Page 8 - Kimya 10 | 2.Ünite
P. 8
Karışımlar
Görsel 2.1.5: Süzülmüş çay homojen karışımdır. Görsel 2.1.6: Süzülmemiş bitki çayı heterojendir.
HOMOJEN VE HETEROJEN KARIŞIMLARIN AYIRT
EDİLMESİNDE BELİRLEYİCİ ÖZELLİKLER
Homojen Karışımların Özellikleri
• Bekletildiğinde çökelti oluşmaz.
• Gaz ve sulu çözeltileri süzgeç kâğıdından geçer.
• Gaz ve sulu çözeltileri genellikle saydamdır.
• Katı, sıvı ve gaz hâlde olabilir.
Homojen karışımlar çözelti olarak adlandırılır. Günlük hayatta tuz-
lu su, süzülmüş çay (Görsel 2.1.5), şerbet, kolonya, hava, bronz (tunç)
çözeltiye örnek olarak verilebilir.
Heterojen Karışımların Özellikleri
• Çoklu madde görüntüsü vardır (Görsel 2.1.6).
• Karışan maddeler dışarıdan fark edilebilir.
• Bekletildiğinde çökelti oluşturabilir.
• Süzgeç kâğıdından geçemeyebilir.
• Genellikle bulanık görüntüye sahiptir.
• Katı, sıvı ve gaz hâlde olabilir.
Heterojen karışımlara süzülmemiş bitki çayı, benzin-su, ayran,
Türk kahvesi, meyve salatası örnek olarak verilebilir.
HETEROJEN KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI
Heterojen karışımlar dağılan ve dağıtıcı faz olmak üzere iki fazdan
oluşur. Karışımı oluşturan maddelerden biri diğerinin içinde dağılıyor-
sa bu maddeye dağılan madde (dağılan faz), diğer maddeye dağıtı-
cı madde (dağıtıcı faz) denir. Dağıtıcı madde katı, sıvı veya gaz hâlde
olabilir. Örneğin çamurlu suda, su dağıtıcı madde; toprak dağılan mad-
dedir. Dağıtıcı madde olan su sıvı, dağılan madde olan toprak katıdır.
Heterojen karışımlar dağılan maddenin ve dağılma ortamının fizik-
sel hâline göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir.
Heterojen Karışımlar
Adi Karışım Emülsiyon Süspansiyon Aerosol
(katı-katı) (sıvı-sıvı) (katı-sıvı) (gaz-katı) (gaz-sıvı)
96