Page 2 - Fen Lisesi Kimya 10 | 3. Ünite
P. 2

1.                         ASİTLER VE

         BÖLÜM                              BAZLAR


                                            ‣  Günlük hayatta kullanılan asit ve bazlar hangi özellikleriyle bilinir?
                                            ‣  Çaya limon atılırsa çayın rengi neden  değişir?
                                            ‣  Asidik veya bazik gıdaların fazla tüketilmesi vücutta hangi etkilere ne-
                                               den olur?
                                            ‣  Turunçgiller neden ekşi; sabun, deterjan ve sert sular neden acıdır?



                                            3.1.1. Asit ve Bazları Ayırt Etme


                                               Asit ve bazlar, insanlığın başlangıcından beri çeşitli amaçlar için kul-
                                            lanılmaktadır. Asit ve bazlar; evlerde temizlik amaçlı maddelerde, labo-
                                            ratuvar analizlerinde, değişik ürünlerin üretimi amacıyla sanayide, sağlık
                                            alanında, vücutta besinlerin sindirilmesi gibi birçok alanda kullanılır. Asit-
                                            lerin ekşilik ve aşındırıcılık, bazların ise tahriş edicilik ve kayganlık hissi
                                            gibi özellikleri vardır.


                                             a) Asitlerin Ekşilik ve Aşındırma Özellikleri
                                               Farklı maddelerden oluşmuş asitlerin ortak özellikleri vardır. Bu ortak
                                            özelliklerin bazıları asitlerin ekşi ve aşındırıcı olmalarıdır. Yiyeceklerdeki
                                            ekşi tatları asitler oluşturur. Limona sitrik asit, sirkeye asetik asit, porta-
                                            kala askorbik asit ekşi tat verir. Yiyeceklerdeki asitler, zayıf olduğundan
                                            dolayı  tüketilebilir.  Fakat  asitlerin  fazla  miktarda  tüketilmesi,  aşındırıcı
                                            özelliklerinden dolayı zararlıdır. Kireçlenmiş çaydanlığın sirke ile temiz-
                                            lenmesi asitlerin aşındırıcı etkisine örnek verilebilir. Limon da asit içerdiği
                                            için mermerleri aşındırarak zarar verir. Bu nedenle mermerden yapılmış
                                            mutfak tezgâhlarına asitli gıdalar temas ettirilmemelidir. Ayrıca asitler, me-
                                            talleri de aşındırabildiğinden asit metallerle temas ettirilmemelidir.
                                               Asitlerin aşındırıcı olan ve aşındırıcı olmayan etkileri de vardır. Bu etki-
                                            leri sebebiyle birçok alanda kullanılır. Örneğin kezzap olarak bilinen nitrik
                                            asit (HNO ) aşındırıcı etkisi nedeniyle tuvalet temizleyici ve pas sökücü
                                                     3
                                            olarak kullanılır. Nitrik asit, cam ve plastikten yapılmış kapları aşındırmaz.
               BİLGİ KUTUSU
                                            Bu nedenle cam ya da plastikten yapılmış şişelerde saklanır. HCl, kuv-
              Asit kelimesi Latincede ekşi,   vetli bir asit olup midede bulunan proteinleri enzimlerle birlikte parçalayıp
              baz  kelimesi  Fransızcada    sindirmede kullanılır. HCl mideye zarar vermez ancak HCl’in diğer doku-
              temel  anlamındadır.  Bazlar   ları aşındırıcı ve parçalayıcı etkisi vardır. Asidik özelliği fazla olan gıdalar
              asitlerle  tepkimeye  girerek   tüketilirse asitlerin aşındırıcı etkisi nedeniyle dişlere, mideye ve diğer or-
              tuz  oluşturan  temel  madde   ganlara zarar verir.
              olduğundan bu adı almıştır.      Fosil yakıtların kullanılması sonucu oluşan ve yanardağlardan açığa
                                            çıkan gazlar, havadaki su buharı ile birleşerek asit yağmurlarını oluşturur.
                                            Bu asit yağmurlarının aşındırıcı etkisi tarihî eserlere, binalara ve bitki ör-
                                            tüsüne zarar verir.











                122                                                                                                                                                                                                                  123
   1   2   3   4   5   6   7