Page 183 - Biyoloji 10 - Kavram Öğretimi
P. 183
BİYOLOJİ 10 CEVAP ANAHTARLARI
Kavram Öğretimi
Çalışma No.: 58 Çalışma No.: 61
1. 1.C, 2.E, 3.A, 4.B, 5.D 1. Güneş enerjisi
2. C,belli bir bölgede yaşayan tüm canlılara yani komüniteye; D,
bu canlıların yaşadığı cansız ortama; C ve D birlikte ekosisteme Enerji kaynağı
karşılık gelir.
3. a. Cyprinus caprio (Aynalı sazan) B CO 2 Tepkimeye Fotosentez Ürünler C 6 H 12 O 6
girenler
b. Sapanca Gölü D H 2 O O 2
c. Pinus ( Çam) C Yapar Emilimi
için
d. Populus alba (Ak kavak) B gereklidir
Fotoototroflar
e. Toros Dağları D Örnekleri
Bitkiler Algler Öglena Siyanobakteriler
Sahiptir Sahiptir
Çalışma No.: 59
Kloroplast Klorofil Klorofil
pigmenti pigmenti
1. Abiyotik faktörler, bir ekosistemi oluşturan cansız faktörlerdir
ve tüm canlıların yaşamında büyük öneme sahiptir. Ekosistemin 2. İnorganik madde
sürdürülebilirliği abiyotik faktörlerin dengede olmasına bağlıdır. oksidasyonu
Abiyotik faktörlerde bir değişimin meydana gelmesi ekosistem- Sonucu oluşur
deki dengeyi bozar ve canlılar bu durumdan olumsuz etkilenir.
Kimyasal enerji
2. a) Maki bitki örtüsünün kapladığı alan 2000-2020 yılları arasın-
da azalmıştır. Enerji kaynağı
b) Abiyotik faktörlerdeki değişim maki bitki örtüsünü azaltmış
olabilir. Su kaynaklarının azalması, sıcaklığın artması, iklim de- CO 2 Tepkimeye C 6 H 12 O 6
ğişiklikleri, toprak yapısının bozulması, ph’ın değişimi, çevre H 2 O girenler Kemosentez Ürünler
kirliği olası sebeplerdir. O 2
3. İklim değişikliği ve Akdeniz iklimine uyum sağlamış bitki ve Yapar
hayvan türlerinin sayısında azalma, su kaynaklarında azalma ve
orman yangınları görülebilir. Kızılçam ve maki türlerindeki azal- Kemoototroflar
ma, karatavuk ve kırlangıçların yuvası olmaları sebebiyle kuşla- Örnekleri
rın sayısının azalmasına neden olur. Kuşların azalması kuşların Azot bakterileri Hidrojen bakterileri Demir bakterileri Bazı arkebakteriler
avcısı olan yılanların azalmasına neden olur. Makilerin azalması Sahip değildir
kıl keçilerinin azalmasına, dolayısıyla kıl keçilerinin avcısı olan Kloroplast Klorofil
tilkilerin azalmasına neden olur. pigmenti
3. 1
Çalışma No.: 60
1. 2 K L O R O F İ L
Üreticiler Tüketiciler Ayrıştırıcılar E M 4
3 F O T O O T O T R O F
Ağaçlar, çalılar, Ayı, geyik, leylek, S K
otlar, bitkisel kurbağa, protista- E S
planktonlar, ların bazıları, zoo Çürükçül bakteriler, N İ
algler, su bitki- planktonlar, çü- mantarlar T E D A L G L E R
leri, bazı bakteri rükçül bakteriler, 6 F O T O S E N T E Z 5 S
türleri mantarlar Y
7 K E M O O T O T R O F
N
2. İnsanlar, sinek kuşları, bal arıları, kurtlar, hamam böcekleri,
25 omurgalı türü, bitkiler, böcekler, yosunlar.
3. Biyotik faktörler, canlıları etkileyen diğer canlılardan kaynak- Çalışma No.: 62
lanan etkenlerdir. Canlılar ekosistemdeki işlevlerine göre üç
ana gruba ayrılırlar: üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar. 1. Heterotrof canlı: Kendi besinini üretemeyen ve organik
Ayrıştırıcılar, toprak içerisinde bulunan organik maddeleri besinleri dışarıdan hazır alan canlılardır.
parçalayan, canlıların bıraktıkları artıkları ve cesetleri ayrış- Holozoik canlı: Besinlerini katı parçalar hâlinde sindiren
tıran organizmalardır. Bakteriler ve mantarlar bu canlılara ör- canlılardır.
nektir. Çürükçül organizmaların ayrıştırma işlemi, inorganik Saprofit canlı: Organik besin maddelerini çürümüş bit-
maddelere kadar devam eder. Ayrıştırıcılar, ekosistemdeki tüm ki-hayvan ölüleri üzerinden ve canlı artıklarından sağlayan
canlıların kalıntılarını ayrıştırmak suretiyle tekrar ekosisteme canlılardır.
kazandırarak geri dönüşüm işi görürler. Tüketiciler ise holo- Parazit canlı: İki canlıdan birinin faydalandığı, diğerinin ise
zoik, simbiyoz ve saprofit beslenenler olmak üzere üç grupta zarar gördüğü birlikteliklerde fayda gören canlıdır.
incelenir. Sadece bitki veya algler ile beslenen canlılara birin-
ci dereceden tüketici, birincil tüketicilerle beslenenlere ikinci 2. a. 1, 5, 7
dereceden tüketici denir. Ayrıca etçiller üzerinden beslenen b. 9, 2, 4
canlılara da üçüncü dereceden tüketiciler denir. c. 6, 8
Biyotik faktörlerin bir diğer grubunu oluşturan üreticilerin ço- d. 3
ğunluğunu fotosentetik olan organizmalar oluşturur. Bitkiler,
fotosentetik bakteriler ve algler bu grubun üyeleridir ve foto-
sentez yaparak inorganik maddelerden organik madde üreten
organizmalardır. Üreticiler, ekosistemde tüketici durumunda
yer alan diğer canlılara doğrudan ya da dolaylı olarak besin
kaynağı oldukları için çok önemli bir gruptur.
180