Page 38 - Kimya 10 | 3.Ünite
P. 38

Asitler, Bazlar ve Tuzlar
            NELER KAZANILACAK?          Tuzların özellikleri ve kullanım alanları açıklanırken

            Sodyum klorür, sodyum karbonat, sodyum bikarbonat, kalsiyum karbonat ve amonyum klorür tuzları üze-
            rinde durulacaktır.


                                          3.4.1. TUZLARIN ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM ALANLARI
















           Görsel 3.4.1: Salar de Uyuni Gölü

                                              Görsel 3.4.1ʼde ki Salar de Uyuni (Salar de Uyuni) Gölü, 10 milyar
                                           tona yakın tuz rezervi ve 11 bin km² alanıyla dünyanın en büyük tuz
                                           gölüdür. Göl, tuz üretiminin yanı sıra turistik bölge olarak da kullanıl-
                                           maktadır. Gölde bir ada ve tuzdan yapılmış otel bulunmaktadır.
                                              Doğada çeşitli şekillerde bulunan tuz vücut için oldukça önemlidir.
                                           Canlıların temel bileşenleri arasında karbonhidratlar, yağlar, proteinle-
                                           rin yanı sıra su, asitler, bazlar, mineraller ve tuzlar bulunur. Mineraller
                                           vücutta kendi kendine oluşturulamayan, besinler yoluyla alınan inorga-
                                           nik tuzlardır. Sağlıklı yaşam için minerallere ihtiyaç vardır. Vücut için
                                           gerekli olan kalsiyum, sodyum, klorür, magnezyum gibi iyonlar besin-
                                           lerdeki tuzlardan ve minerallerden sağlanır. Tuzlar vücut için önemli
                                           olduğu gibi günlük yaşamda ve endüstride çok kullanılan iyonik bile-
                                           şiklerdir.
                                              Asitlerin bazlarla tepkimelerinde, bazın suda çözünmesiyle oluşan
                                           pozitif yüklü iyonlar ile asidin suda çözünmesi sonucunda oluşan nega-
                                           tif yüklü iyonların birleşmesiyle tuz oluşur. Tuzlar asit-baz tepkimeleri
                                           dışında metallerin asit ya da bazlarla verdiği tepkimeler sonucunda da
                                           oluşur. Sodyum klorür, sodyum karbonat, sodyum bikarbonat, kalsiyum
                                           karbonat ve amonyum klorür, tuzlara örnek verilebilir.
                                              Tuzların Genel Özellikleri
                                              • İyonik yapılı bileşiklerdir ve en küçük yapıları birim hücrelerdir.
                                              • Oda koşullarında genellikle katı hâlde bulunur.
                                              • Katı hâlde, tuz iyonları belli yerleşim düzeni içinde bir araya ge-
                                                lerek kristal yapıyı oluşturur ve farklı renklerde olabilir (Görsel
                                                3.4.2).
                                              • Saf maddelerdir.

                                              • Erime ve kaynama noktaları yüksektir.
                                              • Tuzların sulu çözeltileri nötr, asidik veya bazik özellik gösterebilir.
                                                Bu nedenle turnusol kâğıdına etkileri farklıdır.

                                              • Katı hâlde elektrik akımını iletmezler. Sulu çözeltileri ya da sıvı
                                                hâlleri elektrik akımını iletir.
              Görsel 3.4.2: Farklı renkteki tuz
                         mineralleri
                                              • Suda az ya da çok çözünerek iyonlarına ayrılır.





            166
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43