Page 80 - Biyoloji 11 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 80

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
 37  BİYOLOJİ 11    Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı  Ortaöğretim Genel Müdürlüğü  BİYOLOJİ 11
                                                                                      Kavram Öğretimi 38
            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı
 Kavram Öğretimi
            1. ÜNİTE     : İNSAN FİZYOLOJİSİ > 11.1.3. Sindirim Sistemi > 11.1.3.1. Sindirim sisteminin yapı, görev ve işleyişi
 Sorular:
            Kavram       : Besinlerin Emilimi
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi, Yaratıcı Düşünme Becerisi
 1.   “Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin sindirimi ağız, mide ve ince bağırsakta mı meydana gelir?” diye   Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi
 soran birine verilecek doğru cevap ne olmalıdır?
             Çalışmanın Adı                        BESİNLER EMİLİNCE                                20 dk.
             Çalışmanın Amacı  Besinlerin emilimini ve dolaşım sistemine katılma yollarını açıklayabilme.

            Yönerge: Aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.


            Besinlerin sindirimlerinin tamamlanmasıyla birlikte emilim süreci başlar. Besinlerin emilimi, ağırlıklı ola-
            rak ince bağırsakta gerçekleşir. İnce bağırsak yüzeyi bu nedenle parmak şeklinde çıkıntılara sahiptir. Bu
            çıkıntılar villus adını alır. Villusların ucunda ise fırça görünümünde daha ince mikrovilluslar yer alır. Bu
                                  2
            yapılar bağırsakta 550 m lik bir alanın oluşmasını sağlar ki bu alan yaklaşık olarak futbol sahası büyük-
            lüğüne denk gelir. Villuslar kan ve lenf damarlarıyla sarılmış bir durumdadır. Villuslardan besinler aktif
            ya da pasif taşıma ile emilir.

 2.   Aşağıdaki tabloda verilen  organik besin polimer ve monomerlerini hangi sindirim kanalı organların-
 da bulunduklarını (X) işareti ile belirleyiniz.

 Besinler  Ağız  Mide  İnce Bağırsak
 Polisakkaritler

 Disakkaritler
 Monosakkaritler

 Protein
 Polipeptit
 Aminoasit

 Yağ
              Görsel 1: Villus ve mikrovillus
 Gliserol
            Emilen besinler kan ve lenf damarlarına geçerek kalbin sağ kulakçığına taşınır. Besinlerin dolaşım sis-
 Yağ asidi  temine katılma sırasında izledikleri yol aşağıda verilmiştir:





 3.   Karbonhidrat, yağ ve protein sindiriminde kullanılan enzimleri yazınız.
 Karbonhidrat:
              Glikoz, aminoasit,
 Yağ:            mineral, su,
             B grubu vitaminleri
                ve C vitamini
 Protein
                                                    Gliserol, yağ asitleri,
                                                   A, D, E ve K vitaminleri










              Görsel 2: Besinlerin kana karışması

 76                                                                                                 77
 Hazırlayan: NurdanYAZICI
   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85