Page 79 - Biyoloji 11 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 79

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
                                                                                                                                                                                                     Kavram Öğretimi 38
          37     BİYOLOJİ 11                                            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı  Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                          BİYOLOJİ 11
                                                                                                                           Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı
                 Kavram Öğretimi
                                                                                                                           1. ÜNİTE    : İNSAN FİZYOLOJİSİ > 11.1.3. Sindirim Sistemi > 11.1.3.1. Sindirim sisteminin yapı, görev ve işleyişi
          Sorular:
                                                                                                                           Kavram      : Besinlerin Emilimi
                                                                                                                           Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi, Yaratıcı Düşünme Becerisi
          1.   “Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin sindirimi ağız, mide ve ince bağırsakta mı meydana gelir?” diye          Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi
              soran birine verilecek doğru cevap ne olmalıdır?
                                                                                                                            Çalışmanın Adı                        BESİNLER EMİLİNCE                                20 dk.
                                                                                                                            Çalışmanın Amacı  Besinlerin emilimini ve dolaşım sistemine katılma yollarını açıklayabilme.

                                                                                                                           Yönerge: Aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.


                                                                                                                           Besinlerin sindirimlerinin tamamlanmasıyla birlikte emilim süreci başlar. Besinlerin emilimi, ağırlıklı ola-
                                                                                                                           rak ince bağırsakta gerçekleşir. İnce bağırsak yüzeyi bu nedenle parmak şeklinde çıkıntılara sahiptir. Bu
                                                                                                                           çıkıntılar villus adını alır. Villusların ucunda ise fırça görünümünde daha ince mikrovilluslar yer alır. Bu
                                                                                                                                                 2
                                                                                                                           yapılar bağırsakta 550 m lik bir alanın oluşmasını sağlar ki bu alan yaklaşık olarak futbol sahası büyük-
                                                                                                                           lüğüne denk gelir. Villuslar kan ve lenf damarlarıyla sarılmış bir durumdadır. Villuslardan besinler aktif
                                                                                                                           ya da pasif taşıma ile emilir.

         2.   Aşağıdaki tabloda verilen  organik besin polimer ve monomerlerini hangi sindirim kanalı organların-
              da bulunduklarını (X) işareti ile belirleyiniz.

                            Besinler                   Ağız             Mide          İnce Bağırsak
              Polisakkaritler

              Disakkaritler
              Monosakkaritler

              Protein
              Polipeptit
              Aminoasit

              Yağ
                                                                                                                             Görsel 1: Villus ve mikrovillus
              Gliserol
                                                                                                                           Emilen besinler kan ve lenf damarlarına geçerek kalbin sağ kulakçığına taşınır. Besinlerin dolaşım sis-
              Yağ asidi                                                                                                    temine katılma sırasında izledikleri yol aşağıda verilmiştir:





         3.   Karbonhidrat, yağ ve protein sindiriminde kullanılan enzimleri yazınız.
              Karbonhidrat:
                                                                                                                            Glikoz, aminoasit,
              Yağ:                                                                                                             mineral, su,
                                                                                                                            B grubu vitaminleri
                                                                                                                               ve C vitamini
              Protein
                                                                                                                                                                   Gliserol, yağ asitleri,
                                                                                                                                                                 A, D, E ve K vitaminleri










                                                                                                                             Görsel 2: Besinlerin kana karışması

          76                                                                                                                                                                                                      77
                                                                                     Hazırlayan: NurdanYAZICI
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84