Page 82 - Biyoloji 11 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 82

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
                                                                                      Kavram Öğretimi 39
 38  BİYOLOJİ 11    Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı  Ortaöğretim Genel Müdürlüğü  BİYOLOJİ 11
            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı
 Kavram Öğretimi
            1. ÜNİTE     : İNSAN FİZYOLOJİSİ > 11.1.3. Sindirim Sistemi > 11.1.3.2. Sindirim sistemi rahatsızlıkları
 Sorular:
            Kavram       : Sindirim Sistemi Hastalıkları
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
 1.   Villusların damarlar ile sarılmış olmasının besinlerin emilimi açısından önemi ne olabilir?    Alan Becerileri  : Sınıflandırma Becerisi, Çıkarım Yapma Becerisi
             Çalışmanın Adı                   SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI                         20 dk.
             Çalışmanın Amacı  Sindirim sistemi hastalıklarını açıklayabilme.

            Yönerge: Aşağıda sindirim sistemi hastalıkları ile ilgili oluşturulan bir bulmacanın soru ve cevapları bir-
                      likte verilmiştir.  Bulmacayı inceleyerek soru ve cevapları eşleştiriniz.
                                 1                           2
                                 m       3                   h
                                 u       h                   e
                                 k       e                    l
                                 o    4  m  a  l  n  ü  t  r  i  s  y  o  n
 2.   Bir bireyin ince bağırsak yüzeyinde meydana gelen bir deformasyon sonucunda bağırsak yüzeyinin
                                 z       o                   c
 giderek düzleştiği görülmüştür. Besinlerin emilimi açısından bu durumun etkilerinin neler olabilece-
 ğini açıklayınız.         5  g  a  s  t  r  i  t            o
                                         o           6  k  a  b  ı  z  l  ı  k
                                          i                  a
                                         d                   c
                                                              t       8
                                                        7  r  e  f  l  ü
                                                              r       l
                                                             p  9  i  s  h  a  l
                                                             y        e
                                                              l       r
                                                             o
 3.   Besinlerin dolaşıma katılma yollarını aşağıdaki şemaları kullanarak tamamlayınız.  r
                                                     10  s  f  i  n  k  t  e  r

 Glikoz, aminoasit, mineral, su, B   Gliserol, yağ asitleri, A, D, E, ve K
 grubu vitaminleri ve C vitamini  vitaminleri  1. Midenin iç yüzeyini kaplayan tabakaya verilen ad.
            2. Ülsere neden olan mikroorganizma.
            3. Kalın bağırsağın anüse yakın son kısmında ya da anal kanalda bulunan toplardamarın şişmesi ve
               genişlemesi sonucu damar duvarlarının incelenerek kanaması sonucu ortaya çıkan hastalık.
            4. İshal sonucunda özellikle çocuklarda meydana gelen beslenme yetersizliği durumu.
            5. Mide mukozasında meydana gelen iltihaplanmalar.
            6. Hareketsiz yaşam, lifli besinlerin ve suyun az tüketilmesi gibi nedenlerle bağırsak hareketlerinin ya-
               vaşlaması sonucunda normalden az sayıda suyunu kaybetmiş şekilde dışkılama.
            7. Mide ile yemek borusu arasında besin geçişini sağlayan kasların görevini yapmaması sonucunda
               mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu ortaya çıkan hastalık.
            8. Sindirim sıvılarının mide veya onikiparmak bağırsağında yüzeysel doku kayıplarına, yaralara neden
               olması sonucunda ya da helicobacter pylori adı verilen bir mikroorganizmanın neden olduğu hastalık.
            9. Gün içerisinde bağırsak hareketlerinin hızlı olması sonucunda normalden daha fazla sayıda ve sulu
               dışkılama ile besinlerin yeterince emilememesine neden olan hastalık.
            10. Mide ile yemek borusu arasında besin geçişini sağlayan kas.









 78                                                                                                 79
 Hazırlayan: Serpil AKTEPE
   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87