesaplamalara girmeden açıklanacaktır,
            b) Kara yollarında ve taşıtlarda buzlanmaya karşı alınan önlemlere değinilecek, bu önlemlerin olumlu ve
               olumsuz etkileri tartışılacak, sınıf içi tartışmalarda karşıdakini dinlemenin ve görgü kurallarına uygun
               davranmanın tartışmanın verimliliği üzerindeki etkisi fark edilecektir.


                                              2.1.4. ÇÖZELTİLERİN ÖZELLİKLERİ

                                              ÇÖZELTİLERİN DONMA VE ERİME NOKTALARI
                                              Yandaki görseller incelendiğinde  hava sıcaklığının ne kadar düşük
                                           olduğu tahmin edilebilir. Hava sıcaklığı son derece düşük olmasına rağ-
                                           men (Görsel 2.1.30) deniz suyu neden donmamıştır?
                                              Görsel 2.1.31ʼde kurbağanın yaşadığı su donduğu hâlde kurbağa-
                                           nın donmamasının nedeni ne olabilir? Bu soruların cevabı çözeltilerin
                                           özelliklerinde saklıdır. Çözeltilerin donma noktası saf çözücünün don-
           Görsel 2.1.30: Deniz suyu çözelti   ma noktasından düşük, kaynama noktası saf çözücünün kaynama nok-
                        olduğu için donma   tasından yüksektir. Kaynayan suya tuz atıldığında kaynamanın durma-
                        noktası düşüktür.
                                           sının nedeni de çözeltilerin bu özelliğinden kaynaklanır.
                                              Çözeltilerin bazı fiziksel özellikleri (kaynama noktası, donma nok-
                                           tası...) çözünen madde miktarına ve maddenin tanecik sayısına veya
                                           çözeltinin derişimine bağlı olarak değişir. Bu özelliklere koligatif özel-
                                           likler denir. Örneğin saf su 1 atm’de 0 °Cʼta donarken 100 gram suya
                                           10 gram NaCI atıldığında donma noktası -6,35 °Cʼa düşer. Tuz yerine
                                           100 gram suya 10 gram glikoz atılırsa bu kez donma -0,56 °Cʼa düşer.
                                           Tuz çözeltisinin glikoz çözeltisinden daha düşük sıcaklıkta donmasının
                                           nedeni tuzun iyonik çözünmesidir. Tuz çözündüğünde sodyum ve klo-
                                           rür  (2  tür  iyon)  iyonlarına  ayrışır.  Glikoz  çözündüğünde  (moleküler
                                           çözündüğü için) tanecik sayısı (1 molekül) sodyum klorürden az olur.
                                              Benzer şekilde saf su 1 atm basınçta 100 °Cʼta kaynarken tuz ilave
                                           edildiğinde ilave edilen tuzun miktarına bağlı olarak 100 °Cʼtan daha
           Görsel 2.1.31: Kurbağanın don-  yüksek sıcaklıkta kaynar. Çözeltideki tuz ya da glikoz derişimi arttık-
                        mamasının nedeni   ça kaynama noktasındaki artma ve donma noktasındaki düşme farkı
                        hücreleri içindeki
                        sıvıların çözelti olma-  büyür.
                        sındandır.            Çözeltilerin koligatif özelliklerine günlük yaşamdan birçok örnek
                                           verilebilir. Arabalarda radyatöre konulan antifriz, etandiol (etilen gli-
                                           kol) ve su karışımından oluşan çözeltidir. Antifriz kışın suyun donma
                                           noktasını düşürerek motorun zarar görmesini, sıcak havalarda kayna-
                                           ma noktasını yükselterek motorun su kaynatmasını engeller.
                                              Kışın yollara tuz dökülmesinin nedeni yine donma noktasını düşür-
                                           mektir. Kış aylarında hava alanında ve uçaklarda oluşacak buzlanma-
                                           yı önlemek için uçak pistleri ve uçak kanatları alkolle yıkanır (Görsel
                                           2.1.32). Alkol suyun donma noktasını düşürerek buzlanmayı belli bir
                                           derecenin altına kadar önler. Dondurmalara, çikolata şelalelerine  bir
                                           miktar  tuz  ilave  edilmesinin  nedeni  dondurmanın  donma  noktasını
                                           düşürmektir.


           Görsel 2.1.32: Uçak kanatlarının
                        alkolle yıkanması










            112
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29