Page 115 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 115

72
                                                                                        KİMYA 10

            2. ÜNİTE     : KARIŞIMLAR > 2.2. Ayırma ve Saflaştırma Teknikleri > 2.2.1. Karışım Ayırma Tekniklerini Açıklama
            Kavram       : Süzme
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
            Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

             Çalışmanın Adı                              SÜZ-GEÇ                                    10 dk.
             Çalışmanın Amacı  Süzme kavramını tanımlayabilme.

             Yönerge: Verilen şiirlerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

                                                                MASKE

                                                                Dünyayı bir virüs sardı,
                                                                Hava yoluyla bulaştı.
                                                                Maske takmaya başladık,
                                                                Başlarda bir hayli zorlandık.
                                                                Geçirmez maske virüslerin çoğunu,
 Görsel 3: Kirli ve temiz yağ filtresi                          Havadaki poleni ve tozu.
                                                                Küçüktür maskedeki gözenekler,
                                                                Havadaki gaz molekülleri geçer.
                                                                Filtreden geçemez katı parçacıklar,
                                                                Maske kirli havayı süzer.
                                                                İyi ki varsın be maske,
                                                                Hastalığa yakalanmadık sayende.
            Görsel 1: Maske takan kişi.


              KEVGİR

              Haşladım bir paket makarnayı,
              Kevgirden geçirdim,
              Süzdüm suyunu.
              Kaldı makarnalar kevgirde,
              Peynir rendeledim üzerine.
              Dayanamadım hepsini yedim,
              Makarna en sevdiğim yemektir benim.
                                                                Görsel 2: Süzgeçte süzülen haşlanmış makarna


            1.  Süzme yönteminin hangi karışımlara uygulandığını belirterek süzme kavramını tanımlayınız.







            2.  Tozlu hava ve sulu makarna karışımlarında karışımları oluşturan maddelerin fiziksel hâllerini ve
                karışımların homojen mi heterojen mi olduğunu belirtiniz.







            3.   Tuzlu su, süzme yöntemiyle bileşenlerine neden ayrılamaz? Açıklayınız.









                                                                                                   113
 Hazırlayan: Murat AMANVERMEZ  Hazırlayan: Serap YOLDAŞ
   110   111   112   113   114   115   116   117   118   119   120