Page 5 - Fen Lisesi Kimya 10 | 3. Ünite
P. 5
ASİTLER,
BAZLAR VE TUZLAR
3.1 ETKİNLİK
Etkinliğin Adı: Doğal İndikatörlerin Asidik ve Bazik Ortamda Renk
Değiştirmesi
Etkinliğin Amacı: Asit baz indikatörü olarak kullanılabilen çay suyu, üzüm suyu, kırmızılahana gibi
doğal indikatörlerin asidik ve bazik renk değişimlerini gözlemlemek
Etkinliğin Süresi: 40 dakika
Araç ve Gereçler
‣ Saf su
‣ 8 tane 250 mL’lik beher
‣ 100 mL’lik dereceli silindir
‣ 12 tane 10 mL’lik deney tüpü
‣ Bek
‣ Terazi, Sacayak
‣ Limon suyu, sirke, kırmızılahana, üzüm suyu, çay, sodyum hidroksit (NaOH), kireç suyu
Uygulama Aşamaları
1. Dört beher alıp üçüne 100 mL su koyunuz.
2. Birinci behere 1 g NaOH, ikinci behere 0,2 g CaO ilave ederek çözünüz. Üçüncü behere 1 tane
limon kesip suyunu sıkınız, dördüncü behere 80 mL su koyup üzerine 20 mL sirke ilave ediniz.
3. 250 mL’lik bir behere 100 mL su ve 15 g kırmızılahana koyup 7 dakika kaynatınız.
4. 250 mL’lik bir beherde 100 mL su içine 5 g çay koyarak demleyiniz. Bir salkım üzümü sıkarak suyu-
nu çıkarınız.
5. 12 tane 10 mL’lik deney tüpü alarak her birini etiketleyiniz. Bu tüplerin içerisine ikişer ikişer hazırla-
dığınız 4 ayrı çözeltiden ilave ediniz.
6. Hazırladığınız kırmızılahana suyu, çay demi, üzüm suyu indikatörlerini tabloda belirtildiği gibi çözel-
tilere ilave ediniz. Renk değişimlerini tabloya not ediniz.
Tüp Doğal Renk Tüp Doğal Renk
Sıvı Çözelti Sıvı Çözelti
No İndikatör Değişimi No İndikatör Değişimi
1 Kireç suyu Çay demi 7 Limon suyu Üzüm suyu
Sodyum
2 Çay demi 8 Sirke Üzüm suyu
hidroksit
Kırmızılahana
3 Limon suyu Çay demi 9 Kireç suyu
suyu
Sodyum Kırmızılahana
4 Sirke Çay demi 10
hidroksit suyu
Kırmızılahana
5 Kireç suyu Üzüm suyu 11 Limon suyu
suyu
Sodyum Kırmızılahana
6 Üzüm suyu 12 Sirke
hidroksit suyu
Etkinliğin Değerlendirilmesi: İndikatörlerle maddelerin asitlik ve bazlık özellikleri nasıl belirlenir?
Çay demi, üzüm suyu, kırmızılahana suyu gibi doğal indikatörlerin asidik ve bazik ortamda nasıl renk
aldığını belirleyiniz.
124 125