Page 5 - Fen Lisesi Kimya 10 | 3. Ünite
P. 5

ASİTLER,
                                                                               BAZLAR VE TUZLAR


            3.1 ETKİNLİK


                Etkinliğin Adı: Doğal İndikatörlerin Asidik ve Bazik Ortamda Renk
                              Değiştirmesi

                Etkinliğin Amacı: Asit baz indikatörü olarak kullanılabilen çay suyu, üzüm suyu, kırmızılahana gibi
                                  doğal indikatörlerin asidik ve bazik renk değişimlerini gözlemlemek
                Etkinliğin Süresi: 40 dakika

                Araç ve Gereçler
                ‣  Saf su
                ‣  8 tane 250 mL’lik beher
                ‣  100 mL’lik dereceli silindir
                ‣  12 tane 10 mL’lik deney tüpü
                ‣  Bek
                ‣  Terazi, Sacayak
                ‣  Limon suyu, sirke, kırmızılahana, üzüm suyu, çay, sodyum hidroksit (NaOH), kireç suyu


                Uygulama Aşamaları
                1. Dört beher alıp üçüne 100 mL su koyunuz.
                2. Birinci behere 1 g NaOH, ikinci behere 0,2 g CaO ilave ederek çözünüz. Üçüncü behere 1 tane
                  limon kesip suyunu sıkınız, dördüncü behere 80 mL su koyup üzerine 20 mL sirke ilave ediniz.
                3. 250 mL’lik bir behere 100 mL su ve 15 g kırmızılahana koyup 7 dakika kaynatınız.
                4. 250 mL’lik bir beherde 100 mL su içine 5 g çay koyarak demleyiniz. Bir salkım üzümü sıkarak suyu-
                  nu çıkarınız.
                5. 12 tane 10 mL’lik deney tüpü alarak her birini etiketleyiniz. Bu tüplerin içerisine ikişer ikişer hazırla-
                  dığınız 4 ayrı çözeltiden ilave ediniz.
                6. Hazırladığınız kırmızılahana suyu, çay demi, üzüm suyu indikatörlerini tabloda belirtildiği gibi çözel-
                  tilere ilave ediniz. Renk değişimlerini tabloya not ediniz.


                 Tüp                    Doğal         Renk     Tüp                    Doğal        Renk
                       Sıvı Çözelti                                  Sıvı Çözelti
                  No                   İndikatör    Değişimi    No                  İndikatör    Değişimi
                  1     Kireç suyu    Çay demi                  7    Limon suyu    Üzüm suyu

                         Sodyum
                  2                   Çay demi                  8       Sirke      Üzüm suyu
                         hidroksit
                                                                                  Kırmızılahana
                  3    Limon suyu     Çay demi                  9     Kireç suyu
                                                                                      suyu
                                                                       Sodyum     Kırmızılahana
                  4       Sirke       Çay demi                  10
                                                                       hidroksit      suyu
                                                                                  Kırmızılahana
                  5     Kireç suyu    Üzüm suyu                 11   Limon suyu
                                                                                      suyu
                         Sodyum                                                   Kırmızılahana
                  6                   Üzüm suyu                 12      Sirke
                         hidroksit                                                    suyu


                 Etkinliğin Değerlendirilmesi: İndikatörlerle maddelerin asitlik ve bazlık özellikleri nasıl belirlenir?
                 Çay demi, üzüm suyu, kırmızılahana suyu gibi doğal indikatörlerin asidik ve bazik ortamda nasıl renk
                 aldığını belirleyiniz.





       124                                                                                                    125
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10