Page 9 - Fen Lisesi Kimya 10 | 3. Ünite
P. 9

ASİTLER,
                                                                               BAZLAR VE TUZLAR


            e) Tüketim Maddelerinin pH Değerlerinin Asitlik ve Bazlıkla
               İlişkisi
               Günlük hayatta kullanılan tüketim maddelerinden yiyecek ve içe-
            ceklerin asitlik-bazlık özellikleri ambalaj etiketlerindeki pH değerleriyle
            belirtilir. Bir tüketim malzemesinin etiketindeki pH değeri 7’den küçükse
            asidik, 7 ise nötr, 7’den büyük ise bazik özellik gösterir. Bu maddelerin
            zararlarından korunmak için etiketlerindeki pH değerlerine dikkat etmek
            gerekir.
               Maddelerin kendilerine özgü pH aralıkları vardır. Bu pH aralıkları dı-
            şına çıkıldığında maddeler özelliklerini kaybederek zararlı hâle gelebilir.
            Örneğin Tablo 3.2’de sütün pH değeri 6,5 olarak verilmiştir (Görsel 3.7).
            Bu pH değerinin değişimi ile sütte bakteriler çoğalarak sütün yapısının
            bozulmasına neden olur. Bunun sonucunda süt kullanılamaz hâle gelir.
                                                                                  Görsel 3.7: Sütün pH değeri
            Tablo 3.2: Günlük Hayatta Kullanılan Bazı Tüketim Maddelerinin pH Değerleri

                  Maddeler            İçerdiği Asit veya Baz     pH Değeri

             Lavabo açıcı         NaOH                          14

             Amonyak              NH                            11,5
                                     3
             Magnezya sütü        Mg(OH)                        10,6
                                         2

             Sabun ve deterjan    Yağ asidi anyonları           9-10

             Deniz suyu           HCO¯                          8
                                       3
                                     3
             Kan                  PO ¯, HCO¯ , CO  ve proteinler  7,35-7,45
                                     4      3    2
                                            2
                                                 2
             Çeşme suyu           HCO¯, CO ¯, SO ¯              7-8,5
                                       3   3     4
             Saf su               H O                           7
                                    2
             Tükürük              Proteinler                    6,5-7,5

             Süt                  Laktik asit                   6,5

                                  Sülfürik, sülfüröz, karbonik ve
             Asit yağmuru                                       < 5
                                  nitrik asitler
             Domates suyu         Askorbik, sitrik, oksalik asitler  4

             Maden suyu           Karbonik asit                 4

             Portakal suyu        Askorbik, sitrik, tartarik asitler  3,5


             Kola                 Fosforik ve karbonik asitler  2,5

             Limon suyu           Sitrik asit, askorbik asit    2,4

             Mide öz suyu         HCl                           1,5-2


             Tuz ruhu             HCl                           < 0



       128                                                                                                    129
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14