Page 9 - Fen Lisesi Kimya 10 | 3. Ünite
P. 9
ASİTLER,
BAZLAR VE TUZLAR
e) Tüketim Maddelerinin pH Değerlerinin Asitlik ve Bazlıkla
İlişkisi
Günlük hayatta kullanılan tüketim maddelerinden yiyecek ve içe-
ceklerin asitlik-bazlık özellikleri ambalaj etiketlerindeki pH değerleriyle
belirtilir. Bir tüketim malzemesinin etiketindeki pH değeri 7’den küçükse
asidik, 7 ise nötr, 7’den büyük ise bazik özellik gösterir. Bu maddelerin
zararlarından korunmak için etiketlerindeki pH değerlerine dikkat etmek
gerekir.
Maddelerin kendilerine özgü pH aralıkları vardır. Bu pH aralıkları dı-
şına çıkıldığında maddeler özelliklerini kaybederek zararlı hâle gelebilir.
Örneğin Tablo 3.2’de sütün pH değeri 6,5 olarak verilmiştir (Görsel 3.7).
Bu pH değerinin değişimi ile sütte bakteriler çoğalarak sütün yapısının
bozulmasına neden olur. Bunun sonucunda süt kullanılamaz hâle gelir.
Görsel 3.7: Sütün pH değeri
Tablo 3.2: Günlük Hayatta Kullanılan Bazı Tüketim Maddelerinin pH Değerleri
Maddeler İçerdiği Asit veya Baz pH Değeri
Lavabo açıcı NaOH 14
Amonyak NH 11,5
3
Magnezya sütü Mg(OH) 10,6
2
Sabun ve deterjan Yağ asidi anyonları 9-10
Deniz suyu HCO¯ 8
3
3
Kan PO ¯, HCO¯ , CO ve proteinler 7,35-7,45
4 3 2
2
2
Çeşme suyu HCO¯, CO ¯, SO ¯ 7-8,5
3 3 4
Saf su H O 7
2
Tükürük Proteinler 6,5-7,5
Süt Laktik asit 6,5
Sülfürik, sülfüröz, karbonik ve
Asit yağmuru < 5
nitrik asitler
Domates suyu Askorbik, sitrik, oksalik asitler 4
Maden suyu Karbonik asit 4
Portakal suyu Askorbik, sitrik, tartarik asitler 3,5
Kola Fosforik ve karbonik asitler 2,5
Limon suyu Sitrik asit, askorbik asit 2,4
Mide öz suyu HCl 1,5-2
Tuz ruhu HCl < 0
128 129