Page 115 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 115
72
KİMYA 10
2. ÜNİTE : KARIŞIMLAR > 2.2. Ayırma ve Saflaştırma Teknikleri > 2.2.1. Karışım Ayırma Tekniklerini Açıklama
Kavram : Süzme
Genel Beceriler : Eleştirel Düşünme Becerisi
Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi
Çalışmanın Adı SÜZ-GEÇ 10 dk.
Çalışmanın Amacı Süzme kavramını tanımlayabilme.
Yönerge: Verilen şiirlerden yararlanarak soruları cevaplayınız.
MASKE
Dünyayı bir virüs sardı,
Hava yoluyla bulaştı.
Maske takmaya başladık,
Başlarda bir hayli zorlandık.
Geçirmez maske virüslerin çoğunu,
Görsel 3: Kirli ve temiz yağ filtresi Havadaki poleni ve tozu.
Küçüktür maskedeki gözenekler,
Havadaki gaz molekülleri geçer.
Filtreden geçemez katı parçacıklar,
Maske kirli havayı süzer.
İyi ki varsın be maske,
Hastalığa yakalanmadık sayende.
Görsel 1: Maske takan kişi.
KEVGİR
Haşladım bir paket makarnayı,
Kevgirden geçirdim,
Süzdüm suyunu.
Kaldı makarnalar kevgirde,
Peynir rendeledim üzerine.
Dayanamadım hepsini yedim,
Makarna en sevdiğim yemektir benim.
Görsel 2: Süzgeçte süzülen haşlanmış makarna
1. Süzme yönteminin hangi karışımlara uygulandığını belirterek süzme kavramını tanımlayınız.
2. Tozlu hava ve sulu makarna karışımlarında karışımları oluşturan maddelerin fiziksel hâllerini ve
karışımların homojen mi heterojen mi olduğunu belirtiniz.
3. Tuzlu su, süzme yöntemiyle bileşenlerine neden ayrılamaz? Açıklayınız.
113
Hazırlayan: Murat AMANVERMEZ Hazırlayan: Serap YOLDAŞ