Page 79 - Biyoloji 11 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 79
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
Kavram Öğretimi 38
37 BİYOLOJİ 11 Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü BİYOLOJİ 11
Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı
Kavram Öğretimi
1. ÜNİTE : İNSAN FİZYOLOJİSİ > 11.1.3. Sindirim Sistemi > 11.1.3.1. Sindirim sisteminin yapı, görev ve işleyişi
Sorular:
Kavram : Besinlerin Emilimi
Genel Beceriler : Eleştirel Düşünme Becerisi, Yaratıcı Düşünme Becerisi
1. “Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin sindirimi ağız, mide ve ince bağırsakta mı meydana gelir?” diye Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi
soran birine verilecek doğru cevap ne olmalıdır?
Çalışmanın Adı BESİNLER EMİLİNCE 20 dk.
Çalışmanın Amacı Besinlerin emilimini ve dolaşım sistemine katılma yollarını açıklayabilme.
Yönerge: Aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Besinlerin sindirimlerinin tamamlanmasıyla birlikte emilim süreci başlar. Besinlerin emilimi, ağırlıklı ola-
rak ince bağırsakta gerçekleşir. İnce bağırsak yüzeyi bu nedenle parmak şeklinde çıkıntılara sahiptir. Bu
çıkıntılar villus adını alır. Villusların ucunda ise fırça görünümünde daha ince mikrovilluslar yer alır. Bu
2
yapılar bağırsakta 550 m lik bir alanın oluşmasını sağlar ki bu alan yaklaşık olarak futbol sahası büyük-
lüğüne denk gelir. Villuslar kan ve lenf damarlarıyla sarılmış bir durumdadır. Villuslardan besinler aktif
ya da pasif taşıma ile emilir.
2. Aşağıdaki tabloda verilen organik besin polimer ve monomerlerini hangi sindirim kanalı organların-
da bulunduklarını (X) işareti ile belirleyiniz.
Besinler Ağız Mide İnce Bağırsak
Polisakkaritler
Disakkaritler
Monosakkaritler
Protein
Polipeptit
Aminoasit
Yağ
Görsel 1: Villus ve mikrovillus
Gliserol
Emilen besinler kan ve lenf damarlarına geçerek kalbin sağ kulakçığına taşınır. Besinlerin dolaşım sis-
Yağ asidi temine katılma sırasında izledikleri yol aşağıda verilmiştir:
3. Karbonhidrat, yağ ve protein sindiriminde kullanılan enzimleri yazınız.
Karbonhidrat:
Glikoz, aminoasit,
Yağ: mineral, su,
B grubu vitaminleri
ve C vitamini
Protein
Gliserol, yağ asitleri,
A, D, E ve K vitaminleri
Görsel 2: Besinlerin kana karışması
76 77
Hazırlayan: NurdanYAZICI