Page 52 - DESEN 12
P. 52

Kümes Hayvanları Çizimi
                  Tavuk, horoz, hindi, ördek ve kaz en çok bilinen
                  kümes hayvanlarıdır. Bu hayvanların kanatlı, uzun
                  veya  kısa  tüylü;  uçan,  kısıtlı  uçabilen  ve  uça-
                  mayan türleri vardır (Gör sel 1.58). Genelde ha-
                  reketli olduklarından sabit durumda yakalamak
                  zordur. İnsanlara alışkın olan bu hayvanların
                  çizimini yapmak için en iyi yöntem; yemle-
                  nirken, yürürken, civcivleri ile beraberken
                  ve topra ğı eşelerken hızlı bir şekilde es-
                  kizlerinin  çizilmesi;  bunların  daha  sonra
                  akıldan detaylandırılması veya farklı açı-
                  lardan fotoğraflarının çekilmesidir.Hangi-
                  si ter cih edilirse edilsin öncelikli yapılması gere-
                  ken şey hayvanın oranlarına ve gö rünüşlerindeki
                  değişkenliğe dikkat ederek hata yapmamaktır.







                                                          Görsel 1.58: Tavuk, komisyon tarafından çizilmiştir.




                  Beden yapısı olarak horoz iri, ağır renkleri canlı ve büyük ibiklidir (Görsel 1.59). Aynı türden olan tavuk ise
                  horoza göre daha ufak, hafif ve küçük ibiklidir. İbik her ikisinin de kafasının üstünden gagasına kadar uzanır.
                  Tavuklar iki ayaklıdır ve biri arkada üçü önde olan dört parmağı vardır. Vücutları tüylerle, bacak ve ayakları
                  pullu deri ile kaplıdır. İki adet basık ve yuvarlak göz ile üzeri kıvrımlı deri ve tüylerle kaplı iki kulağı vardır
                  (Görsel 1.60).




                  •   Görsel 1.59 ve 1.60’ı tavuk ve horoz anatomi-
                      sinin çizgisel ifadeleri açısından inceleyerek çi-
                      zimlerini yapınız.

                  Çizim  yaparken  aşağıdaki  hususları  dikkate
                  alınız.

                  •   Tavuk ve horoz eskizlerinden faydalanarak tas-
                      laklar oluşturunuz.

                  •   Tavuk ve horozun anatomik özelliklerini dikkatli-
                      ce gözlemleyerek taslakları detaylandırınız.
                  •   Hazırladığınız taslakların perspektif ve oranları-
                      na dikkat ediniz.

                  •   Işığın geliş yönüne göre açık-orta-koyu ton de-
                      ğerlerini kullanarak taslağı hacimlendiriniz.

                  •   Bitirdiğiniz  çalışmalarınızı  arkadaşlarınızla  de-
                      ğerlendiriniz.

                  •   Daha farklı çizimler yapmak için dergi, gazete
                      veya İnternet ortamındaki fotoğraflardan fayda-  Görsel 1.59: Yaşlı Horoz, 1882, Félix Bracquemond,
                      lanabilirsiniz.                             özel koleksiyon





            50
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57