Page 258 - Dört Dörtlük AYT Biyoloji
P. 258
BİYOLOJİ Bitkilerde Madde Taşınması 3. TEST
5. Çok yıllık bitkilerde suyun odun borularında taşınmasıy- 8. Terlemenin suyun taşınmasındaki etkisini gözlemlemek için
la ilgili, aydınlık ortamda aşağıdaki deney düzeneği oluşturulmuştur.
I. Fotosentezde suyun tüketilmesi yaprak hücrelerindeki oz- Terleme
motik basıncı artırır ve su moleküllerinin yukarı çekilmesi-
ni sağlar.
II. Yapraklardan terlemeyle su kaybı, bitkinin diğer kısımları-
na suyun iletilmesinde etkisi en az olan faktördür.
III. Su molekülleri arasındaki hidrojen bağlarıyla oluşan ko-
hezyon kuvveti sayesinde su sütun hâlinde taşınır.
IV. Kök hücrelerinin yüksek osmotik basıncına bağlı olarak Su
su, topraktan pasif taşımayla alınır.
ifadelerinden hangileri yanlıştır?
A) Yalnız II Su
B) I ve II Cıva
C) II ve III
Buna göre deney düzeneği,
D) III ve IV
I. nem oranı yüksek
E) II, III ve IV
II. karanlık
III. rüzgârlı
ortamlarından hangilerine alınırsa cıvanın ok yönünde
ilerlemesi hızlanır?
6. Elma ağacına ait bir dalın kabuğundan floem hücreleri, kambi-
yum da dâhil olmak üzere halka şeklinde kesilip çıkarılmıştır. A) Yalnız I
B) Yalnız II
Bir süre sonra,
C) Yalnız III
I. Elma ağacının meyve oluşumu durur.
D) I ve III
II. Kökten alınan su ve mineraller kesilen dala ulaşmaz.
E) II ve III
III. Kesilen dalda üretilen fotosentez ürünleri bitkinin diğer kı-
sımlarına taşınmaz.
durumlarından hangilerinin gerçekleşmesi beklenir?
A) Yalnız I
B) Yalnız III 9. İhtiyacından fazla sulanan bitkilerin zarar görmesinin te-
C) I ve II mel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
D) I ve III A) Köklerin organik besin üretememesi
E) I, II ve III B) Kök hücrelerinin yeterli oksijen alamaması
C) Emici tüylerde osmotik basıncın azalması
D) Yapraklara mineral iletiminin yavaşlaması
E) Yaprakta fotosentezin durması
7. Bitkinin topraktan alacağı su miktarını,
I. ortamın ışık şiddeti
II. kökün osmotik basınç değeri
III. havadaki nem oranı
10. Kökte yeni emici tüylerin farklılaşması sonucunda ksi-
IV. ortamın sıcaklığı lem öz suyunda aşağıdaki maddelerden hangisinin mik-
tarında bir artış olması beklenir?
faktörlerinden hangileri etkiler?
A) Glikoz
A) I ve II
B) Gliserol
B) I ve IV
C) Protein
C) II ve III
D) Sakkaroz
D) I, II ve III
E) Amonyum
E) I, II, III ve IV
258