Page 42 - Kimya 10 | 3.Ünite
P. 42
Asitler, Bazlar ve Tuzlar
NELER KAZANILDI?
1. Aşağıda verilen tuzları şemadaki boşluklara uygun şekilde yerleştiriniz.
NH 4 Cl NaCl
CaCO 3 Na 2 CO 3 NaHCO 3
…..………………………….
…..………………………….
Gıdaları tatlandırma amacıyla
Tebeşir, kireç ve çimento yapı-
kullanımının yanı sıra etlerin ve
mında kıllanılır.
TUZLARIN KULLANIM gıdaların korunmasında kulla-
ALANLARI nılır.
…..………………………….
……..…………………………. Balgam söktürücü özelliğinden
Kabartma tozu ve temizlik mal- ……………………………… dolayı soğuk algınlığı ilaçların-
zemesi olarak kullanılır. Suda sertlik yapan iyonları da yaygın olarak kullanılır.
karbonatları hâlinde çöktürerek
ortamdan uzaklaşmasını sağlar.
Bu nedenle çamaşır makinele-
rinde yumuşatıcı olarak kulla-
nılır.
2. Aşağıda yaygın adları verilen tuzların bileşik formüllerini yanlarına yazınız.
a) Kireç taşı : …………………………………................................
b) Yemek sodası : …………………………………..........................
c) Yemek tuzu : ………………………………….............................
) ç Nişadır : …………………………………....................................
tuzlarının oluşum
3. Asit ve bazların tepkimesinden tuzlar oluşur. Aşağıda KI , BeBr 2 , Ba(NO 3 ) 2 , Li 2 CO 3
tepkimeleri verilmiştir. Tepkimelerde tuzu oluşturan asit/bazın formülünü boşluklara yazınız.
I. HI +............. KI + H 2 O
BeBr 2 + H 2 O
II. .......... + Be(OH) 2
III. HNO 3 + ............. Ba(NO 3 ) 2 + H 2 O
IV. H 2 CO 3 + ............ Li 2 CO 3 + H 2 O
NH 4 Cl
V. NH 3 + ............
170