Page 172 - Fizik 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 172

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
         102     FİZİK 10                                               Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı
                 Kavram Öğretimi
           4. ÜNİTE    : OPTİK > 4.6. Kırılma
           Kavram      : Snell Yasası
           Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
           Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

          Çalışmanın Adı                  SNELL YASASI VE REFRAKTOMETRE                          20 dk.
          Çalışmanın Amacı  Snell Yasası’nı açıklayabilme.

          Yönerge: Verilen metinden faydalanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.


                                                      SNELL YASASI VE REFRAKTOMETRE

          Işığın; saydam bir ortamdan farklı bir saydam ortama geçerken doğrultusunu değiştirmesine kırılma, bir
          referans ortamına göre ne kadar yavaş yol aldığının ölçüsüne ise kırılma indisi kavramı karşılık gelir.
          Işığın kırılma indisinden faydalanılarak özellikle gıda sektöründe kullanılan refraktometreler yapılmıştır.
          Refraktometre cihazları; süt, salça, reçel, bal, meyve suyu vb. gıdaların içindeki kuru madde miktarı
          yüzdesini ve kırılma indislerini (saflıklarını) tespit etmeye yarayan bir cihazdır. Suyun kırılma indisi baz
          alınarak üretilen refraktometrelerde ölçümleme, saf suyla yapılır. Refraktometrelerin çalışmasında ise
          Snell Yasası ön plandadır.
          Snell Yasası; ışığın, farklı saydam ortamlardan geçişinde ortamların kırılma indislerinin ışığın gelme
          ve kırılma açılarıyla ilişkisini gösteren (bk. Şekil) formülleştirilmiş bir ifadedir. Farklı saydam ortamlarda
          farklı kırılma açıları gözlemlenmektedir.

                                            A ortamı



                             θ    normal
                              1
                                                                           Snell Yasası
                                              n
                  Asal eksen     O             1                         n ·sinθ  = n ·sinθ
                                              n                           1    1   2    2
                                               2
                                                               n : A saydam ortamının kırıcılık indisi
                                                                1
                                  θ                            n : B saydam ortamının kırıcılık indisi
                                   2                            2
                                                               θ : Işığın gelme açısı
                                                                1
                                            B ortamı           θ : Işığın kırılma açısı
                                                                2
                   Şekil: Işığın farklı ortamlardan geçişi

          Bir maddenin kırılma indisi, maddenin sıcaklığına ve
          derişimine  (çözeltide  çözünen  madde  miktarı)  bağ-
          lıdır. Bu yüzden refraktometrelerde kırılma indisinin
          tespiti yapılırken 20 ºC’de çalışılmalıdır. Eğer bir çö-
          zelti içerisindeki çözünmüş madde miktarının yüzde-
          si bilinmiyorsa bunu maddenin kırılma indisi değeriy-
          le tespit etmek mümkündür.
                                                                     Görsel: Dijital el refraktometresi
          Örneğin bitkisel sıvı yağların kırılma indisi, her yağın
          bileşimine bağlı olarak ürünün bazı özelliklerinin tespit edilmesinde kullanılabilmektedir. Yağın bileşimin-
          deki asitlere bağlı olarak her yağın kendine has bir kırılma indisi aralığı oluşur. Bu referans değer aralığı
          da Snell Yasası ile tespit edilebilir.
          El refraktometresinin (bk. Görsel) prizmasına ölçümü yapılacak sıvı yağdan birkaç damla damlatılır;
          cihaz, ışığa doğru tutularak maddenin kırılma indisi okunur.
          Bir sıvı yağın acılaşma/doymamışlık derecesi yükseldikçe kırılma indisi de yükselir. Farklı bitkisel kay-
          naklardan elde edilen yağların kırılma indisi tespit edilerek hangi bitkisel kaynaklardan (ayçiçeği, mısır,
          soya, zeytinyağı, pamuk, fındık vb.) çıkarıldığı veya hangi yağların karıştırılması ile üretildiği hakkında
          bir fikir edinilebilir.
          170
                                                                                                                           Hazırlayan: Mesut KESKİN
   167   168   169   170   171   172   173   174   175   176   177