Page 187 - Biyoloji 10 - Kavram Öğretimi
P. 187
BİYOLOJİ 10 CEVAP ANAHTARLARI
Kavram Öğretimi
bozunmalar
Çalışma No.: 77 •
1. Ekolojik bir sınırın aşılması, insan faaliyetleri sonucunda ül- Teknolojideki aşırı üretim ve tüketim (internet kullanı-
mı, elektronik aletlerin üretimi ve doğada kaybolma-
kemizin kontrol edilemez bir şekilde yaşamaya daha elverişsiz ması)
bir evreye girmesi, yoksulluğun azaltılması çabalarının zarar •
görmesi, ülkemizde insan refahının gerilemesi risklerini arttı- Üretim ve tüketim malzemelerinin uzak yerlere taşın-
racaktır. Bu durum gelecek nesillere aktarılacak kaynakların ması (nakliye)
azalmasına ya da yok olmasına yol açacağı için sürdürülebilir- 2. Karbon Ayak İzine Sebep Olabilecek Bazı Faktörler
liği olumuz etkilemektedir. • Plastik ambalajlar
• Toplu taşıma yerine bireysel araç kullanımı
2. Ozon tabakasının incelmesi
• Buzdolabı ve klimalarda kullanılan CFC (kloroflorokar- • Aşırı klima kullanımı
bon) gazları • Yüksek emisyonlu yakıt kullanımı
Biyoçeşitliliğin azalması • Hayvanların solunumla verdiği CO
• Doğal kaynakların aşırı kullanımı • Sanayileşme 2
• Hızlı nüfus artışı
• Sürdürülebilir olmayan kaynakların kullanımı 3 Kömür, petrol, Rüzgar, güneş enerjisi veya
İklim değişikliği doğalgazdan biyogaz üretimi gibi sürdürülebilir
• Fosil yakıtların kullanılmasına bağlı olarak artan CO gazı Elektrik üretimi kaynaklardan elektrik üretimi
2
Okyanus asitliğinin artması Teknolojideki Elekttronik aletler gibi doğadaçok
• İnsan faaliyetlerine bağlı olarak atmosferde artan CO 2 aşırı üretim ve uzun süreli olarak bozunmadan ka-
miktarı tüketim (inter- lan şeylerin mümkün olduğu kadar
Yanlış tatlı su kullanımı net kullanımı, uzun süreli kullanımı sağlanmalı
• Ev, tarım ve sanayide bilinçsiz su kullanımı elektronik veya parçalarının ileri dönüşümü
Yanlış arazi kullanımı aletlerin üreti- yapılmalı. Gereksiz olan kulla-
• Tarım arazilerinin bilinçsizce ve amacı dışında kullanıl- mi ve doğada nımların hepsi azaltılmalı. İnternet
ması kaybolmaması) kullanımı görünüşte zararsız gibi
Azot ve fosfor kullanımı düşünülse de aşırı elektrik tüketi-
• Tarımsal verimi artırmak için fazla kullanılan yapay güb- mine sebep olmaktadır.
relerin içerisinde bulunan azot ve fosfor , hava ve suyun
kirlenmesine neden olur Üretim ve Uzak bölgelere nakliye fazla mik-
Kimyasal kirlilik tüketim malze- tarda fosil yakıt tüketimine sebep
olur. Bu sebeple yerel üretim ve
melerinin uzak
• Endüstriyel atıkların doğaya atılması yerlere taşın- tüketimin yaygınlaşması karbon
• Tarım ilaçlarının kullanılması ması (nakliye) ayak izini azaltıcı etki gösterebilir.
3. Bitkilerin gelişimi için mineral ve tuzlara ihtiyaç vardır. Bun- Etkinlik No.: 80
lar bitkiye verilen kimyasal gübreler ile karşılanmaya çalışılır.
Ancak bunların fazlası su, hava ve toprak yapısını bozar. Yu- 1. a) Hayvansal besinlerin tüketimini azaltmalıyız
karıda verilen çalışma, gezegen sınırlarında “Azot ve fosfor
kullanımını azaltarak hava, su ve toprağın sürdürülebilirliğine b) Gereğinden fazla kıyafet almamalıyız
katkı sağlar. Çünkü sazan balıklarının ve diğer canlıların dış- c) Yiyecek israfı uzak durmalıyız
kıları içerisinde bulunan mineraller doğal gübre olarak kulla- d) bulaşık ve çamaşırları elde yıkamalıyız
nılmaktadır.
e) Hazır gıdalar yerine ev yemeklerine ağırlık vermeliyiz
Çalışma No.: 78
Et yemek Çikolata
1. Ekolojik ayak izi; insanların beslenme, barınma, ısınma ve di- Meyve yemek
ğer tüm ihtiyaçlarının karşılanması için gereken doğal kaynak-
lar ve atıklarının yok edilmesi için gerekli olan alandır. Ekmek
2. Kendine ait bir araban var mı? Hayvansal gıdaları hangi sıklıkta
tüketiyorsun? Sebze tüketimin hangi sıklıktadır? Sana ait kaç Meyve
tane elektronik eşyaya sahipsin?.. tüketimi
3. Aile olarak aynı evi paylaşmak, evde her bireye ayrı televizyon,
bilgisayar yerine beraber kullanmak, elektrikli alet kullanımını
azaltmak, ısınmak için doğalgazı düşük ayarda kullanmak, çeş-
meleri açık bırakmamak, güneş ışığından uzun süreli faydalan-
mak . Kahve içmek
Etkinlik No.: 79
1. Karbon ayak izi: Kurum veya bireylerin ulaşım, ısınma,
elektrik tüketimi vb. tüm yaşamsal faaliyetlerinde atmosfere
verilen toplam karbondioksit salınım miktarına karbon ayak 2. Ev içindeki tüm günlük ihtiyaçlarımızı(bulaşık, çamaşır,
izi denir. yıkanmak ve çiçekleri sulamak gibi) karşılamak için gereken
Doğrudan etkili olanlar su miktarı 15.000 litreyken sadece bir hamburgerin üretimi
için gereken su maliyeti 2700 litredir. Bu da gösteriyor ki
• Kömür, petrol, doğalgazın ısınma ve elektrik üretimi doğada var olan su ayak izimizi en aza indirebilmek için
amaçlı kullanımı hamburger gibi hazır gıdaların tüketim miktarını düşürmeli
Dolaylı olarak etkili olanlar ve mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Aksi takdirde gele-
• Çöplerin uygun imha edilmemesi sonucu çürüme ve cekte yaşayacağımız su kıtlığının sebeplerinden birine en çok
katkıyı verenlerden olabiliriz.
184