Page 187 - Biyoloji 10 - Kavram Öğretimi
P. 187

BİYOLOJİ 10                                                      CEVAP ANAHTARLARI
          Kavram Öğretimi

                                                               bozunmalar
          Çalışma No.: 77                                  •
         1.  Ekolojik bir sınırın aşılması, insan faaliyetleri sonucunda ül-  Teknolojideki aşırı üretim ve tüketim (internet kullanı-
                                                               mı, elektronik aletlerin üretimi ve doğada kaybolma-
             kemizin kontrol edilemez bir şekilde yaşamaya daha elverişsiz   ması)
             bir evreye girmesi, yoksulluğun azaltılması çabalarının zarar   •
             görmesi, ülkemizde insan refahının gerilemesi risklerini arttı-  Üretim ve tüketim malzemelerinin uzak yerlere taşın-
             racaktır. Bu durum gelecek nesillere aktarılacak kaynakların   ması (nakliye)
             azalmasına ya da yok olmasına yol açacağı için sürdürülebilir-  2.  Karbon Ayak İzine Sebep Olabilecek Bazı Faktörler
             liği olumuz etkilemektedir.                   •   Plastik ambalajlar
                                                           •   Toplu taşıma yerine bireysel araç kullanımı
          2.  Ozon tabakasının incelmesi
             • Buzdolabı ve klimalarda kullanılan CFC (kloroflorokar-  •   Aşırı klima kullanımı
              bon) gazları                                 •   Yüksek emisyonlu yakıt kullanımı
             Biyoçeşitliliğin azalması                     •   Hayvanların solunumla verdiği CO
             • Doğal kaynakların aşırı kullanımı           •   Sanayileşme           2
             • Hızlı nüfus artışı
             • Sürdürülebilir olmayan kaynakların kullanımı  3  Kömür, petrol,   Rüzgar, güneş enerjisi veya
             İklim değişikliği                              doğalgazdan     biyogaz üretimi gibi sürdürülebilir
             • Fosil yakıtların kullanılmasına bağlı olarak artan CO  gazı  Elektrik üretimi  kaynaklardan elektrik üretimi
                                                2
             Okyanus asitliğinin artması                    Teknolojideki   Elekttronik aletler gibi doğadaçok
             • İnsan faaliyetlerine bağlı olarak atmosferde artan CO   2  aşırı üretim ve   uzun süreli olarak bozunmadan ka-
              miktarı                                       tüketim (inter-  lan şeylerin mümkün olduğu kadar
             Yanlış tatlı su kullanımı                      net kullanımı,   uzun süreli kullanımı sağlanmalı
             • Ev, tarım ve sanayide bilinçsiz su kullanımı  elektronik     veya parçalarının ileri dönüşümü
             Yanlış arazi kullanımı                         aletlerin üreti-  yapılmalı. Gereksiz olan kulla-
             • Tarım arazilerinin bilinçsizce ve amacı dışında kullanıl-  mi ve doğada   nımların hepsi azaltılmalı. İnternet
              ması                                          kaybolmaması)   kullanımı görünüşte zararsız gibi
             Azot ve fosfor kullanımı                                       düşünülse de aşırı elektrik tüketi-
             • Tarımsal verimi artırmak için fazla kullanılan yapay güb-    mine sebep olmaktadır.
              relerin içerisinde bulunan azot ve fosfor , hava ve suyun
              kirlenmesine neden olur                       Üretim ve       Uzak bölgelere nakliye fazla mik-
             Kimyasal kirlilik                              tüketim malze-  tarda fosil yakıt tüketimine sebep
                                                                            olur. Bu sebeple yerel üretim ve
                                                            melerinin uzak
             •  Endüstriyel atıkların doğaya atılması       yerlere taşın-  tüketimin yaygınlaşması karbon
             • Tarım ilaçlarının kullanılması               ması (nakliye)  ayak izini azaltıcı etki gösterebilir.
          3.  Bitkilerin gelişimi için mineral ve tuzlara ihtiyaç vardır. Bun-  Etkinlik No.: 80
             lar bitkiye verilen kimyasal gübreler ile karşılanmaya çalışılır.
             Ancak bunların fazlası su, hava ve toprak yapısını bozar. Yu-  1.  a) Hayvansal besinlerin tüketimini azaltmalıyız
             karıda verilen çalışma, gezegen sınırlarında “Azot ve fosfor
             kullanımını azaltarak hava, su ve toprağın sürdürülebilirliğine   b) Gereğinden fazla kıyafet almamalıyız
             katkı sağlar. Çünkü sazan balıklarının ve diğer canlıların dış-  c) Yiyecek israfı uzak durmalıyız
             kıları içerisinde bulunan mineraller doğal gübre olarak kulla-  d) bulaşık ve çamaşırları elde yıkamalıyız
             nılmaktadır.
                                                           e) Hazır gıdalar yerine ev yemeklerine ağırlık vermeliyiz
          Çalışma No.: 78
                                                                         Et yemek   Çikolata
          1.  Ekolojik ayak izi; insanların beslenme, barınma, ısınma ve di-  Meyve  yemek
             ğer tüm ihtiyaçlarının karşılanması için gereken doğal kaynak-
             lar ve atıklarının yok edilmesi için gerekli olan alandır.   Ekmek
          2.  Kendine ait bir araban var mı? Hayvansal gıdaları hangi sıklıkta
             tüketiyorsun? Sebze tüketimin hangi sıklıktadır? Sana ait kaç   Meyve
             tane elektronik eşyaya sahipsin?..               tüketimi
          3.  Aile olarak aynı evi paylaşmak, evde her bireye ayrı televizyon,
             bilgisayar yerine beraber kullanmak, elektrikli alet kullanımını
             azaltmak, ısınmak için doğalgazı düşük ayarda kullanmak, çeş-
             meleri açık bırakmamak, güneş ışığından uzun süreli faydalan-
             mak .                                                                   Kahve içmek
          Etkinlik No.: 79
          1.  Karbon ayak izi: Kurum veya bireylerin ulaşım, ısınma,
             elektrik tüketimi vb. tüm yaşamsal faaliyetlerinde atmosfere
             verilen toplam karbondioksit salınım miktarına karbon ayak   2.  Ev içindeki tüm günlük ihtiyaçlarımızı(bulaşık, çamaşır,
             izi denir.                                    yıkanmak ve çiçekleri sulamak gibi) karşılamak için gereken
             Doğrudan etkili olanlar                       su miktarı 15.000 litreyken sadece bir hamburgerin üretimi
                                                           için gereken su maliyeti 2700 litredir. Bu da gösteriyor ki
             •   Kömür, petrol, doğalgazın ısınma ve elektrik üretimi   doğada var olan su ayak izimizi en aza indirebilmek için
                amaçlı kullanımı                           hamburger gibi hazır gıdaların tüketim miktarını düşürmeli
             Dolaylı olarak etkili olanlar                 ve mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Aksi takdirde gele-
             •   Çöplerin uygun imha edilmemesi sonucu çürüme ve   cekte yaşayacağımız su kıtlığının sebeplerinden birine en çok
                                                           katkıyı verenlerden olabiliriz.

          184
   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192